Εγκατάσταση πρότυπου τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων πόσιμου νερού στην κοινότητα της Βεύης

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Improving Water Management and Supply Infrastructure via Smart Technologies, Policies and Tools SAVE–WATER» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA ΙΙ CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020» το Κέντρο Περιβάλλοντος, Αμιγής Επιχείρηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΔΕΥΑ Φλώρινας ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση ενός πρότυπου τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων πόσιμου νερού. Η εγκατάσταση έγινε στην κοινότητα της Βεύης του Δήμου Φλώρινας της Π.Ε. Φλώρινας, η οποία λόγω του μεγέθους της αποτελεί οδηγό για την ποιοτική παρακολούθηση ποιοτικών χαρακτηριστικών μέσω αυτοματοποιημένου τηλεμετρικού δικτύου.

Το δίκτυο συνδυάζει για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, καινοτόμες τεχνολογίες τόσο στο θέμα των μετρητικών διατάξεων όσο και στο θέμα της μετάδοσης των μετρήσεων. Συγκεκριμένα για την μέτρηση των ποιοτικών παραμέτρων του νερού, χρησιμοποιούνται φασματοφωτόμετρα συνεχούς μέτρησης, αυτοσυντήρητα και με σχεδόν μηδενική ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας και χειρισμών. Η μετάδοσης των μετρήσεων βασίζεται σε ασύρματη τεχνική LoRaWAN. Πλέον της εξυπηρέτησης του μετρητικού δικτύου ποιότητας νερού, η υποδομή LoRaWAN που δημιουργήθηκε μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές δράσεις και υποδομές, όπως μετρητικά συστήματα για γεωργία ακριβείας, παρακολούθησης αέριας ρύπανσης, κλιματικών παραμέτρων πρόληψης φυσικών καταστροφών , κτλ.

Το Κέντρο Περιβάλλοντος θα ήθελε να ευχαριστήσει, τους κάτωθι εμπλεκόμενους: το Γυμνάσιο Βεύης, το αστυνομικό τμήμα και την κοινότητα Βεύης για την παραχώρηση χώρου με σκοπό την εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς και τον Συντονιστή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Φλώρινας κ. Βασίλειο Άμπα, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων η υλοποίηση του έργου θα ήταν αδύνατη.
Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρεία SCIENTACT AE.

Η Πρόεδρος του ΚΕ.ΠΕ
Όλγα Πουταχίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.