Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης



Με κύριο σύνθημα «κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς στέγη- τώρα εξασφάλιση δωματίων για όλους τους φοιτητές» ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών, μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης. Ζητώντας την άμεση επίλυση των σημαντικών ζητημάτων για τις συνθήκες που επικρατούν στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου. Όπως τονίζουν με τον εκπρόσωπό τους Νίκος Μενύχτα «με τα εμπόδια που μπαίνουν σε κάθε φοιτητή να αυξάνονται. Εκτός από τις αυξήσεις σε λογαριασμούς, ενοίκια και πάγια έξοδα, προστίθενται και η τραγική κατάσταση με τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών, την ώρα που ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά» καταθέτοντας τα αιτήματά τους όπως

  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία του ΠΔΜ, του Δήμου, της Περιφέρειας κτλ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι! Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους ειδικότερα τώρα που θα μεταφερθούμε στη ΖΕΠ.
  • Να αλλάξει άμεσα και οριστικά ο απαράδεκτος κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Να καταργηθεί ο «κόφτης» του ακαδημαϊκού κριτηρίου.
  • Επισκευές των διάφορων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο κτήριο, όπως ρωγμές σε τοίχους και γυψοσανίδες στα μπάνια μουχλιασμένες ή και ανύπαρκτες.
  • Να υπάρξει παροχή ζεστού νερού στις φοιτητικές εστίες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υγιεινής των φοιτητών.

 Από την άλλη πλευρά ο φοιτητής οικονομικών και εκπρόσωπος φοιτητών Στέλιος Μπαϊρακτάρης, συμφωνεί με όλα τα μέτρα και ζήτησε να δοθεί λύση από δήμο και περιφέρεια να μειωθεί το εισιτήριο στα αστικά «είμαστε υπερ των νέων εστιών που θα γίνουν με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την αύξηση επιδόματος ενοικίου στα 1500€ και εάν συγκατοικούν στα 2000€ /φοιτητή, υπερ με το 50% των μαθημάτων δίνοντας κίνητρο στους φοιτητές να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους».

Νωρίτερα τον λόγο πήρε ο Γιώργος Ιορδανίδης αντιπρύτανης οικονομικών προγραμματισμού και ανάπτυξης του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας  έχοντας το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και υπεύθυνος για κτηριολογιακά ζητήματα και υποδομές σε Φλώρινα και Καστοριά, επικεντρώθηκε στα εξής «παραλάβαμε κουρασμένα κτίρια, ιδιαίτερα οι εγκαταστάσεις στα Κοίλα να εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Οι προϋπολογισμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συρρικνώνονται συνεχώς. Προσπαθούμε μέσα την τριετία να αξιοποιήσουμε όποιο μικρό απόθεμα έχουμε από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος προκειμένου οι εστίες που έχουμε σε όλες τις πόλεις με ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κοζάνη, να ανταποκριθούμε σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν». Επίσης συμφώνησε στο ότι ο αριθμός των κλινών είναι μικρός «190 διαθέσιμες κλίνες στα Κοίλα και 150 ενοικιαζόμενες κλίνες σε ιδιωτική δομή, τις οποίες πληρώνει το πανεπιστήμιο 19.000€ μηνιαίως. Περίπου 24 από τις 190 διατίθεται στους φοιτητές και φοιτήτριες που έρχονται μέσω ERASMUS». Ο κύριος Ιορδανίδης, στάθηκε και στο διαφορετικό υπόμνημα που έχει η τεχνική υπηρεσία, με τους φοιτητικούς συλλόγους, στη διαφορά των 17 και όχι 40 μη κατοικήσιμων κλινών που δεν δίνονται στους φοιτητές.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στάθηκε στο ότι η περιοχή δεν είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις «να τονίσουμε το πλεονέκτημα των φοιτητών που είναι το μειωμένο κόστος θέρμανσης και το νέο κτίριο στη ΖΕΠ είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης. Δεν επιβαρύνονται με ενοίκια αφού τα πληρώνει όλα το κράτος μέσω ΣΔΙΤ . Όσο για την αστική συγκοινωνία υπάρχει επιδότηση από τον δήμο για όλους τους πολίτες και φοιτητές όπως επίσης και εξυπηρέτηση δρομολογίων με νέες γραμμές στη ΖΕΠ». 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.