Ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος ανατολικής Εορδαίας και νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τους αγρότες σε κινητοποίηση 

Καλούμε τους μηλοπαραγωγούς αλλά και όλους τους αγρότες την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 11:00 σε κινητοποίηση συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Τα τρακτέρ μας θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στην είσοδο της πόλης απέναντι από το Lidl και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την πλατεία στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ο σύλλογός μας συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα στην πανελλαδική μαζική σύσκεψη μηλοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας, 17 Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, με πρωτοβουλία της ΠΕΜ, όπου αποφασίσαμε όλοι οι σύλλογοι να βγούμε μαχητικά, δυναμικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου σε κάθε πόλη και χωριό. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί και πανελλαδικό συλλαλητήριο στα τέλη Νοέμβρη στην Αθήνα.

Οι μηλοπαραγωγοί όχι μόνο δεν βγάζουμε μεροκάματο, αλλά μπαίνουμε  και «μέσα», εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, ενώ πολλές φορές έχουμε  να αντιμετωπίσουμε και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν τα μήλα σε τιμές κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί… Ταυτόχρονα  καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε μήλα, ροδάκινα, κάστανα, αμύγδαλα και άλλα προϊόντα αλλά και την μη πληρωμή των μηλοπαραγωγών της ΠΕ Φλώρινας για τον παγετό της Άνοιξης 2021.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους μηλοπαραγωγούς αλλά και όλους τους αγρότες της περιοχής μας, αφού όλα σχεδόν τα προϊόντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης και εμπορίας με χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, να συσπειρωθούν στον Σύλλογο και να δώσουν το παρών στη κινητοποίηση. Καλούμε όλους του Φορείς, τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών να πάρουν θέση και να συμμετέχουν.

Τα αιτήματά μας είναι:

– Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

– Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Πλαφόν 0,07 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Να πληρωθούν άμεσα και οι μηλοπαραγωγοί της ΠΕ Φλώρινας για τον παγετό της Άνοιξης 2021 (προανθικό) .

– Σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας με αγροτικά θέματα.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.