Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του πετρογέφυρου Σβόλιανης Αγίας Σωτήρας του Δήμου Βοΐου από την Π.Ε. ΚοζάνηςΟλοκληρώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού Σβόλιανης Αγίας Σωτήρας του Δήμου Βοΐου της  Π.Ε. Κοζάνης . Η αποκατάσταση του Γεφυριού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής και εντάσσεται στον προγραμματισμό της Περιφερειακής Αρχής για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου, το οποίο περελάμβανε δράσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πέτρινου γεφυριού, του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και του λιθόστρωτου μονοπατιού γύρω από αυτό, ήταν 74.400,00 ευρώ και εκτελέστηκαν με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Την περιοχή επισκέφτηκε o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, για να δει από κοντά τις εργασίες που εκτελέστηκαν. Πρόκειται για εργασίες αποκατάστασης στο δίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το έτος 1851, αφού είχε προηγηθεί κοντά στην ίδια τοποθεσία το χτίσιμο ενός νερόμυλου. Ένα πολύ μεγάλο τόξο πατάει σε ψηλό βράχο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι φυσική συνέχειά του και μαζί με ένα μικρότερο δίνουν απότομη κλίση στο γεφύρι. Το μέγιστο ύψος του φθάνει τα 8,5 και το μήκος του τα 26 μέτρα. Ένωνε την Αγ. Σωτήρα με το Δίλοφο, το Δασύλλιο, τη Χρυσαυγή, αλλά και το βουνό της Τσούκας, όπου οι κάτοικοι είχαν τους κήπους και τα δέντρα τους.

Η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση για την  Περιφερειακή Αρχή  και μια από τις πολιτικές που θα παρέχουν στοχευμένη στήριξη στην ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του πετρογέφυρου Σβόλιανης Αγίας Σωτήρας του Δήμου Βοΐου από την Π.Ε. Κοζάνης

  1. Καλή δουλειά, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αποκατάστασης,το αποτέλεσμα είναι ότι μοιάζει πολύ λίγο με τις αρχικές γέφυρες!Και εδώ, έχουμε μια καινούργια γέφυρα,που μοιάζει, λίγο με την πρωτότυπη! Γενικά καλές όλες οι προσπάθειες,σε όλες τις πέτρινες γέφυρες,αλλά βρείτε ανθρώπους που να μπορούν να κάνουν μια νέα γέφυρα που να είναι ίδια με την παλιά! Όπως κάνει ένας ζωγράφος! Κάντε την γέφυρα,όπως την έκαναν οι παλιοί μάστορες,και στις ενώσεις των λίθων,βάλτε μπετόν,αλλά όχι και να φαίνεται!Θέλει ανθρώπους με μεράκι,που να αγαπούν αυτό που κάνουν και όχι για τα λεφτά!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.