Έχουν θέση τα χόμπι στο βιογραφικό σας;



Τα χόμπι μας, όσο σημαντικά και αν είναι για εμάς, δεν συγκαταλέγονται στις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό. Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη προσθήκη και να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους.

Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά μας σκιαγραφούν, στην πράξη, την προσωπικότητά μας και δίνουν στον πιθανό εργοδότη μία εικόνα του ανθρώπου που είμαστε «πίσω» από τον επαγγελματία. 

Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με αυτά περιλαμβάνει την καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι συχνά χρήσιμες και στο εργασιακό περιβάλλον, άρα θα μπορούσαμε, μέσω της αναφοράς των ενδιαφερόντων μας, να τεκμηριώσουμε ουσιαστικά την ύπαρξη των εν λόγω δεξιοτήτων.

Πότε και πώς αξίζει, λοιπόν, να τα εντάξετε στη φόρμα βιογραφικού σημειώματος που θα επιλέξετε; 

 

Βασικό κριτήριο η έκταση του βιογραφικού

Οι εργοδότες και οι recruiters δεν έχουν άπειρο χρόνο να αφιερώσουν στη μελέτη των βιογραφικών. Γι’ αυτό συστήνεται το βιογραφικό σας να μην ξεπερνάει τις δύο σελίδες.

Σε αυτή την έκταση, λοιπόν, πρώτο μέλημά σας είναι να συμπεριλάβετε τις πραγματικά απαραίτητες πληροφορίες (προσωπικά στοιχεία, προφίλ, προϋπηρεσία, εκπαίδευση, δεξιότητες). Οπότε τα χόμπι σας έχουν θέση μόνο αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, εφόσον έχουν πρώτα καταγραφεί όλα τα αναγκαία στοιχεία.

 

Φοιτητές και νέοι υποψήφιοι

Αν και το δικό σας βιογραφικό, ελλείψει επαγγελματικής εμπειρίας, μπορεί να περιοριστεί στη μία σελίδα, ανήκετε στην κατηγορία των υποψηφίων που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο γράφοντας τα χόμπι τους.

Ακριβώς επειδή δεν έχετε προϋπηρεσία να επιδείξετε, τα χόμπι σας μπορούν να αξιοποιηθούν για να τεκμηριώσετε πολύτιμα soft skills που διαθέτετε και για να δείξετε ότι είστε άνθρωπος με ενέργεια και ενδιαφέροντα.

 

Χόμπι που είναι καλά για το βιογραφικό

Ένα άλλο κριτήριο για να επιλέξετε αν θα γράψετε τα χόμπι σας είναι το αν αυτά βοηθούν να «ζωγραφίσετε» μια θετική εικόνα για εσάς – αυτός πρέπει είναι ο στόχος σας.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ενδιαφερόντων που θεωρούνται πιο χρήσιμες για το βιογραφικό απ’, ό,τι άλλες, ανάλογα, βέβαια, και με το επαγγελματικό σας αντικείμενο.

Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα «γράφει» συνήθως καλά στο CV, γιατί συνδέεται με την καλή φυσική κατάσταση, την υγεία, την αντοχή και την αποφασιστικότητα. Αν μάλιστα το άθλημα είναι ομαδικό, δείχνει επίσης την ύπαρξη πνεύματος συνεργασίας.

Τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα (ζωγραφική, φωτογραφία, χειροτεχνίες κ.λπ.) έχουν επίσης θετικό πρόσημο, καθώς συνδέονται με τη δημιουργικότητα, την ευρύτητα πνεύματος, την προσοχή στη λεπτομέρεια κ.ά. 

Γενικώς, σκεφτείτε τι συνειρμούς μπορεί να δημιουργήσει το χόμπι σας. Αν είναι θετικοί (π.χ., σκάκι-στρατηγική, γιόγκα-ηρεμία), τότε μάλλον αξίζει να το συμπεριλάβετε.

 

Τι δεν έχει θέση στο CV σας

Στον αντίποδα, ό,τι μπορεί να χαλάσει την εικόνα σας πρέπει να μείνει εκτός βιογραφικού. 

Για παράδειγμα, μπορεί να είστε πολύ καλοί στο online πόκερ, αλλά σίγουρα δεν θα θέλατε να δημιουργήσετε στον πιθανό εργοδότη προβληματισμό μήπως είστε εθισμένοι στον τζόγο. Τα «πικάντικα» ενδιαφέροντα μπορεί να είναι, ακριβώς, πικάντικα, αλλά οφείλουν επίσης να μείνουν στη σφαίρα της ιδιωτικής και όχι της επαγγελματικής σας ζωής.

 

Η θέση των χόμπι

Εφόσον καταλήξετε ότι τα ενδιαφέροντά σας μπορούν να ενισχύσουν το προφίλ σας, θα τα τοποθετήσετε τελευταία στη φόρμα βιογραφικού σημειώματος που θα χρησιμοποιήσετε.

Επιλέξτε μέχρι τέσσερα και γράψτε μία μικρή πρόταση για το καθένα. Δηλαδή, ένα σκέτο «Φωτογραφία» δεν δίνει ουσιαστική πληροφορία. Το «Είμαι μέλος της τάδε ερασιτεχνικής ομάδας φωτογραφίας», όμως, δείχνει όχι μόνο τις δημιουργικές σας ανησυχίες, αλλά και τη δέσμευση και τη συνεργασία που συνδέονται με την έννοια της ομάδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.