Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις – Μεγάλα ποσοστά έκπτωσης υπόσχονται οι καταστηματάρχες της Κοζάνης – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα

Ξεκίνησαν επίσημα σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, οι θερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, πανελλαδικά, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το τέλος Αυγούστου, μέχρι και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν των εκπτώσεων που θα παρέχονται από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, κάνοντας τις αγορές τους με μειωμένη τιμή.

Οι πρώτες «διερευνητικές» ματιές από τον κόσμο ξεκίνησαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι καταστηματάρχες από πλευράς τους φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για τις θερινές εκπτώσεις και ίδιοι υπόσχονται στον μεγάλα ποσοστά εκπτωσης, προκειμένου να διευκολύνουν τον κόσμο να κάνει τις αγορές του.

Στις 17 Ιουλίου 2022, θα είναι προαιρετικά ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Κοζάνης, δηλαδή την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, όπως ορίζει ο νόμος.

Το προτεινόμενο ωράριο για την Κυριακή 17 Ιουλίου στην πόλη της Κοζάνης που θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, είναι 11:00-16:00.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Αθανάσιος Δραγατσίκας μεταφέρει το δικό του μήνυμα για τις θερινές εκπτώσεις, δηλώνοντας στο KOZANILIFE.GR:

«Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής δυσχέρειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ξεκινούν οι εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 31-08-2022. Μια περίοδος αναγκαία για όλους, συναδέλφους και καταναλωτές. Τα καταστήματα της Κοζάνης θεωρώ πως είναι έτοιμα για τις θερινές εκπτώσεις. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βγει ο κόσμος στην αγορά της Κοζάνης, να κάνει τη βόλτα του, να κάνει την έρευνα αγοράς του και φυσικά να ψωνίσει από το κατάστημα που θεωρεί πιο αξιόπιστο και καλό για τον ίδιο. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλές δουλειές, είναι αρκετός ο καιρός ώστε να μας βοηθήσει να ρευστοποιήσουμε για να μπορέσουμε να αγοράσουμε τα εμπορεύματα της νέας σεζόν».

Τι ισχύει στις εκπτώσεις

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις φετινές τακτικές χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.