Μπανάνα οφέλη: Ένα από τα σημαντικότερα φρούτα για την υγεία μας



Μπανάνα οφέλη: 7 πλεονεκτήματα του κίτρινου φρούτου, που το καθιστούν απαραίτητο για τη διατροφή του ανθρώπου

Η μπανάνα είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές στον κόσμο, καθώς είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, καλίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C, ενώ περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Πολλοί άνθρωποι τις αποφεύγουν επειδή είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Ναι, οι μπανάνες είναι ένα από τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορείτε να φάτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις πετάξετε στην άκρη.

Οι μπανάνες πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής γεμάτη προϊόντα. Υπάρχουν πολλά διατροφικά οφέλη της μπανάνας που ίσως δεν γνωρίζετε, όπως η περιεκτικότητά της σε κάλιο που ενισχύει τον μεταβολισμό και υποστηρίζει την ενυδάτωση. Διαβάστε παρακάτω για μερικούς πειστικούς λόγους για να κάνετε τις μπανάνες επαναλαμβανόμενη βάση στη διατροφή σας.

1. Διατροφική αξία

«Η τυπική σας μπανάνα περιέχει περίπου 30 γραμμάρια υδατάνθρακες και 14 γραμμάρια ζάχαρη, που είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που θα πάρετε με ένα φλιτζάνι σμέουρα», λέει στο realsimple.com, η Tanya Zuckerbrot M.S., R.D., ιδρύτρια του F-Factor. Μια μέση μπανάνα περιέχει επίσης περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Είναι επίσης πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο (375 mg), μαγνήσιο (32 mg), βιταμίνη C (14 mg) και βιταμίνη Β6 (0,24 mg).

«Ανάλογα με το μέγεθος της μπανάνας, οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερες ή ελαφρώς χαμηλότερες», λέει ο ειδικός στη λειτουργική ιατρική Will Cole, IFMCP, DNM, D.C. και  προσθέτει ότι ενώ, είναι υγιεινό για να τρώτε μπανάνες, θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που τρώτε και να μην το παρακάνετε: «Η ζάχαρη εξακολουθεί να είναι ζάχαρη για το σώμα σας, ανεξάρτητα από το αν έχει τη μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης ή φρουκτόζης από φρούτα».

2. Πηγή καλίου

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες. «Ένας από τους κύριους λόγους που χρειαζόμαστε κάλιο είναι να ρυθμίζουμε την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας», λέει η Jen Silverman, διατροφολόγος και προπονήτρια ολιστικής υγείας. «Το κάλιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τα οστά και προάγει τη σωστή λειτουργία των μυών».

3. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το κάλιο που περιέχει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ειδικά μετά την άσκηση που προκαλεί εφίδρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται στους περισσότερους αθλητές να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

4. Κάνει καλό στο έντερο

Μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου 10% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

5. Ιδανική τροφή πριν την γυμναστική

Οι ιδανικές τροφές πριν τη γυμναστική είναι όσες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που δίνουν ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια, γι’ αυτό αποτελούν ιδανική τροφή πριν την άσκηση. Είναι όμως ιδανικές και για μετά την άσκηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι κάποιες ενώσεις της μπανάνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στους μυς μετά τη γυμναστική. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε όσους κάνουν εντατικά ποδήλατο και καταπονούν τους μύες γύρω από τα γόνατα τους.

6. Κάνει καλό στη καρδιά

Το κάλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το κάλιο βοηθά στην εξαγωγή του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων.

7. Μπορεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Η γλυκιά της γεύση και η απαλή της υφή, τις καθιστά ιδανικό συστατικό για πολλά γλυκά ή/και φαγητά.

Πηγή: alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.