Κοζάνη: Καινούργιες και παλιές δημιουργίες μοιράστηκε με τον κόσμο ο Μάκης Σεβίλογλου στο στέκι του Φιλοπρόοδου – Δείτε το βίντεο



Την καινούρια δισκογραφική του δουλειά και την εικοσάχρονη μουσική του διαδρομή στο καλλιτεχνικό και μουσικό στερέωμα, είχε την ευκαιρία να απολαύσει ο κόσμος που τίμησε με την παρουσία του, το βράδυ της Δευτέρας, τον δικό τους καλλιτέχνη Μάκη Σεβίλογλου, στην αυλή του Φιλοπρόοδου συλλόγου Κοζάνης.

Ο Μάκης Σεβίλογλου γνωστός καλλιτέχνης για την πόλη και όχι μόνο, μοιράστηκε με τον κόσμο τραγούδια από το νέο του μουσικό album με τίτλο «40 χρόνια πειρατής». Πρόκειται για δεκατέσσερα ολοκαίνουργια τραγούδια σε rock, λαϊκές και παραδοσιακές φόρμες, διαφορετικών στυλ, σε στίχους των Άρη Αποστολόπουλου, Γιώργου Κορδέλλα, Μαρίας Μουτσάκη και δύο τραγούδια, του ίδιου. Επίσης ακούστηκαν τραγούδια από την μακρόχρονη παρουσία του στον χώρο, δείχνοντας για ακόμη μία φορά πόσο καλά κρατά ατόφια την εγκυρότητα του ταλέντου του. 

Ένας άνθρωπος αυθεντικός, απλός ,αλλά και προσφιλής, που χάραξε τη δική του μουσική πορεία, άφησε τη σφραγίδα του και δημιούργησε το δικό του κοινό που τον στηρίζει και συντροφεύει στις μουσικές του δημιουργίες.  

Το 2003 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία, με το τραγούδι «θα μεγαλώνουμε μαζί», που τραγουδήθηκε από την Χαρούλα Αλεξίου στο album της «Ως την άκρη του ουρανού σου». Το 2006 συνθέτει και γράφει στίχους στα μισά τραγούδια του album της ίδιας ερμηνεύτριας «Βύσσινο και νεράντζι». Το 2008 εκδίδεται από την «ΕΣΤΙΑ Haris productions», σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου, η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τίτλο «Γλυκό μεθύσι». Στον δίσκο συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου κι ο Δημήτρης Μητροπάνος. Το 2010 κυκλοφορεί από την ολλανδική Penguin Records η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άγκυρες». Την επόμενη χρονιά από την Kyklos Records, το ζωντανά ηχογραφημένο DVD από περιοδεία του στην Ολλανδία. Το 2013 κυκλοφορεί από την kyklosrecords, το βιβλίο cd «Παράθυρο ανοιχτό», με 13 παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο και τα Γρεβενά και κείμενα δικά του, μία εργασία που τη χρονιά εκείνη, κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ethnic δουλειάς στην Ολλανδία. Το 2016 κυκλοφορεί το album «Ανάποδη ψυχή» σε στίχους δικούς του, του Γιώργου Κορδέλλα και της Μαρίας Μουτσάκη, όπου σε ένα τραγούδι συμμετέχει ο Βασίλης Καρράς και σε ένα ο Σόλων Λέκκας. Το 2018 ηχογραφεί ζωντανά το album «Makis Seviloglou live recording» με επανεκτελέσεις δικών του και παραδοσιακών τραγουδιών και με τη συμμετοχή του Δημήτρη Λάππα… 

Τραγούδια του εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Δημήτρη Μητροπάνο, τραγουδήθηκαν από τον Μανόλη Λιδάκη, Βασίλη Καρρά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Μαρία Παπανικολάου. Συνεργάστηκε με τους στιχουργούς, Γιώργο Κορδέλα, Φωτεινή Λαμπρίδη, Μαρία Μουτσάκη, Άρη Αποστολόπουλο, Δημήτρη Κίτσιο. Επίσης μελοποίησε Κώστα Καρυωτάκη και Κατερίνα Γώγου. Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και ντοκιμαντέρ ιστορικού ενδιαφέροντος, επένδυσε μουσικά τον «Αίαντα» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Επίσης επιμελήθηκε τις εκδόσεις των βιβλίων cd «Όλια τα αχ τ’ εμέτερα εγένταν τραγωδίας», ένα πολυσυμμετοχικό αφιέρωμα στον Πόντο και τα τραγούδια του και «Απόψε στ’ όνειρό μου», αφιέρωμα στα τραγούδια των Γρεβενών…

Ο ίδιος ανέφερε πως πρώτη φορά εμφανίζεται στον φιλοπρόοδο και πως ήταν ο διακαής πόθος του να παίξει σε αυτή την πανέμορφη και ξεχωριστή αυλή. 

Οι μουσικοί που πλαισίωσαν και έπλεξαν ρυθμικά  με τις ερμηνείες του την βραδιά, ήταν οι Τέλης Αντωνίου – κοντραμπάσο, Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν, Στέφανος Σεβίλογλου – καμπάκ- κεμανέ, κιθάρα, μπουζούκι, Μάριος Μακρής – κιθάρα και η Μαίρη Δούτση με το μοναδικό της ηχόχρωμα στο τραγούδι. 

Με αυτή την όμορφη βραδιά, έκλεισε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων για φέτος, ο Φιλοπρόοδος σύλλογος Κοζάνης. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.