Καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο



 

Μία ακόμη μια καταγγελία για πρακτικές κακοποίησης διαφόρων ειδών εις βάρος παιδιών, που φιλοξενούνταν και λάμβαναν φροντίδα στην «Κιβωτό του Κόσμου», βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στα Γιάννενα και το Βόλο, δίνοντας νέες διαστάσεις στην πολύκροτη υπόθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένας 18χρονος πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών, ενώ έγινε μάρτυρας αντίστοιχου περιστατικού κακοποίησης σε δομή του Βόλου.

Όπως είπε ο καταγγέλων, στέλεχος της δομής στα Γιάννενα τον είχε χτυπήσει όταν ήταν 13 χρονών και τον είχε κλειδώσει σε δωμάτιο για να παραδεχτεί ότι κάπνιζε. Όπως προσέθεσε, το εν λόγω στέλεχος της «Κιβωτού» ήταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο και απολάμβανε της εμπιστοσύνης του, καθώς μεγάλωσε σε δομές της «Κιβωτού» και βρισκόταν για πολλά χρόνια εκεί.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», σημειώνει ο 18χρονος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατι δεν κατήγγειλε τότε την κακοποίησή του απάντησε εύλογα ότι δεν είναι απλό πράγμα ένα παιδί 13 χρονών που κακοποιείται από στελέχη της δομής και έχουν εξουσία να βρει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για αυτό και να εκτεθεί. Μάλιστα, φοβόταν ότι δεν θα τον πίστευε κάποιος για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι στη δομή της Πωγωνιανής, κατά τα άλλα, οι συνθήκες ήταν άψογες, όπως επίσης και η συμπεριφορά των παιδαγωγών.

Στο πλάι του εν λόγω στελέχους, ο 18χρονος τοποθετεί άλλο ένα στέλεχος της Κιβωτού που συμμετείχε επίσης στην κακοποίηση των παιδιών όχι μόνο στη δομή της Πωγωνιανής, αλλά σε άλλες, καθώς και οι δύο είχαν την ευκαιρία να μετακινούνται από δομή σε δομή και να χειροδικούν και τιμωρούν αυθαίρετα παιδιά.

Ο 18χρονος αναφέρει ότι είχε μεταφερθεί και αυτός στη δομή του Βόλου όπου – κατά τον ίδιο – οι συνθήκες ήταν «πιο άσχημες». Περιγράφει δε ότι τα δύο αυτά στελέχη είχαν μεταβεί και αυτά στον Βόλο να ερευνήσουν ένα περιστατικό κλοπής στη δομή.

Όπως λέει, οι άνθρωποι αυτοί κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ στη συνέχεια έλεγαν ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν» για να καλύψουν τα ίχνη τους.

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε χαρακτηριστικά ο καταγγέλων.

Πρόσθεσε ότι για το περιστατικό στον Βόλο είχε ενημερωθεί η αστυνομία, αλλα τελικά δεν προέκυψε κάτι. Ο ίδιος δήλωσε ότι διατίθεται να καταθέσει στον εισαγγελέα για όσα λέει.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Εισαγγελία κάλεσε την Παρασκευή για κατάθεση 15χρονο που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στην Πωγωνιανή για όσα καταγγέλλονται αναφορικά με τη δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο.

Μέχρι στιγμής, ερευνώνται πέντε δομές της «Κιβωτού», σε Αττική, Καλαμάτα, Ιωαννίνα, Βόλο και Χίο με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε ξυλοδαρμούς και σωματικές τιμωρίες, ενώ δύο αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικών κακοποίησεων.

Απόσυρση κρατικής χρηματοδότησης μετά τις καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι υπό τη σκιά των εξελίξεων η κυβέρνηση θα αναστείλλει τη χρηματική στήριξη που παρέχει στην «Κιβωτό του Κόσμου» μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως Υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά. Χθες, με δική μου απόφαση, το Υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, χθες, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε από τα Υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με το Εργασίας να ανακοινώνει την ακύρωση της παραχώρησης ακινήτου στη ΜΚΟ μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας.

Με γραμμή άρνησης απαντά στις καταγγελίες ο πάτερ Αντώνιος

Ο ιδιοκτήτης της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρας Αντώνιος εμφανίστηκε «αγανακτισμένος» και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες λέγοντας πως πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη».

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι (…). Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα» ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε να μην γνωρίζει τίποτα. «Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά

efsyn.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο

  1. Κι αυτοι οι Εισαγγελείς ;Πως αντέχουν μέσα στις πόλεις και δεν πήραν ακόμα τα βουνα;
    Κάθε μέρα,εγκλήματα,εγκληματα,εγκληματα!
    Ποιος είναι αθωος;ποιος ενοχος;
    Ποιος τιμιος;Ποιος κλέφτης ( χρημάτων και ψυχων;)
    Κυρίες και κύριοι Εισαγγελείς,δεν μας μπαγλαρωνετε ολους με fast track συλλήψεις και μετά από καιρό,όταν κατακαθισει ο κουρνιαχτος των φοβερων που γίνονται καθημερινα,να μας αφήνετε τμηματικά,σαν αυτό που κάνει ο γερο- λαδας ο χατζηδακης,που βγάζει φαστ τρακ συνταξεις αυθημερόν και μετά από χρόνια θα πληρώνεις η θα σε πληρώνουν το μπουγιουρντι.
    ” αμαν πια Θεέ μου,ποιος λέει αλήθεια,ποιος λέει ψεματα” Όπως έλεγε κι ο Παντελής Ζερβός στην πολύ διδακτική κωμωδία ” Ζητείται Ψευτης”
    Buyurdi= εγγραφή διαταγή ( τουρκικη) και μεταφορικά ο λογαριασμός, η λυπητερή που λέμε ,εμείς στο ελλαντα,το τριτοκοσμικό,το δέσμιο στην τουρκοκρατια με τις Δομές των τυχαρπαστων και όχι του οργανωμένου και πολιτισμενου Κρατους!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.