Η περίοδος της συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης μέσα από το φακό του βραβευμένου φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα



 

Τάνια Ώττα για το kozanilife. 

Εκατοντάδες καλλιεργητές και τα μέλη των οικογενειών τους  βρίσκονται στα χωράφια, σκυμμένοι, συλλέγοντας ένα-ένα τα μωβ λουλούδια του. Ο βραβευμένος φωτογράφος από την Αιανή Κοζάνης Δημήτρης Βαβλιάρας αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές της διαδικασίας. 

 

 

 

Η συλλογή του κρόκου έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Γι’ αυτό και η συλλογή πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα, αλλιώς η παραγωγή μπορεί να χαθεί. 

Μετά το τέλος της ημερήσιας συγκομιδής γίνεται πάντα ο διαχωρισμός του λουλουδιού από τους στήμονες και τα στίγματα. 

Οι παραγωγοί θα τα «στεγνώσουν» για μερικές ημέρες προκειμένου να χάσουν την υγρασία τους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στη βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η περίοδος της συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης μέσα από το φακό του βραβευμένου φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.