Οι νέοι στην Κοζάνη δεν ζούμε. ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ. του Στέλιου Μήλιου 

Γράφει ο Στέλιος Μήλιος. 

 

Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι νέοι κάθε πόλης διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτοί δεν υπάρχουν; 

Πως μπορεί να εξελιχθεί μια κοινωνία όταν δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να δουλέψουν στο τόπο τους;

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες στη πόλη που γεννηθήκαμε;

Και ένα τελευταίο ερώτημα. Τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε ή τις βρίσκουμε έτοιμες.

Κάθε μέρα συνομιλώ με συνομήλικους μου οι οποίοι τελειώνοντας τις σπουδές τους δεν επιθυμούν σε καμία των περιπτώσεων να επιστρέψουν στην πόλη μας ,την Κοζάνη.  Είναι κάτι το οποίο δεν μας κάνει εντύπωση.

Ζούμε σε μια επαρχία που εξελισσόμαστε βραχυπρόθεσμα. Ζούμε σε μια πόλη που δεν μπορεί να αποβάλλει πολλά χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού. Ζούμε σε μια τοπική κοινωνία που εξυπηρετεί και βολεύει συγκεκριμένους ανθρώπους. Ζούμε στην Κοζάνη και έχουμε ξεχάσει τις λέξεις, ευκαιρίες, πρόοδος, ανάπτυξη ,νεολαία, αξιοκρατία, αναβάθμιση.

Όσοι νέοι ζούμε εδώ, δεν ζούμε, αλλά επιβιώνουμε. Επιβιώνουμε δουλεύοντας σε δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών μας. Επιβιώνουμε σε μια πόλη που δεν μας παρέχει το ανάλογο βιοτικό επίπεδο.

Επιβιώνουμε, δεν ζούμε στη Κοζάνη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιοι;

Δυσπιστία, απογοήτευση, αδιαφορία, αηδία, είναι κάποια από τα συναισθήματα που μας περιβάλλουν. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε αυτό το lifestyle να μας εμποδίσει να εργαστούμε για την αλλαγή.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να γίνει μια ριζική αλλαγή στις συνθήκες κοινωνικής συμβίωσης. Πρέπει να γίνει ένας αναστοχασμός και να δουλέψουμε για το ΕΜΕΙΣ.

Επιβιώνουμε στη πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας που έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού όλης της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, αγγίζοντας το 10% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία κυμαίνεται στο 3,5%. Το ποσοστό της μείωσης του πληθυσμού για την Π.Ε. Κοζάνης ανέρχεται στο 8,7 %. Πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κοζάνης στον ο Δήμο Κοζάνης ο πληθυσμός μειώθηκε περίπου σε 4.200 άτομα, στο Δήμο Εορδαίας στα 3.100 ενώ 3.300 άτομα λιγότερα καταγράφονται στο Δήμο Βοίου, 1.700 στο Δήμο Σερβίων και 400 στο Δήμο Βελβεντού.

Είναι ξεκάθαρο πως τα αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο της συρρίκνωση του πληθυσμού, με το δημογραφικό να παραμένει για την περιοχή ένα ακόμα από τα σημαντικότερο προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο η περιοχή μας θα σβηστεί από τον χάρτη.

Στο χέρι μας είναι να ‘‘χτίσουμε’’ ξανά την πόλη μας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αντιθέτως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενασχόληση μας με τα κοινά, προτείνοντας μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο, ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και θεσμός έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. Στην Κοζάνη δεν υπάρχουν αυτές οι δομές.

Για την πόλη που γεννηθήκαμε, για τις γειτονιές που παίξαμε και κάναμε τα πρώτα μας όνειρα, για τα σχολεία που μας έδωσαν τα εφόδια να σπουδάσουμε και για άλλα πολλά, δεν πρέπει απλά να επιβιώνουμε στη πόλη μας, αλλά να ξεκινήσουμε να ζούμε.

9 σχόλια στο άρθρο “Οι νέοι στην Κοζάνη δεν ζούμε. ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ. του Στέλιου Μήλιου

 1. ..,Αλλά συμφιλείν εφυν...Στέλιος Κ.καθηγητης Βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Πολύ καλό και ψαγμένο το άρθρο σου παιδι μου,δεν εξαιρείται μόνον η Κοζάνη της δημιουργίας και της προοδου!
  Όλος ο κόσμος εξαιρείται της ανθρωπιάς !
  Οι λίγοι,πάντα ζουν και οι πολλοί επιβιωνουν!
  Οι τρύπες της ψυχής δεν κλείνουν με χρηματα( απ το βιβλίο του Καλπουζου,”το γινατι”.
  Οι τρύπες των πληγιασμενων πόλεων ολοκλήρου του κόσμου,δεν κλείνουν και δεν επουλωνονται με χρηματα!
  Απ τη στιγμή που πρώτος στόχος της ύπαρξης μας είναι το χρήμα,οι πόλεις και οι κοινωνίες θα υποφέρουν έως την ” όγδοη ημερα”!
  Ο άκρατος ανταγωνισμός για περισσότερο πλούτο,γεννά τους πολλούς για επιβίωση και μόνον και τους πολλούς για πλουτισμο και μονον!
  Βγήκαμε απ τον στόχο μας,όλος ο κοσμος!
  Στόχος της ζωής του καθενός είναι η αγάπη,την ανταλλάξαμε με το χρημα!
  ” δεν γεννηθηκα για να μισώ,γεννηθηκα για ν αγαπω”Αντιγονη!
  Αν ο Χριστός μας δεν προδίδονταν για τα χρήματα,μάλλον οι άνθρωποι θα ζούσαμε και δε θα επιβιωναμε!( μακριά από μένα καθε μορφή θρησκοληψιας)
  Ο,τι γίνεται στην Κοζάνη,γίνεται και στην ιδιαιτερη πατρίδα μου,τον Βολο,μόνον που εκεί ,τα προβλήματα ,τα καλύπτουμε κάτω απ το χαλί,τα προβλήματα και η ανεργία μας,κρύβονται κάτω απ την ομορφιά του απέραντου γαλαζιου και του απέραντου πρασινου του μαγευτικού Πηλιου!
  Και στον βολο,τις ομορφιές του Παγασητικού και του Πηλίου τις γεύονται και τις ΖΟΥΝ….οι λίγοι,οι πολλοί γεύονται την απέραντη ανεργία και το μουντό γκρι χρώμα της φτωχειας,την ΕΠΙΒΙΩΣΗ!
  Με αγάπη και αγωνία για το δικό σου μέλλον και το μέλλον των νέων,ένας παλιός δασκαλος!

 2. Πολύ ωραίο και βαθυστόχαστο άρθρο!!
  Αυτό που απαντά ο Καθηγητής από το Βόλο Επίσης τόσο αληθινό!!!
  Εάν δεν αλλάξουμε τις βαθύτερες αξίες μας σαν άνθρωποι δε θα πάψουμε ποτε να νιώθουμε φτωχοί….

 3. Στέλιος Κ.καθηγητης βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Διόρθωση.
  Ο άκρατος ανταγωνισμός για περισσότερο πλούτο…….γεννά τους πολλούς για ΕΠΙΒΊΩΣΗ….και τους λίγους για ΖΩΉ , για πλουτισμό….
  ” Δεινόν το γήρας,ού γαρ έρχεται μόνον”

 4. Αυτή η χώρα βγάζει μόνο μπάτσους και παπάδες. Αυτοί μένουν πίσω και καταδιώκουν εμάς. Οι νέοι μας φεύγουν όσο πιο μακριά μπορουν απ’ αυτή τη σαπίλα.
  Προχτές είδα σε δρόμο της Κοζάνης δύο μαγκες της Δίας να τρομοκρατουν δύο νέους μας, φοιτητές. Τους ξετιναξαν, το ένα παιδάκι έκλαιγε. Ο ένας μπάτσος έδειχνε να το απολαμβάνει….
  Ζω για τα λαϊκά δικαστήρια που θα ακολουθήσουν την επανάσταση των πεινασμένων νέων

 5. Αν μου εξηγούσες τι ακριβώς εννοείς με το ”Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων”.Μήπως να κάνει δημοτικούς σταύλους με καμμιά δεκαριά χιλιάδες αγελάδια και να απασχολεί καμμμιά πεντακοσαριά δημοτικούς γελαδάρηδες;Χιλιάδες στρέμματα με πατάτες που να απασχολεί καμμιά χιλιάδα δημοτικούς πατατοεργάτες;Μήπως κανένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων;Η έστω μοτοσυκλετών;Κανένα δημοτικό λογιστικό γραφείο που να απασχολεί καμμιά 200αριά δημοτικούς λογιστές;Η κάτι άλλο;

  1. Ζω σε αυτήν την πόλη για την μέρα που θα σταματήσουν να υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα γεμάτοι κακία και ειρωνία σε ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά τον τόπο τους… Άξιος της μοίρας σου είσαι τουλάχιστον μην παίρνεις στον λαιμό σου άλλους κρίμα είναι

   1. Την κακία που την είδες;Οταν γράφεις κάτι πρέπει να το τεκμηριώνεις.Χορτάσαμε από αοριστολογίες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.