Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνη Μαυρίδη. “Σημαντικός ο ρόλος των συλλόγων για να γίνει η παράδοση μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας



 

 

 

Συνέντευξη: Τάνια Ώττα

Συναντήσαμε τον Αντώνη Μαυρίδη, δημοσιογράφο, έναν αγαπητό άνθρωπο, δυναμικό και δραστήριο που σε κερδίζει με το χαμόγελό του και την αύρα που εκπέμπει. Ο Αντώνης Μαυρίδης είναι ο νέος Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και μιλήσαμε μαζί του για τον σύλλογο και την σημασία και τη συνεισφορά των συλλόγων στην κοινωνία και την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης. 

 

Λίγα λόγια για το σύλλογο

  1. Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 2002 και προήλθε από την συνένωση τον τότε  δύο ιστορικών ποντιακών συλλόγων στην περιοχή, της  Ευξείνου Λέσχης  Πτολεμαΐδας  που ιδρύθηκε το 1971 και της Ένωσης Ποντίων Εορδαίας, η  οποία  λειτουργούσε από   το 1977 .

Ο  Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας , αριθμεί ένα σύνολο μελών και φίλων που ξεπερνά τους  1800  διαχρονικά  και στο σύλλογο λειτουργούν χορευτικά τμήματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικες  , αρχάριους αλλά και τμήμα εμφανίσεων, όπως και θεατρικό τμήμα ,  τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας και νταουλιού, , χορωδία, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, τμήματα  νεολαίας και γυναικών,  αλλά και συνεχείς δράσεις για την ποντιακή διάλεκτο, την  ιστορία του Πόντου, την ποντιακή κουζίνα και την γαστρονομία.

Τα τμήματα και οι δραστηριότητες, υποστηρίζονται  από  τους υπέροχους  χώρους  του κτηρίου  του Ποντιακού Συλλόγου  Πτολεμαΐδας που παραδόθηκε  κατασκευαστικά και λειτουργεί εκεί ο Σύλλογος από το 2016 και  περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων,  αμφιθέατρο  για εκδηλώσεις, εντευκτήριο  για συναθροίσεις, με κουζίνα , τηλεόραση και χώρο για διάφορες δράσεις, σύγχρονη αίθουσα  χορού, γραφεία διοίκησης, αίθουσα συνεδριάσεων, ειδικούς χώρους  ιματισμού ποντιακών φορεσιών,  θεάτρου και εκμάθησης μουσικών οργάνων, καθώς και βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο  36 ατόμων.

 

2.     Ποιο είναι το όραμα της νέας διοίκησης; Τι θέλετε να αλλάξετε, τι να ενισχύσετε και τι να προσθέσετε στις δράσεις του συλλόγου;

Η  νέα  διοίκηση ανέλαβε  στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, εκλέγοντας  το νέο διοικητικό της συμβούλιο που μαζί με τους εκπροσώπους της νεολαίας και των γυναικών είναι  13μελές , έχοντας και 5 αναπληρωματικά μέλη στη διοίκηση, τα οποία και αυτά  εργάζονται και βοηθούν σε όλα τα επίπεδα, για  την υλοποίηση ενός νέου ολιστικού σχεδίου που θα φέρει  στην πρωτοπορία,   τον Ποντιακό  Σύλλογο Πτολεμαΐδας.

Η   Πτολεμαΐδα  και  η περιοχή της Εορδαίας  βρέθηκε στην πανελλαδική πρωτοπορία  των αγώνων για  την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Σεπτέμβριο του 1986, όπου  επίσημα σε εκδήλωση  της τότε  Ευξείνου Λέσχης  Πτολεμαΐδας έθεσε το θέμα  της αναγνώρισης της γενοκτονίας, κάτι που έγινε οχτώ (8) χρόνια αργότερα, το 1994, από την Ελληνική Βουλή.

Η  περιοχή  πρωτοπόρησε  σε μια σειρά  θεμάτων και με αυτή την παρακαταθήκη  έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε όχι μόνο την  πλούσια  παράδοση του τόπου, αλλά να δημιουργήσουμε και τις  προϋποθέσεις  για  να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η  νέα γενιά των Ποντίων, στην εξέλιξη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.   

Στο πλαίσιο αυτό,  ενισχύουμε τις δράσεις μας και υπογράψαμε ήδη πρόσφατα ως  Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας,   συμφωνία συνεργασίας  με  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,  ενώ  συνεργαζόμαστε με  την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλους φορείς της εκπαίδευσης, τόσο στο πλαίσιο επισκέψεων σχολείων στο Σύλλογο , όσο και μέσω κοινών εκδηλώσεων και  εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Παράλληλα  ενισχύουμε  τις υφιστάμενες δράσεις και δραστηριότητες, αξιοποιούμε  τη νέα τεχνολογία και  επιχειρούμε  την ψηφιοποίηση  όλου του κτηρίου , ενώ  αναβαθμίζουμε την βιβλιοθήκη και το αμφιθέατρο.

3.     Υπάρχει ενεργή συμμετοχή από τους νέους στους τοπικούς συλλόγους σήμερα; Ποια η σχέση τους με τα μέλη μεγαλύτερης ηλικίας; 

Είναι πραγματικά  ιδιαίτερα σημαντική  η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, ενώ μαζί με τις εθελόντριες βιβλιοθηκονόμους του Συλλόγου που εργάζονται συστηματικά, συγκροτούμε και μία ομάδα νέων επιστημόνων που μπορούν να βοηθήσουν  πολυποίκιλα  σε σειρά θεμάτων που αφορούν αρχεία, υλικό, διαλέξεις και εκδηλώσεις, την αξία της  ποντιακής διατροφής,  αλλά και την τοπική ιστορία. Νέοι  πόντιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν επίσης και στηρίζουν το Σύλλογο, όπως  και χοροδιδάσκαλοι, χορευτές, φοιτητές  και άλλοι.  Η συνύπαρξη  των νέων και των μεγαλύτερων είναι ιδιαιτέρως αρμονική και αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα  της  θετικής επίδρασης που ασκεί ο πολιτισμός , η αντίληψη μας  και  οι δράσεις του Συλλόγου.

 

4.   Με ποιο τρόπο ένας σύλλογος μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας μιας περιοχής; Ποια η δική σας καινοτομία σε αυτήν την προσπάθεια να κρατήσετε ενωμένο το ποντιακό στοιχείο της περιοχής;

Η ίδια  η επιλογή  των δράσεων , των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών ενός  συλλόγου, μπορεί από μόνη της να συμβάλλει  στην διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής  ταυτότητας  της περιοχής, όταν από την μία πλευρά  «περπατά» πάνω στους δρόμους  της παράδοσης χωρίς  αλλοιώσεις, ενώ  από  την άλλη πλευρά  συγχρονίζεται  με την κοινωνία, τις ανάγκες της και  τα νέα μέσα που έχει κάθε φορά, για να επικοινωνεί  με  όλους και όλες. Μπορεί να καινοτομήσει ένας  Σύλλογος,  όταν  μπορεί να φέρει  στο προσκήνιο τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του χώρου που απευθύνεται και όταν  μπορεί να συνδέεται αρμονικά με  τους πρωτοπόρους ανθρώπους του παρελθόντος  και της ιστορίας του, καθώς και  με  τη νέα γνώση και τη  δυναμική του παρόντος. Κι   αυτό στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας , το κάνουμε ως  νέα διοίκηση, με δεκάδες συνέργειες  που έχουμε με άλλους  δραστήριους  τοπικούς  φορείς, συλλόγους και αρχές, θέλοντας έτσι να κρατήσουμε ενωμένο το ποντιακό στοιχείο, αλλά να δώσουμε και  θετική προοπτική στο Σύλλογο.

 

5. Πως μπορεί να συνδυαστεί η παράδοση με την σύγχρονη πραγματικότητα; 

 Για να γίνει  η παράδοση μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας, πρέπει  να μπορεί να επικαιροποιείται κάθε φορά και να προσαρμόζεται, χωρίς  να αλλοιώνεται και να χάνει τα βασικά της χαρακτηριστικά. Και  εδώ αποκτά μεγάλη σημασία   ο ρόλος  των  Συλλόγων, η λειτουργία τους   και η σχέση που διαμορφώνουν με  τη νέα γενιά, δίνοντας  τους  χώρο , ρόλο και θέσεις ουσιαστικής ευθύνης, για να μπορούν να  διατηρούν , να ανανεώνουν και να συνεχίζουν δυναμικά και δημιουργικά. 

 

6.   Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο τον σύλλογό σας ;

Δεν είναι ένα μόνο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας. Η πρωτοπορία βεβαίως που ανέφερα παραπάνω , επιχειρούμε να  συνεχισθεί  , βάζοντας σε πρώτο πλάνο, τους  αγώνες   και τις πρωτοβουλίες μας, για  την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου.

 

7. Τι είδους δράσεις διοργανώνει ο ποντιακός σύλλογος Πτολεμαΐδας και με ποιους συνεργάζεται για να προωθήσει όλες τους τις δραστηριότητες;

Ο  Σύλλογος μας διοργανώνει πολυμορφικές και ποικίλες δράσεις, από το χορό, το τραγούδι, το ποντιακό θέατρο, το σκραμπλ  στην ποντιακή διάλεκτο , την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την χορωδία , την παρουσίαση βιβλίων, την κυκλική οικονομία, την  ποντιακή  διατροφή, την καταγραφή και την ανάδειξη αρχείων όπως  του Ανανία Νικολαΐδη, την αναβίωση  ποντιακών εθίμων, καθώς και  ευρύτερες  δραστηριότητες με όλους  τους  πολιτιστικούς  συλλόγους  της περιοχής, τα ποντιακά σωματεία, το Δήμο Εορδαίας, την Περιφέρεια  Δυτ. Μακεδονίας και  φορείς  της Πολιτείας.

           Παράλληλα  θέλοντας να δώσουμε  ουσιαστική ταυτότητα  στο υπέροχο κτήριο του Ποντιακού  Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ολοκληρώνουμε  την τοποθέτηση -έξω ακριβώς από τον Σύλλογο- ενός  γλυπτού μνημείου του Πόντου , με θέμα «ΠΟΝΤΟΣ  ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ» και με  τίτλο  «Δικαίωμα  στη μνήμη» και επίσης  διεκδικούμε  την   δημιουργία του Μνημείου  της  Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην  Πτολεμαΐδα, ένα έργο   που έχει θετική εξέλιξη από  το Δήμο Εορδαίας την τελευταία περίοδο, προκειμένου να είναι έτοιμο  την ημέρα μνήμης στις  19 Μαΐου του 2023 και επιτέλους  να έχει η πρωτοπόρα Πτολεμαΐδα, το Μνημείο της Γενοκτονίας .

 

8.  Πείτε μας λίγα λόγια για την δανειστική βιβλιοθήκη και το θεατρικό τμήμα. 

 Συνολικά η  βιβλιοθήκη  του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας έχει πάνω από  2600  τίτλους βιβλίων και συνεχώς προστίθενται και νέα βιβλία, ενώ αυξάνεται και το ενδιαφέρον των μελών και φίλων του Συλλόγου –και όχι μόνο-για  το δανειστικό τμήμα της. Πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να επεκτείνουμε -σε ώρες και μέρες-  το πρόγραμμα  λειτουργίας  της  βιβλιοθήκης  και να την   εξοπλίσουμε περαιτέρω, για να προχωρήσουμε και σε νέες δράσεις και εκδηλώσεις στον  χώρο της.

Μεγάλη συμμετοχή  έχουμε και  στην θεατρική ομάδα του Ποντιακού  Συλλόγου Πτολεμαΐδας- ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο-ενώ  διοργανώθηκε ήδη  το πρώτο θεατρικό σεμινάριο στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας και ξεκινούν οι πρόβες για μία  ποντιακή κωμωδία  που θα ανέβει , κατά  τους πρώτους μήνες του   2023.  

9.  Οι δράσεις των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και η συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα πιστεύετε  ότι βοηθούν στην καλύτερη ενσωμάτωση μιας ομάδας ανθρώπων στην κοινωνία;

 Η  ταυτότητα  της Πτολεμαΐδας, ως μία περιοχή με έντονο το προσφυγικό στοιχείο  και  ιδιαιτέρως πολυπολιτισμική,   με τους  γηγενείς  και  όσους από ολόκληρη τη χώρα, εγκαταστάθηκαν  στην περιοχή από  την περίοδο  του εξηλεκτρισμού και της λιγνιτικής  παρουσίας της ΔΕΗ, έχει  συμβάλλει ιδιαιτέρως στην ίδρυση και  την λειτουργία  πολλών  δραστήριων και αξιόλογων πολιτιστικών συλλόγων- είτε παραδοσιακών είτε όχι- οι  οποίοι έχουν βοηθήσει  πολύ στην καλύτερη  ενσωμάτωση των ανθρώπων στην κοινωνία.

Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον Πολιτισμό συνολικά, με  επιπλέον στήριξη όλων των  Πολιτιστικών Συλλόγων από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της-ιδιαίτερα τώρα στην φάση της μετάβασης  της περιοχής- γιατί  ο πολιτισμός μπορεί να γίνει και «όχημα ανάπτυξης», αξιοποιώντας  το συγκριτικό πλεονέκτημα της  περιοχής, ως «πολιτισμικό σταυροδρόμι».

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.