Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων ΕράτυραςΤο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Εράτυρας

6-10 Δεκεμβρίου: «Οι κουδουνάδες»

Κάθε σούρουπο μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο χτύπημα των κουδουνιών για να διαδώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης των Χριστουγέννων.

16 Δεκεμβρίου: «Σελτσιώτ’ βγάλτι τα κρασιά σας»

18.00 μ.μ. Τοποθεσία: Ταβέρνα «Η Σέλτσα»

Βραδιά Οινογευσίας-Οινοποσίας: Οι κάτοικοι της Εράτυρας εκθέτουν τις προσωπικές συλλογές οίνου που φυλάνε καλά στα κατώγια τους.

Παρουσίαση θεμάτων του αμπελιού και του κρασιού από τον γεωπόνο-οινολόγο συμπατριώτη μας, Θύμιο Μπατιάνη.

Γλέντι με δημοτική ορχήστρα.

 

18 Δεκεμβρίου: «Γιορτή Τσιγαρίδας»

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού για την τόνωση της τοπικής αγοράς, σε μία εκδήλωση με πολύ κέφι, χορό με δημοτική ορχήστρα, καλό κρασί και άφθονες τσιγαρίδες, περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να γλεντήσει μαζί μας στην καθιερωμένη γιορτή τσιγαρίδας στο Παζάρι Εράτυρας (άνω πλατεία).

Συνδιοργάνωση: Φιλαθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος Εράτυρας / Δήμος Βοίου

 

23 Δεκεμβρίου: «Κόλιαντα μπάμπου μ’ κόλιοντα»

Σε μία παράδοση που καλά κρατεί  στο πέρασμα των αιώνων από τους προ-παππούδες έως τα δισέγγονα περιμένουμε τον κόσμο με τα σακούλια και τις τζουμάκες στα χέρια να πούμε μαζί τα κόλιαντα.

20.00 μ.μ.

Σύναξη των κολιαντάδων στην κοινότητα Εράτυρας και κέρασμα με παραδοσιακό λουκούμι.

  1. 30 μ.μ.

Τραγουδάμε τα «κόλιαντα»  με την συνοδεία δημοτικής ορχήστρας  γυρνώντας στα καταστήματα της Εράτυρας.

21.00 μ.μ.

Το  έθιμο συνεχίζεται στα σοκάκια της Εράτυρας με τους κολιαντάδες και την συνοδεία δημοτικής ορχήστρας στα σοκάκια της Εράτυρας όπως παλιά.

24 Δεκεμβρίου «Τα κάλαντα»

10.30 μ.μ.

Συνάντηση μικρών και μεγάλων στην Κοινότητα Εράτυρας απ’ όπου γίνεται η αφετηρία με προορισμού όλα τα σοκάκια του χωριού για την αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος των Χριστουγέννων.

28 Δεκεμβρίου «Χειμερινό ΠΑΡΤΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ»

13.00 μ.μ.     Τοποθεσία: Κεντρική Πλατεία Εράτυρας

Πιστή στο χειμερινό ραντεβού που καθιερώθηκε, η νεολαία Εράτυρας δίνει τον τόνο για ξέφρενη διασκέδαση λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Συμμετοχή DJ και δημοτική ορχήστρα.

 

29 Δεκεμβρίου «Τιμούμε τους καρναβαλιστές που έφυγαν»

17.00 μ.μ. Τοποθεσία: Αίθουσα Εκδηλώσεων

Μια συγκινητική στιγμή, μια οφειλομενη τιμή στους ανθρώπους μας, που έζησαν το έθιμο με την ψυχή τους, ταυτισμένοι στην συνείδηση μας με τα Μπουμπουσιάρια, μας έκαναν να γελάσουμε με το πηγαίο και αυθόρμητο χιούμορ τους και δεν τους έχουμε κοντά μας αλλά να τους ξαναθυμηθούμε.

Στην ανακαινισμένη αίθουσα θα λειτουργεί  από τις 27/12 έκθεση φωτογραφίας, προβολή videos και φορεσιές Μπουμπουσιαριών, από το πλούσιο αρχειακό υλικό που υπάρχει.

 

30 Δεκεμβρίου «Τα Σούρβα»

21.00 μ.μ.

Σκεπαστά καρναβάλια :Μασκαρεμένοι με ό,τι βάλει ο νους αρκεί να μην μπορούν να μας αναγνωρίσουν, συγκεντρωνόμαστε στην κεντρική πλατεία Εράτυρας όπου είναι το ραντεβού της σύναξης των μεταμφιεσμένων για αποχαιρετήσουμε τον χρόνο γιορτάζοντας τα Σούρβα με κεράσματα και, φυσικά, υπό τους ήχους δημοτικής ορχήστρας που θα πλαισιώνει το έθιμο.

 

 

 

1 Ιανουαρίου     «Άγιος Βασίλης Έρχεται»

10.30 π.μ

Μετά την δοξολογία στον ΑηΓιώργη, υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο αισιόδοξα με την συνοδεία παραδοσιακής δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία Εράτυρας με το εναρκτήριο άκουσμα του «Άγιος Βασίλης έρχεται…»

Το γλέντι συνεχίζεται με την παραδοσιακή ορχήστρα.

 

21.30 μ.μ.

Χοροεσπερίδα από τον Χορευτικό Σύλλογο Εράτυρας στην αίθουσα πολιτιστικών Εκδηλώσεων Εράτυρας, με την ορχήστρα του Φώτη Τσιοτίκα.

 

2 Ιανουαρίου « Τα Μπουμπουσάρια»

Κορύφωση των εκδηλώσεων με ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στις καρδιές των Ερατυραίων, αλλά και ξακουστό παντού, με τη σάτιρα των  Μπουμπουσάριων να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

 

13.00 μ.μ.

Έναρξη σύναξης μπουμπουσαριών από την κεντρική πλατεία Εράτυρας με προορισμό το παζάρι.

 

14.00 μ.μ.

Συγκέντρωση  όλων των μπουμπουσαριών και των επισκεπτών στο παζάρι.

 

15.00 μ.μ.

Έναρξη παρέλασης Μπουμπουσαριών.

 

  1. 00 μ.μ.

Μετάβαση στην κεντρική πλατεία Εράτυρας  για λήξη της παρέλασης και χορό.

Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως στην πλατεία της Εράτυρας και στα καταστήματα της  με παραδοσιακές ορχήστρες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.