Κοζάνη: Επέλεξε να γεννήσει στο σπίτι της – Τι λέει η Βασιλική Πεκρίδου στο KOZANILIFE.GR για αυτή την μοναδική εμπειρία



Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μια προσωπική υπόθεση για κάθε γυναίκα. Ο τοκετός στο σπίτι είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία, αφού βέβαια διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα για μια ακίνδυνη γέννα.

Η Βασιλική Πεκρίδου από την Κοζάνη, επέλεξε να γεννήσει στο σπίτι της. Μια απόφαση που όπως υποστηρίζει η ίδια όχι μόνο δεν μετάνιωσε αλλά σε περίπτωση δεύτερης εγκυμοσύνης θα επέλεγε ξανά τον ίδιο τρόπο.

Σήμερα η Βασιλική κρατάει στην αγκαλιά της ένα υγιέστατο κοριτσάκι που επέλεξε να φέρει στον κόσμο με τον «παραδοσιακό» τρόπο από τον σύνηθες του μαιευτηρίου, ενός νοσοκομείου ή μιας κλινικής.

Λίγα λόγια για την Βασιλική

Η Βασιλική είναι ένας άνθρωπος με πολύ ενδιαφέρον, με μια διαφορετική ματιά και αντίληψη για τη ζωή, αντιμετωπίζει σχεδόν τα πάντα με τον δικό της τρόπο. Είναι δασκάλα γιόγκα και φυσιοθεραπεύτρια και ακολούθησε τα μονοπάτια της vegan διατροφής για αρκετά χρόνια. Μέσα από αυτή την διαδρομή της vegan διατροφής προσπάθησε να ξεπεράσει κάποια θέματα υγείας που παρουσιάστηκαν στην ίδια, ενώ όλη αυτή η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, κάνει την ίδια να έχει πολύ ενδιαφέρον σαν συνομιλητής.

Κατά την διάρκεια της κύησής της δεν σταμάτησε λεπτό να γυμνάζεται και να κάνει ασκήσεις γιόγκα, γεγονός που όπως συμπληρώνει η ίδια, της παρείχε ηρεμία και ευεξία.Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιλέξει κανείς να κάνει όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα, θα πρέπει να έχει τη συμβουλή ειδικών ανθρώπων για να μη θέσει ούτε τον εαυτό του, αλλά ούτε και την κύηση του σε κίνδυνο.

 

 

Τι λέει η ίδια για την εμπειρία της

 

– Βασιλική, καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να μοιραστείς αυτή την μοναδική και ιδιαίτερη εμπειρία με το KOZANILIFE.GR. Θα ήθελα να μου πεις τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο να αποφασίσεις κάτι τέτοιο; Μίλησέ μου λιγάκι για την εμπειρία αυτή.

Πριν ακόμα μείνω έγκυος, είχα ψάξει για τον τοκετό στο σπίτι και συγκεκριμένα στο νερό. Μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα γιατί τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα στο κομμάτι του σωματικού πόνου. Απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, αλλά με σωστή ενημέρωση και καλή ομάδα είναι απολύτως εφικτό. Όταν έμεινα έγκυος, διαπιστώσαμε μια απόλυτη υγιή και ομαλή εγκυμοσύνη με το γιατρό μας. Κάναμε φυσικά όλους τους απαραίτητους ελέγχους και εξετάσεις. Μπήκαμε σε συζητήσεις με τον άντρα μου, κάναμε σεμινάρια Hypnobirthing, ψάξαμε για μαίες. Οι μαίες μας, μας ενημέρωσαν για όλα όσα έπρεπε να γνωρίζουμε και νιώσαμε κατευθείαν ασφαλείς να δοκιμάσουμε το σενάριο γέννα στο σπίτι. Υπήρχε πάντα στο μυαλό μου το σενάριο να θέλω να πάω στην κλινική, αλλά τελικά δε φοβήθηκα καθόλου, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Επισκεφθήκαμε το γιατρό μας μετά τον τοκετό και δε μας ρώτησε τι και πώς, χάρηκε που όλα κύλησαν τέλεια και που ήμασταν όλοι καλά. Ομολογώ ότι εξεπλάγην ευχάριστα! Χάρη στη δική του συμβολή και φυσικά των μαιών μας, το κορίτσι μας ήρθε στον κόσμο υγιέστατο.

 

– Μετάνιωσες για αυτή την επιλογή σου; Θα επέλεγες ξανά σε επόμενη κύηση αυτό τον τρόπο;

Δεν το μετανιώσαμε στιγμή, θυμάμαι βέβαια να έχω κουραστεί προς το τέλος, ήθελα να γεννήσω! Αν έρθει κι άλλο παιδί, φυσικά θα ξανά γεννήσω σπίτι, πάντα με την προϋπόθεση ότι όλα κυλούν τόσο όμορφα όπως στο πρώτο. Η γέννα δε χρειάζεται να έχει ιατρικό χαρακτήρα κατ’ εμέ, είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ζευγάρι και θέλαμε όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις, που δυστυχώς γίνονται ακόμα πολλές… και άσκοπα. Επίσης θέλαμε κάποια πράγματα που δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν στο νοσοκομείο ή στην κλινική, όπως χαμηλά φώτα, ελεύθερη κίνηση και στάση τοκετού, ελεύθερο φαγητό και νερό, μη αποχωρισμός βρέφους μετά τον τοκετό και καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου.

 

– Είναι μια εμπειρία που θα συνιστούσες σε μια άλλη έγκυο και αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι;

Θα το πρότεινα σε όλες όσες πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά, ας μη γελιόμαστε, ο τοκετός στο σπίτι χωρίς φάρμακα δεν είναι και βόλτα στο λούνα παρκ! Υπάρχουν άφθονες πηγές ενημέρωσης πλέον και πολλές καλές ομάδες σεμιναρίων για προετοιμασία.

 

– Δεν σταμάτησες ούτε μια στιγμή να κάνεις γιόγκα, αυτό βοήθησε την εγκυμοσύνη σου;

Με βοήθησε σίγουρα η ενασχόλησή μου με τη yoga και το διαλογισμό, γιατί όλες οι σωματικές και ψυχονοητικές προσαρμογές έγιναν πιο ομαλά. Περπατούσα, χόρευα, έκανα yoga και pilates, έκανα ασκήσεις αναπνοής και δούλευα στο φυσικοθεραπευτήριο μέχρι το τέλος. Όλα αυτά βοήθησαν πολύ. Ο άντρας μου και η ομάδα μας όμως, ήταν το Α και το Ω.

– Πώς ήρθε η vegan διατροφή στη ζωή σου;

Ήμουν 3 χρόνια vegan, με πολλά φρούτα στη διατροφή και έκανα νηστείες ανά περιόδους. Αυτή η διατροφή ήρθε στη ζωή μου για λόγους υγείας, καθώς πιστεύω στην ιδιότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Ένιωθα υπέροχα, πολλή ευεξία, σώμα ελεύθερο και ταυτόχρονα απαλλάχτηκα από συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Μένοντας έγκυος όμως, το σώμα μου υπέδειξε ότι ήθελε περισσότερη τροφή και πιο βαριά, συγκεκριμένα αυγό και θαλασσινά. Το ακολούθησα και το σεβάστηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο μεγαλύτερο διάστημα της εγκυμοσύνης μου βέβαια τα φρούτα ήταν ο πρωταγωνιστής, αυτή η σταθερά παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Οι εξετάσεις μου στην εγκυμοσύνη ήταν πάντα άψογες και δεν πήρα κανένα συμπλήρωμα. Στο διάστημα της λοχίας έτρωγα περισσότερο απ’ την εγκυμοσύνη! Και συνέχισα με τις υποδείξεις του σώματος. Θυμάμαι τις πρώτες νύχτες ο άντρα μου μού έφτιαχνε μπανάνες με μέλι και καρύδια στις 3 το πρωί! Στο σήμερα, νιώθω ότι έχω βγει από τα στερεότυπα και τα διατροφικά καλούπια. Οι ανάγκες μου είναι αυξημένες λόγω του θηλασμού και της φροντίδας της μικρής μας και θέλω να τροφοδοτώ την αξιοθαύμαστη μηχανή μας (το σώμα) με την καλύτερη δυνατή «βενζίνη»!

 

Ο τοκετός στο σπίτι πλέον εφαρμόζεται από πολλές γυναίκες, αφού διασφαλιστεί στο ακέραιο ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα στην κύηση και κατά συνέπεια στην γέννα. Σύμφωνα με αρκετούς γυναικολόγους / μαιευτήρες,  υποστηρίζουν ότι αυτή την επιλογή πλέον την εφαρμόζουν πολλές γυναίκες και ενώ σε θέμα κόστους ενδεχομένως να ξεπερνά τη γέννα στο μαιευτήριο, από την άλλη οι γυναίκες που το επιλέγουν, τους παρέχει μια ασφάλεια ότι βρίσκονται στον δικό τους χώρο. Όπως και να έχει μια τέτοια απόφαση, δεν θα μπορούσε να είναι μια αυθόρμητη και αυτόνομη πρωτοβουλία, αλλά κάτι πολύ πιο οργανωμένο και με την καθοδήγηση των ειδικών.

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.