Καπάνι: Με το βλέμμα στην πρώτη ανάπλαση από το 1997 αλλά με το φόβο της ακρίβειας – «Περικοπές ακόμη και στο φαγητό»



Με το βλέμμα στην ανάπλαση που αναμένεται να γίνει το 2023 στο Καπάνι βρίσκονται οι επαγγελματίες της ιστορικής αγοράς, καθώς η εικόνα που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 25 χρόνια, θα αλλάξει ριζικά. Το ημερολόγιο έγραφε 1997 και η Θεσσαλονίκη είχε ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανάπλαση στο Καπάνι, η οποία μάλιστα ήταν μερική και περιελάμβανε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση στεγάστρων και παρεμβάσεις εξωραϊσμού.

 

Περνώντας στο σήμερα, με τη σύμβαση για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι να έχει υπογραφεί πριν από ένα μήνα από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και την απειλή του ΕΦΕΤ για οριστικό λουκέτο αν δε λυθούν τα υγειονομικά ζητήματα στην αγορά, οι επαγγελματίες περιμένουν με ανυπομονησία τις ριζικές αλλαγές και ευελπιστούν μεταξύ άλλων να έρθει τόνωση στην κίνηση, μετά από τα δύο χρόνια πανδημίας και στη δίνη της ενεργειακής κρίσης.

 

«Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες περιμένουν την ανάπλαση γιατί δε πάει άλλο. Η αγορά πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει σύγχρονη για να μπορέσει να προσεγγίσει κι άλλους καταναλωτές. Δε μπορεί να μείνει στην κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτή η αγορά δεν είναι αντάξια της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να αναβαθμιστεί και ευτυχώς είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι μεγάλο έργο. Περιμένουμε να πάμε σε καλύτερες μέρες», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος.

«Κάποιοι (σ.σ. επαγγελματίες) φοβούνται την όχληση, το ότι ίσως χρειαστεί να κλείσουν κάποιες μέρες τα μαγαζιά γιατί δεν θα υπάρχει πρόσβαση. Εμείς τους λέμε όμως ότι θα είμαστε κοντά στον εργολάβο και θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί η λιγότερη δυνατή όχληση. Να γίνει σταδιακά η ανάπλαση και να μην δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις», όπως προσθέτει.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο Καπάνι

Η ανακαίνιση του Καπανίου θα περιλαμβάνει αναβάθμιση στα οδοστρώματα με πλακοστρώσεις, αναβάθμιση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου η ΕΥΑΘ θα αντικαταστήσει τους αγωγούς ακαθάρτων και όμβριων υδάτων, έξυπνα μέσα επικοινωνίας, δωρεάν Wifi σε όλη την περιοχή, παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις, βελτίωση φωτισμού και συστήματα ασφαλείας. Θα αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή κ.ά.

«Δεν θα αλλάξει το παραδοσιακό στοιχείο»

Όπως επισημαίνει όμως στο ThessToday.gr ο κ. Νικολόπουλος, το ιστορικό στοιχείο της αγοράς θα παραμείνει. «Δεν θα αλλάξει το παραδοσιακό στοιχείο. Θα γίνει ένα ρετουσάρισμα. Τα έργα υποδομής θα αλλάξουν. Οι επαγγελματίες θα βάψουν τα μαγαζιά τους. Ο δικός μας σύλλογος έχει αναλάβει τις προσόψεις των καταστημάτων μέσα στο πρόγραμμα αυτό. Θα γίνει μια γενική αναβάθμιση και η αγορά θα είναι πιο χρήσιμη για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες. Περιμένουμε και την αγορά Μοδιάνο να ανοίξει και να συμπληρώσει το παζλ. Η αγορά Μοδιάνο ως ιστορική αγορά με τα καταστήματα θα προσελκύσει πολλούς καταναλωτές και τουρίστες. Και σιγά σιγά θα αναβαθμιστεί όλο το ιστορικό κέντρο».

Ενεργειακό: «Κυριαρχεί ο φόβος, ο κόσμος κάνει περικοπές στο φαγητό»

Αυτό το διάστημα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο είναι πολύ δύσκολο για τους επαγγελματίες του Καπανίου, εν μέσω του ραγδαίου κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. «Η κίνηση σε όλη την πόλη είναι πεσμένη. Το ίδιο και στο Καπάνι. Υπάρχει δυσκολία και κακή ψυχολογία στον κόσμο. Αυτό έχει αντίκτυπο στις αγορές. Κυριαρχεί ο φόβος».

 

Οι πολίτες κάνουν περικοπές ακόμη και στο φαγητό, όπως προσθέτει ο κ. Νικολόπουλος, επιλέγοντας τα πολύ απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι και αυτά σε μικρές ποσότητες. «Είναι όλοι προβληματισμένοι. Ο κόσμος κάνει περικοπές και στο φαγητό. Παίρνει μικρότερες ποσότητες. Παίρνει αυτό που χρειάζεται, προτιμώντας να κάνει περισσότερες επισκέψεις στην αγορά και να παίρνει λιγότερα πράγματα. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Ακούμε συνέχεια παράπονα από τους καταναλωτές για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς που τους έρχονται».

Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ανησυχία πως οι μεγάλες αυξήσεις θα έρθουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες στο Καπάνι έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξημένων τιμών, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. «Αυτό είναι το δικό μας όπλο για να μας επισκεφτεί κάποιος από τις γύρω περιοχές».

Πηγή: https://thesstoday.gr/

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.