Παρέμβαση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα – Του Μιχάλη Ραμπίδη



Ρεπορτάζ-Παρέμβαση: Μιχάλης Ραμπίδης

Στην Πτολεμαΐδα σήμερα το πρωί 1-4-2022 και στο ξεν. «ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ» πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά από πρόσκληση του δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντά, με πρώτο και κύριο θέμα την απολιγνιτοποίηση

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν κατά σειρά ο δήμαρχος Εορδαίας Παν. Πλακεντάς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Υπ. Παιδείας κ Ν. Κεραμέως, του Υφ. Συγκ.  Μιχ. Παπαδόπουλου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πτολεμαΐδας Ισαάκ Νικολαίδη, των βουλευτών κ Στάθη Κωνσταντινίδη, Παρ. Βρυζίδου και Γ. Αμανατίδη, του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Δασταμάνη και του Γ. Τοπαλίδη ως εκπρόσωπου της εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΕ, καθώς και άλλα μέλη της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι κ.α. με παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη.

Κεντρικοί εισηγητές για την απολιγνιτοποίηση ήταν ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων δήμαρχος Φλώρινας  Β. Γιαννάκης, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ Παν. Γραμμέλης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης. Εμπεριστατωμένα οι εισηγητές παρουσίασαν ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία την μεγάλη αυτή αλλαγή που φέρνει σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη η απολιγνιτοποίηση, τους φόβους και τις προοπτικές που υπάρχουν, το μεγάλο πρόβλημα με το χρόνο, την ανεργία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αναζήτηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης, τις εναλλακτικές με την αποθήκευση Ενέργειας και το υδρογόνο, την ανάγκη επαναλειτουργίας των τεσσάρων αντιρρυπαντικών ΑΗΣ και πολλές πολύπλευρες πτυχές του ζητήματος. 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις. Με εξουσιοδότηση του προεδρείου (Αν. Δημάκη & Παν. Λόφτσαλη)  το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ εκπροσώπησε ο συν. Μιχάλης Ραμπίδης:

   Η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ προέρχεται εξ αναβολής, όμως εμείς την περιμέναμε και έχουμε προσδοκίες τόσο από τα σημερινά συμπεράσματα, όσο και από την καθοριστική παρέμβαση που μπορείτε να ασκήσετε στην κυβέρνηση, για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που είναι για όλους, η βίαιη απολιγνιτοποίηση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. 

   Δεν χρειαζόταν να μας το πει ούτε ο κ Μητσοτάκης ούτε κανείς άλλος, για την ανάγκη μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο. Το ομολογούσαν οι ακριβείς μετρήσεις των αποθεμάτων λιγνίτη στα εν ενεργεία λιγνιτωρυχεία, που οι μελέτες της ΔΕΗ τα υπολόγιζαν περίπου ως το 2050. Ακριβώς τον ίδιο χρόνο που δίνει και η ΕΕ για την χρήση άνθρακα. Το ίδιο χρονικό διάστημα που εκτιμούν ότι απαιτείται για την παραγωγή και αποθήκευση Πράσινης Η/Ε. από κοινού ενδεχομένως με την επαρκή εμπορική χρήση Υδρογόνου.

   Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για το λόγο αυτό προηγούμενες κυβερνήσεις ανέθεσαν την εργασία σε ειδικούς πανεπιστημιακούς της Ακαδημίας Αθηνών. Τα πορίσματα της επιτροπής επιβεβαίωναν κάθε φορά την ανάγκη της υποχρεωτικής ύπαρξης Μονάδων Βάσεως για την ασφάλεια του συστήματος παροχής και διανομής της Η/Ε.  Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι μονάδες βάσεως ήταν αυτές με πρώτη ύλη τον δικό μας λιγνίτη. Όσον αφορά τα Υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής Η/Ε δεν μπορούν να είναι παρά η εφεδρεία του συστήματος, γιατί επηρεάζονται από αστάθμητους παράγοντες.

   Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση απολιγνιτοποίηση, έγινε σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς καμία πρόβλεψη Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Την πάθαμε το 2014 με το κλείσιμο της στρόφιγγάς τροφοδοσίας ΦΑ από τη Ρωσία και δεν το λάβαμε σοβαρά υπ’ όψη μας. Την πάθαμε και τώρα με τις ανατιμήσεις του ΦΑ και του Πετρελαίου με την Ενεργειακή Κρίση, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και με νέες ανατιμήσεις μετά τον πόλεμο. Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση του ΕΝΟΣ και την αρχική εκκωφαντική σιωπή των ΔΥΟ (Τσίπρα, Χριστοδουλάκη.

   Η ανάγκη για επανεξέταση του χρόνου παύσης λειτουργίας των τεσσάρων σύγχρονων μονάδων (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Μεγαλόπολη 4 και ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5) που ανέφερε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι πλέον επιτακτική. Για την συγκράτηση των τιμών Η/Ε σε οικιακή και βιομηχανική (όση έχουμε) χρήση, για την ασφάλεια του συστήματος και για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων! Γνωρίζουν οι κάτοικοι πόσο θα πληρώνουν το αγαθό της θέρμανσης με ΦΑ με τη φημολογούμενη μονάδα ΣΗΘΥΑ; Γιατί η Φλώρινα να μην έχει φτηνή θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Μελίτης και πρέπει να καίει το πανάκριβο ΦΑ;

   Αναφέρθηκε ο προλαλήσας Υφυπουργός για μονάδες (ΑΗΣ) σε εφεδρεία.

-Η εφεδρεία των μονάδων όμως απαιτεί προσωπικό που εμείς τους διώξαμε με εθελούσιες εξόδους.

– Η εφεδρεία των ΑΗΣ απαιτεί την τακτική συντήρησή τους. Επομένως προσωπικό με τεχνογνωσία που δεν πρέπει επ‘ ουδενί η ΔΕΗ να απωλέσει. Οι τεχνίτες μας μέχρι πρότινος κατασκεύαζαν εργοστάσια και άλλα βιομηχανικά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο! Είναι πλούτος για τον τόπο!

– Η εφεδρεία των ΑΗΣ προϋποθέτει αποθέματα λιγνίτη στις αυλές με ορθόδοξη εκμετάλλευση, χωρίς  αυταναφλέξεις. 

– Οι εφεδρεία των ΑΗΣ αποτελεί επιλογή, αλλά ίσως ακριβότερη από τη λειτουργεία τους …. 

Θα ήθελα να Ολοκληρώσω την παρέμβασή μου με μια πρόταση που δεν ακούστηκε εδώ. Οι Γραμμές Υψηλής Τάσης από το λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, κόστισαν πανάκριβα στην ΔΕΗ και πληρώθηκαν με τα χρήματα των εργαζόμενων της Επιχείρησης (ασφάλεια στον εργοδότη) και από τους Έλληνες φορολογούμενους. Επομένως δεν έχουν το προνόμιο να τις εκμεταλλεύονται μόνο οι μεγάλοι «επενδυτές» με ΦΒ και Ανεμογεννήτριες. Ανήκουν σε όλους μας. Μοιράστε το χρήμα, δώστε κίνητρα και στους κατοίκους των απολιγνιτοποιημένων περιοχών για ΦΒ ΣΤΕΓΗΣ με κίνητρα αν όχι όμοια με τα αρχικά, τουλάχιστον κοντά σ’ εκείνα. Έχετε απ’ ότι μας λέτε πηγές χρηματοδότησης, το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης, το ΕΣΠΑ, κρατικούς πόρους κ.α. Γιατί πρέπει να πάει το χρήμα μόνο σε λίγους; Πως θα μείνουν οι κάτοικοι στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές, αν δεν έχουν έστω ένα μικρό εισόδημα; 

Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας. Περιμένουμε τα συμπεράσματά σας και την καταλυτική σας παρέμβαση. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.