Αλγόριθμος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβλέπει το φετινό μουντιάλ



Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες φαινόμενο μερικούς μήνες πριν την σέντρα του εκάστοτε Παγκοσμίου Κυπέλλου διάφορα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο να προσπαθούν να προβλέψουν την εθνική ομάδα που θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια βάση μαθηματικών μοντέλων. Για το φετινό μουντιάλ ήταν η σειρά ενός μαθηματικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ονομαζόμενου Josh Bell να δημοσιεύσει τον δικό του αλγόριθμο στις 17 Νοεμβρίου, βασισμένο σε ποδοσφαιρικά στατιστικά ώστε να μπορέσει να προβλέψει την έκβαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του.

Το μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησε βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα xGoals(expected goals) των εθνικών ομάδων που αγωνίζονται στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ με βάση την απόσταση απ’ την εστία, την γωνία σε σχέση με την εστία, τον τρόπο εκτέλεσης(σουτ ή κεφαλιά) και άλλων παραμέτρων

Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψιν επίσης  κάθε διεθνές παιχνίδι που οι 32 εθνικές ομάδες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου έπαιξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τα πιο πρόσφατα να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις προβλέψεις, την δυναμικότητα των αντιπάλων τους σε αυτά τα παιχνίδια αλλά και τα xGoals ανάλογα με την ισχύ των αντιπάλων που αντιμετώπιζαν.

Στην συνέχεια ο αλγόριθμος προσομοίωσε 1.000.000 φορές την φάση των ομίλων και 100.000 φορές την φάση των νοκ-αουτ για να καταλήξει στις παρακάτω προβλέψεις

Ο αλγόριθμος στέφει την Βραζιλία πρωταθλήτρια κόσμου

Οι προβλέψεις του στέφουν την πολυνίκη του θεσμού με πέντε κατακτήσεις, Βραζιλία, πρωταθλήτρια κόσμου με 61.3% πιθανότητας να επικρατήσει εναντίον του Βελγίου που συναντάει στον τελικό. Οι σελεσάο θα έχουν αποκλείσει νωρίτερα στα ημιτελικά την Αργεντινή με οριακές πιθανότητες υπέρ τους(51.6%) ενώ το Βέλγιο την Γαλλία σε εξίσου οριακή αναμέτρηση με(51.1%) υπέρ των Βέλγων.

Τα προημιτελικά συμπληρώνουν οι Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αποκλεισμός της Γερμανία από την φάση των 16 αλλά και η πρόκριση του Ιράν από τον δεύτερο όμιλο, αφήνοντας εκτός Η.Π.Α. και Ουαλία. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο καμία αφρικανική ομάδα δεν θα καταφέρει να προκριθεί από την φάση των ομίλων.

Μπάλα είναι και γυρίζει..

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αρκεί ένα μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί μια σύγχρονη βάση ποδοσφαιρικών στατιστικών για να προβλέψει έγκυρα την έκβαση της μεγαλύτερης φυσικής διοργάνωσης. Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα αθλήματα και ένας άρρητος νόμος του επισημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στα ενενήντα λεπτά ενός αγώνα. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ποδοσφαιρικά «θαύματα» έχουν σοκάρει ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις.

Άλλωστε, χθες στο εναρκτήριο παιχνίδι του τρίτου ομίλου πραγματοποιήθηκε μια τεράστια έκπληξη με την Σαουδική Αραβία να κερδίζει την Αργεντινή με 2-1, η οποία δεν είχε ηττηθεί για 36 συνεχόμενους αγώνες. Ο ίδιος ο Josh Bell, χρησιμοποίησε την συγκεκριμένο αγώνα ως παράδειγμα για το πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

 


 

Συγκεκριμένα ενημέρωσε τους ακόλουθους του στο Twitter ότι σύμφωνα με τον παραπάνω αλγόριθμο, τον οποίο χρησιμοποιεί για να εκτιμήσει και το πιθανό αποτέλεσμα κάθε αναμέτρησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεχωριστά, το σκορ 1-2 υπέρ της Σαουδικής Αραβίας είχε μόλις 1.6% πιθανότητες να επαληθευτεί. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι η Σαουδική Αραβία σημείωσε 2 τέρματα με μόλις τρεις τελικές και 0.14xG, σενάριο που συγκεντρώνει 0.85% πιθανότητες επαλήθευσης.

Ωστόσο, το μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησε καλύφθηκε ευρεία από δημοφιλή ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, με τον ίδιο να διατηρεί χιουμοριστική προσέγγιση σχετικά με την δημοσιότητα που έλαβε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.