Πώς να εντάξεις τον κρόκο Κοζάνης στη ρουτίνα μαγειρικής σου



Ο Κρόκος Κοζάνης είναι ένα από τα μικρά «θαυματάκια» της φύσης, καθώς ανήκει στην κατηγορία των πολυτιμότερων μπαχαρικών στον κόσμο. Καλλιεργείται και αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της Κοζάνης, όπως ο Κρόκος (το χωριό) αλλά και σε πολλά ακόμη κοντινά σημεία.

Κρόκος και ιδιότητες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Κρόκος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ μπορεί παράλληλα να προσδώσει και ασύγκριτη νοστιμιά στο φαγητό. Το δημοφιλές αυτό μπαχαρικό περιέχει βιταμίνη 12, λυκοπίνη, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη. Επίσης, δύο από τα βασικά του συστατικά, η πικροκροκίνη και η κροκίνη είναι υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Αν θέλεις κι εσύ να τον εντάξεις στη ρουτίνα της μαγειρικής σου, μπορείς να βρεις παρακάτω κάποιες ιδέες, που θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες!

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης

Μια γευστικότατη και υγιεινή λύση, είναι το ριζότο με Κρόκο Κοζάνης, το οποίο και αξίζει να απολαύσεις ζεστό και μυρωδάτο. Η διαδικασία είναι η κλασική που ακολουθούμε στην μαγειρική του ριζότου με την προσθήκη ½ κ. του γλυκού με Κρόκο σε ίνες. Αν θέλεις να απογειώσεις την γευστική σου εμπειρία, μπορείς να το φτιάξεις ως μυδοπίλαφο, προσθέτοντας και extra θαλασσινά και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σκεύη για την εκτέλεση της συνταγής, όπως wok τηγάνι και άλλες προτάσεις από την Παρουσίαση.

Ζεστό, χειμερινό ρόφημα

Πέρα από τις μαγειρικές απολαύσεις, μπορείς να δοκιμάσεις τον κρόκο Κοζάνης σε ένα ζεστό ρόφημα για τις κρύες μέρες τους χειμώνα. Αν είσαι λάτρης των ζεστών ροφημάτων και των τσαγιών, σου έχουμε την τέλεια πρόταση για μια γευστική και υγιεινή επιλογή. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να βράσεις νερό και να τοποθετήσεις κάποια νήματα κρόκου στο φλιτζάνι σου. Έπειτα, βάζεις το νερό στο φλιτζάνι και αφήνεις τα νήματα για 5 με 8 λεπτά. Τέλος βγάζεις τα νήματα και απολαμβάνεις- προαιρετικά με κανέλα ή και με κάποιο άλλο βότανο, ώστε να εξισορροπηθεί η έντονη γεύση του.

Το ρόφημα Κρόκου Κοζάνης αποτελεί ευεργετικό στοιχείο, καθώς βοηθά στη διαδικασία της πέψης και στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. 

Κρεμμυδόσουπα με Κρόκο

Μια ακόμη επιλογή που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου, είναι μια σούπα βελουτέ με κυρίαρχα στοιχεία τον κρόκο και το κρεμμύδι. Αυτό το είδος σούπας θα απογειώσει τις γευστικές σου απολαύσεις, καθώς τα έντονα αρώματα και οι γεύσεις του θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου και θα σε ταξιδέψουν νοερά.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ξεκινά με το να υγρανθεί η ποσότητα κρόκου (1/2 κ.γλ.) σε λίγο ζεστό νερό για 30-40 λεπτά. Έπειτα βάζεις τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο βράσης που θα είναι διάφανα. Στο επόμενο βήμα, προσθέτεις πατάτες και ζωμό κότας, ώστε να σιγοβράσουν για ακόμη μισή ώρα. Τέλος, τοποθετείς το μείγμα στο μπλέντερ και προσθέτεις κρέμα γάλακτος και τον κρόκο με το νερό του. 

Extra tip: Ζέστανε τη σούπα πριν το σερβίρισμα (για ελάχιστα λεπτά) και ολοκλήρωσε την «μαγεία» με extra κρέμα γάλακτος. 

Μάθε τα πάντα για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης και πρόσθεσέ τον στις μαγειρικές σου επιλογές, χαρίζοντας στον εαυτό σου ένα plus υγείας και γευστικής απόλαυσης! Δοκίμασε μία από τις παραπάνω συνταγές και τόλμησε να δημιουργήσεις και τους δικούς σου γευστικούς και πρωτότυπους συνδυασμούς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.