“My body my earth ένα όμορφο 8ημεεο στο gotherborg” του Γιώργου Τριανταφύλλου



 

Ένα όμορφο 8ήμερο, στο μαγευτικό Gotherborg της Σουηδίας, έφτασε στο τέλος του. Το πρόγραμμα «My body, my earth» προίκισε εμάς τους 50 συμμετέχοντες με νέες γνώσεις και δράσεις για το περιβάλλον, και το καλύτερο, μας βοήθησε να συνδεθούμε ακόμα παραπάνω με την φύση, να την σεβαστούμε και να κατανοήσουμε πράγματα για τον εαυτό μας.

Ήρθαμε σε μεγαλύτερη τριβή με τα στοιχεία της φύσης, τον αέρα, το νερό, τη γη, ερευνήσαμε μονοπάτια, δάση και κάναμε αναδρομή στις ζωές μας , μαθαίνοντας τις ιστορίες νέων ανθρώπων απ’ την Τουρκία, Σουηδία, Ουκρανία, Ολλανδία, Λιθουανία. Συνεχίσαμε με το mindfulness, το οποίο είναι ένας τρόπος να εναρμονιστεί κάποιος με την αναπνοή του και το σώμα του, ζώντας στο τώρα και έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο του εαυτού του.
Ήρθαμε στην θέση της γης, των πουλιών, των κτηρίων και των ανθρώπων, εξηγώντας πώς εξωγενείς παράγοντες μας επηρεάζουν εντείνοντας την κλιματική κρίση. Κλείνοντας τα μάτια μας, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τις αισθήσεις και τους γύρω μας.
Χωριστήκαμε σε ομάδες , οι οποίες αναλύανε με δημιουργικότητα (κατασκευές μέσω πυλού) βιώσιμες λύσεις για την περιβαλλοντική κρίση και επισκεφθήκαμε το κέντρο της πόλης παρουσιάζοντας τες και συζητώντας με πολίτες της Σουηδίας. Για παράδειγμα, θέματα που πραγματευθήκαμε ήταν η «Οικολογική και βιώσιμη διαχείριση του σπιτιού» με φωτοβολταικά, μικρούς ανεμόμυλους, νεροσυλλέκτες.
Η «ανακύκλωση φαγητού» και η πώληση του σε οικονομικότερες τιμές, η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα και πώληση προιόντων κ.ο.κ. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις θεατρικές παραστάσεις που έγιναν με σκοπό να εμπεδώσουμε καλύτερα όσα μάθαμε και βιώσαμε, δημιουργώντας, τις βραδιές κουλτούρας, τα φαγητά και τους διαλογισμού.
Ως νέοι της Κοζάνης, έχουμε σκοπό όσα αποκομίσαμε απ’ το πρόγραμμα αυτό να τα εκμεταλλευτούμε βοηθώντας την αγαπημένη μας «πατρίδα» με τους εξής τρόπους : 1) την δημιουργία δράσεως, η οποία θα γνωρίσει σε νέους όμορφα και πράσινα κοζανίτικα τοπία αλλά και την αξία του mindfullnes και του erasmus+. 2) Με την συνεισφορά στo επερχόμενο (σε περίπτωση που εγκριθεί) πρόγραμμα της Go ALIVE «Kozani goe’s green» εμπλουτίζοντας με πράσινο την πόλη και στηρίζοντας τον θεσμό του εθελοντισμού και των ενεργών νέων 3) Την ενημέρωση των κοινοτήτων μας: φοιτητικές εστίες, πανεπιστήμιο, οικογένεια, φίλους για βιώσιμες περιβαλλοντικές τακτικές (οικονομια νερού, ρεύματος, ηλεκτροκίνηση, ανακύκλωση φαγητού, λιγότερη χρήση πλαστικού, σεβασμός στη γη) και τους κινδύνους που παραμονεύουν εάν δεν επιτευχθούν αυτά!
Ευχαριστούμέ GO Alive
Γιώργος Τριανταφύλλου – Υπεύθυνος Επικοινωνίας Go alive.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.