Ανησυχητική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων – Συνολικά 65 νεκροί από την αρχή του έτους



«Έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση, μετράμε 65 νεκρούς από την αρχή της χρονιάς, ενώ το 2020 είχαμε 41. Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 25 άνθρωποι. Μιλάμε για εκρηκτική και ανησυχητική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων».

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέα Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, περιγράφει στο ThessToday.gr την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων, με την μαύρη λίστα των νεκρών συνεχώς να αυξάνεται. «Ακόμη, πολλά εργατικά δυστυχήματα δεν καταγράφονται ως τέτοια, οπότε ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Εμείς το 2022, με δική μας ανεξάρτητη έρευνα, μετράμε από την αρχή της χρονιάς όσα μπορούμε να ανακαλύψουμε πως έχουν γίνει. Επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία».

Τα προσωρινά αποκαρδιωτικά στοιχεία της Ομοσπονδίας παραπέμπουν σε ένα μαύρο ρεκόρ των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στην χώρα μας, όπου ωστόσο δεν γίνεται να υπάρξει ακριβής αριθμός, καθώς είναι γνωστό ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ την ίδια ώρα πολλά ατυχήματα στον αγροτικό τομέα σημειώνονται ως τροχαία. «Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία καταγραφή θανάτου λόγω επαγγελματικής ασθένειας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο εκτιμά πως 100.000 άνθρωποι στον κόσμο χάνουν την ζωή τους, από ασθένειες οι οποίες οφείλονται σε παράγοντες της επαγγελματικής τους ζωής. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε ούτε έναν τέτοιο καταγεγραμμένο θάνατο. Καταλήγουμε να μετατρέπουμε τους ανθρώπους που άφησαν πίσω την οικογένειά τους, σε αριθμούς, με την καθυστέρηση στην καταγραφή να  επιδρά καθοριστικά στην αύξηση των εργαζομένων που σκοτώνονται στη δουλειά τους, καθώς δεν εξετάζονται σε βάθος τα περιστατικά ώστε να εξαλειφθούν οι επικίνδυνοι παράγοντες».

Πού οφείλεται η εκρηκτική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, γίνονται συνεχή λάθη τα οποία δεν βοηθούν στην ασφάλεια των εργαζομένων, με τον ίδιο να τονίζει πως υποτιμάται η αξία της ανθρώπινης ζωής και υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά του κράτους, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, οπότε την στιγμή που οι εργοδότες γνωρίζουν πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, οπότε και αδιαφορούν και χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει πως πλέον οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλη μέρα για ένα κομμάτι ψωμί, σε ακραίες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο με τον νόμο Χατζηδάκη. Δεν έχουμε αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι όροι και οι αμοιβές, και οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι και αδύναμοι. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα για να σταματήσει η μαύρη λίστα των νεκρών αλλά και των τραυματιών, ίσα ίσα χειροτερεύουμε».

Την ώρα που τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, όπως εξηγεί ο κ. Στοϊμενίδης, εκτιμούν πως υπάρχει μία μείωση στα εργατικά δυστυχήματα και  μπαίνει ο στόχος του εκμηδενισμού ‘«Vision Zero», στην Ελλάδα παρατηρείται ραγδαία αύξηση η οποία έχει θορυβήσει ακόμη και την παγκόσμια ομοσπονδία. «Κάθε εργατικό ατύχημα και δυστύχημα σημαίνει πως ακόμη υπάρχουν επικίνδυνοι παράγοντες που φέρουν αυτό το αποτέλεσμα στους χώρους εργασίας. Θεωρώ πως στην χώρα μας θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο «μηδέν» εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι από τον εργαζόμενο, κι όχι δίπλα του».

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τον κ, Στοϊμενίδη, είναι οι δύο ρυθμίσεις που έγιναν πρόσφατα, όπου στην πρώτη δίνεται η δυνατότητα σε μη ειδικευμένους ηλεκτρολόγους να συμμετέχουν σε ηλεκτρολογικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στην δεύτερη δίνεται το δικαίωμα σε ανειδίκευτους και μη αδειοδοτημένους εργάτες να χειρίζονται κλαρκ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνους. «Νομίζουμε ότι πιάνουμε πάτο, αλλά τελικά μας αποδεικνύουν πως υπάρχει πάντα και πιο χαμηλά».

Πηγή: https://thesstoday.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.