Κριτήρια και tips για την ενοικίαση αυτοκινήτου



Έφτασε το καλοκαίρι και μαζί με τις σχετικές διαδικασίες για την οργάνωση των διακοπών, φτάνει και η στιγμή, που θα πρέπει να κάνουμε κράτηση για κατάλυμα και για την ενοικίαση αυτοκινήτου. Κι ενώ για το κατάλυμμα το προσωπικό γούστο και ο προϋπολογισμός είναι τα βασικά κριτήρια, στο κομμάτι της ενοικίασης αυτοκινήτου τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα. Ακολούθως θα δούμε αναλυτικά 5 κριτήρια για να επιλέξετε την εταιρεία, από την οποία θα ενοικιάσετε, αλλά και μερικές εκ των έσω πληροφορίες για να πετύχετε το καλύτερο deal!

5 κριτήρια επιλογής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτου

1)Ελέγξτε τις κριτικές πελατών λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Κάντε παράλληλα σύγκριση τιμών μεταξύ των υπό διερεύνηση εταιρειών.

2)Πριν αποφασίσετε, συνυπολογίστε παραμέτρους όπως αν είναι ικανοποιητική η εξυπηρέτηση πελατών, ο αριθμός των σημείων παράδοσης- παραλαβής, τι περιλαμβάνουν τα συμφωνητικά ενοικίασης και αν είναι πραγματικά value for money.

3)Συμβουλευτείτε τις σχετικές αξιολογήσεις από πλατφόρμες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, που κάνουν σύγκριση διαφόρων υπηρεσιών.

4)Αναζητήστε έρευνες ινστιτούτων καταναλωτών, όπου μπορείτε να βρείτε συγκεντρωτικά πολλά διαφωτιστικά στοιχεία.

5)Κάντε τη δική σας έρευνα αγοράς, βάζοντας τα στοιχεία σας για κρατήσεις προσαρμοσμένα στις δικές σας ανάγκες σε διάφορες εταιρείες, ώστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις προσφορές, που θα λάβετε.

Τι να λάβετε υπόψη πριν την ενοικίαση

 Προ πανδημίας το να κάνει κάποιος κράτηση νωρίς (έως κι έναν μήνα πιο πριν) ήταν must. Τώρα και δεδομένων των ελλείψεων αυτοκινήτων σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων της τελευταίας στιγμής αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Ο προγραμματισμός για κράτηση τουλάχιστον 2 μήνες πιο πριν είναι αδιαπραγμάτευτος.

 Αν πάλι κοιτάτε πως θα περιορίσετε το κόστος, ίσως θα πρέπει να προσέξετε την ημέρα παραλαβής. Υπάρχει ενδεχόμενο η παραλαβή εν μέσω Σαββατοκύριακου να είναι φθηνότερη απ΄ότι αν παραλαμβάνατε το όχημά σας μεσοβδόμαδα. Όσον αφορά ειδικά το κόστος, εξετάστε ξανά το ενδεχόμενο ενοικίασης από το αεροδρόμιο, γιατί σε κάποιες πόλεις είναι ακριβότερα και σε άλλες φθηνότερα.

 Τέλος ειδικά ως προς τις προσφορές μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες. Χωρίς να χρειαστεί να καταχωρίσετε πολλές πληροφορίες θα σας βγάλουν μια προσφορά. Για τον ίδιο σκοπό ιδιαιτέρως χρήσιμες είναι και οι πλατφόρμες σύγκρισης τιμών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο βαλάντιό σας.

Προγράμματα πιστότητας: Αξίζουν τελικά;

Στις περισσότερες car rental υπηρεσίες θα βρείτε τα λεγόμενα προγράμματα πιστότητας, στα οποία μπορείτε να εγγραφείτε άμεσα και τα οφέλη που προσφέρουν είναι άμεσα, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά αρνητικά σε αυτή την επιλογή. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όσο πιο πολύ ενοικιάζεις σε μια εταιρεία, τόσο περισσότερων προνομίων επωφελείσαι. Ιδίως όσοι ενοικιάζουν τακτικά, καλό είναι να κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους να ελέγχουν και τις προσφορές, που έχουν για τα μέλη τους οι εταιρείες ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Με την εγγραφή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να έχει και τα τυχερά του, όπως το να παρακάμπτει την ουρά στον γκισέ παραλαβής του οχήματος ή να έχει προτεραιότητα. Και ως γνωστόν στη χώρα μας, δεν επιδεικνύουμε πολλή υπομονή στις ουρές.

Τα plus στις ασφάλειες κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια την οποία πρέπει να εξετάσετε με τον ασφαλιστή σας πριν καν την ενοικίαση, είναι αν η ισχύουσα ασφάλιση του ιδιωτικού οχήματός σας μπορεί να επεκταθεί καλύπτοντάς σας και για το ενοικιασμένο όχημα. Παρακάτω αναφέρονται οι τυπικές ασφάλειες, που παρέχονται από τις εταιρείες, αν και κάποιες θεωρούνται υποχρεωτικές (όπως κάποιες ασφάλειες που περιλαμβάνουν την αστική ευθύνη):

Αποποίηση ευθύνης για απώλεια ή τρακάρισμα: Με αυτή την ασφάλεια τυπικά αποποιείστε πάσης οικονομικής ευθύνης σε περιπτώσεις ζημίας, κλοπής ή παρεμφερών χρεώσεων. Το κόστος κυμαίνεται συνήθως από 9€-19€.

Κάλυψη αστικής ευθύνης: Αυτή η ασφάλεια συνήθως είναι υποχρεωτική και σας καλύπτει από ενδεχόμενες μηνύσεις και κοστίζει περίπου από 7€ έως 14€.

Ασφάλεια κατά προσωπικών ατυχημάτων: Αυτή η ασφάλιση καλύπτει ιατρικά έξοδα, που μπορεί να προκύψουν σε ενδεχόμενο ατυχήματος. Συνήθως κοστίζει από 1€ έως 5€ τη μέρα.

Τέλος υπάρχει και η ασφάλιση, που σας αποζημιώνει σε περίπτωση, που τα προσωπικά σας αντικείμενα κλαπούν από το όχημα, που νοικιάσατε και κοστίζει από 1€-4€ τη μέρα.

Όποιος σκοπεύει να προχωρήσει σε ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, κοιτάζοντας τις άνωθεν ασφαλίσεις, θα διαπιστώσει σίγουρα, ότι κάποια από αυτές του κάνει.

Κι αν παρά την κράτηση, δεν υπάρχει όχημα;

Ακούγεται παράδοξο, αλλά μπορεί να συμβεί. Ειδικά για μια πόλη με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η συμπρωτεύουσα, υπάρχουν πολλοί που αναζητούν ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις τρέχουσες ελλείψεις σε αυτοκίνητα, κρίνεται απαραίτητο να καλέσετε πριν την άφιξή σας και να επιβεβαιώσετε την κράτησή σας, όπως επίσης και το να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα των οχημάτων στην εταιρεία, που κάνατε κράτηση. Αν παρόλα αυτά φτάσατε και η κράτησή σας έχει ακυρωθεί, έχετε τις ακόλουθες επιλογές:

Πρώτον βεβαιωθείτε, ότι υπάρχει άλλο όχημα, έστω και διαφορετικής κατηγορίας, από αυτή της αρχικής σας κράτησης. Αν πρόκειται να σας κάνουν αναβάθμιση, βεβαιωθείτε ότι δε θα πληρώσετε τη διαφορά. Είναι πρόβλημα της εταιρείας, το ότι δεν έχετε αυτοκίνητο και δεν πρέπει να το πληρώσετε εσείς. Εάν από την άλλη σας δώσουν όχημα χαμηλότερης κατηγορίας, βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε κάποια πίστωση ή κάποιο κουπόνι για τη διαφορά της τιμής. Κάθε περίπτωση πάντως είναι καλύτερη, από το να μην έχετε καθόλου αμάξι.

Δεύτερον μπορείτε πάντα να ρωτήσετε, αν η εταιρεία έχει άλλο σημείο παραλαβής στην πόλη, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να βρείτε όχημα. Σε αυτή την περίπτωση ρωτήστε την εταιρεία για το ενδεχόμενο κάλυψης των εξόδων μετακίνησής σας σε αυτό το σημείο.

Τέλος αν κανένα αυτοκίνητο δεν είναι διαθέσιμο στην εταιρεία, που κλείσατε αρχικά, η μόνη σας επιλογή είναι να ψάξετε άλλες εταιρείες στην περιοχή. Αν αυτό συμβεί και έχετε προπληρώσει την ενοικίαση, θα πρέπει να είστε επίμονοι απέναντι στην εταιρεία για να σας δώσουν πίσω τα χρήματά σας. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.