Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοΐου



 

 

Τάνια Ώττα για το Kozanilife.gr.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022  στην γνωστή Καστανογιορτή της Δαμασκηνιάς Βοΐου. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, όσοι βρέθηκαν φέτος στην πανέμορφη Δαμασκηνιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να περίφημα κάστανα της περιοχής και να διασκαδάσουν με τους ήχους των χάλκινων. 

Το κάστανο αποτελεί έναν χαρακτηριστικό καρπό της γης για το Βόιο, που υπάρχει σε αφθονία, εκεί που απλώνονται τα γνωστά καστανοχώρια, βυθισμένα μέσα στις πράσινες πλαγιές της Πίνδου και τα καστανοδάση.

Οι κάτοικοι του Βοΐου τιμούν αυτόν τον ευλογημένο καρπό κάθε φθινόπωρο με τις γνωστές καστανογιορτές, προσελκύοντας επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Γιορτές με την αυθεντικότητα της παράδοσης, κάστανα ψητά ή βραστά και κρασί  προσφέρονται σε όλο τον κόσμο και παράλληλα οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μαζί με τον κόσμο χορεύουν και τραγουδούν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Η γιορτή καθιερώθηκε από τους κατοίκους των περιοχών αυτών του Βοΐου, μετά το τέλος της συγκομιδής αυτού του νόστιμου προϊόντος, του καστάνου, με σκοπό να προβάλλουν αυτόν τον καρπό της φύσης που διαθέτουν σε αφθονία.

 

“Το κάστανο θέλει κρασί

και το καρύδι μέλι

και το κορίτσι φίλημα

πρωί και μεσημέρι”

 

τραγουδά η λαϊκή παράδοση.

 

Φωτογραφίες: fouit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.