Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Σκέψεις κι ερωτήματα – Γράφει ο Γεώργιος Τρυφωνόπουλος



«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;». Με τούτα τα λόγια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολόγησε την επιλογή του να συνδράμει η Ελλάδα στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ως δυτικό κόσμο, συνήθως αποκαλούμε την Ευρώπη και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς, την Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α., αν προεκτείνουμε τον ορισμό. Επομένως, εξάγεται το συμπέρασμα με βάση την πρωθυπουργική τοποθέτηση, ότι η Δύση μέσα από τους παραπάνω οργανισμούς, θα συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα, σε μια ενδεχόμενη τουρκική προσβολή επί του πεδίου, αναλογιζόμενη την υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία με την αποστολή πολεμικού υλικού, ενάντια στην ρωσική εισβολή.

Ανατρέχοντας, στις συνθήκες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στις διατάξεις που αφορούν την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, συναντούμε στο Άρθρο 42 στην παράγραφο 7, το εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Επομένως, ως προς το σκέλος της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η Ελλάδα σε ενδεχόμενη επίθεση, αξιώνει χωρίς αστερίσκους, την στήριξη των κρατών μελών και ειδικότερα όταν αυτή προέρχεται από κράτος μη μέλος της Ένωσης. Η στρατιωτική συνδρομή της Ε.Ε., καθορίζεται βάση συνθήκης και δεν τίθεται υπό αξιολόγηση και διαπραγμάτευση. Πόσο μάλλον δεν υποχρεώνει καμία χώρα, να έχει συνδράμει στο παρελθόν στρατιωτικά μια άλλη, η οποία δεν είναι και μέλος, ώστε να ενεργοποιηθεί το προαναφερθέν άρθρο.

Επιπλέον, «το ΝΑΤΟ προωθεί τις δημοκρατικές αξίες και επιτρέπει στα μέλη να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας για την επίλυση προβλημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και, μακροπρόθεσμα, την πρόληψη συγκρούσεων», τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς άξονες συνύπαρξης των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της. Άρα το ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει καταστατικό εμπλοκής σε μια σύγκρουσή μεταξύ των συμμάχων του. Τουναντίον, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και ν’ αποτρέψει μια ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ των μελών του, όπως το 2020 με την τριπλή έξοδο του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν η βοήθεια προς την Ουκρανία , κατατάσσει την Ελλάδα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, στην ελευθερία και την δημοκρατία του δυτικού κόσμου. Τότε, στον πόλεμο των 44 ημερών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, γιατί δεν στηρίξαμε στρατιωτικά τους Αρμενίους, που μας συνδέουν κοινοί αδελφικοί δεσμοί, έναντι των Αζέρων του αυταρχικού Αλίγιεφ, που στηρίζονταν από τον Ερντογάν;

Επιπλέον, πως η Ελλάδα χαρακτηρίζει την ρωσική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος ως την πρώτη οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Π.Π., με την Κύπρο κράτος μέλος της Ε.Ε., να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή στο Βόρειο Τμήμα εδώ και 48 χρόνια; Η παράλειψη αυτή, δηλώνει παγίωση μιας κατάστασης, ενώ υποβαθμίζει την τουρκική εισβολή.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στις σκληρές κυρώσεις των Βρυξελλών προς την Ρωσία, όταν ενάμιση χρόνο πριν, διακήρυττε έντονα το φθινόπωρο του 2020, ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Μάλιστα χρειάστηκε να βάλουν ΒΕΤΟ δυο φορές στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής 01-02/10/2020, η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία, επειδή όχι μόνο δεν έκαναν σαφή αναφορά σε κυρώσεις οι Ευρωπαίοι προς την Τουρκία, που όργωνε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας κατ’ επεκτασίν τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα, αλλά έσπευδαν οι εταίροι, να σύρουν την χώρα μας σ’ άνευ όρων διαπραγματεύσεις με την γείτονα, μέσω των διερευνητικών επαφών.

Αδιαμφησβήτητα, όποιες κι αν είναι οι διαφορές, σαφέστατα κάνεις δεν επιδοκιμάζει, ούτε θεωρεί ως λύση τον 21ο αιώνα την εισβολή σ’ ένα κυρίαρχο κράτος. Γι’ αυτό και σωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταδίκασε την αναγγελθείσα ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η Ελλάδα, έχοντας ως όπλο επίλυσης διαφορών και κατοχύρωσης δικαιωμάτων το Διεθνές Δίκαιο, ζώντας μ’ έναν ασταθή και αναθεωρητικό γείτονα, δεν μπορεί παρά να αποδοκιμάσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις πολεμικές επιχειρήσεις, που αμφισβητούν προκαθορισμένα σύνορα.

Όμως η βοήθεια που καλείται να δώσει, δεν μπορεί να είναι η στρατιωτική εμπλοκή της . Με την αποστολή όπλων, επιλέξαμε πλευρά μπήκαμε ενεργά στον πόλεμο, κλείσαμε κάθε διπλωματική πόρτα στην Ρωσία. Με συνέπειες στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία μας.

Η Ελλάδα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε σταυροδρόμι διαλόγου και ειρήνης. Παρέχοντας ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην Ουκρανία. Κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών, μέσω του διαλόγου, ακόμα κι εντός του εδάφους της. Άλλωστε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφοντας τον ρόλο μας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία, αναφέρεται, «σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, η Ελλάδα υποστηρίζει τη «διττή προσέγγιση» και έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πρέπει να γίνει σταδιακά ουσιαστικότερος, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο».

Με την στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία, ανατράπηκε η παραπάνω διπλωματική πορεία, η «διττή προσέγγιση». Η παραδοσιακή θέση της Ελλάδας να καταδικάζει τον πόλεμο, να μην αναμειγνύεται ενεργά, αλλά να προτείνει και ν’ αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του.

Η κυβέρνηση , τα Μ.Μ.Ε. και διάφοροι κύκλοι χαρακτηρίζουν όσους διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, ως φίλους του καθεστώτος Πούτιν, ή ρωσόφιλους και αντιδημοκρατικούς. Ωστόσο, πόσο δημοκρατική είναι η διχαστική προσπάθεια, με μοναδικό κριτήριο, την αποδοχή της πρωθυπουργικής επιλογής, ως μοναδικής ορθότητας της εξωτερικής πολιτικής .

Συνήθως η απαρχή των αυταρχικών καθεστώτων, συντελείται όταν ο ηγέτης μπορεί ν’ αποφασίζει για τα πάντα, λαμβάνοντας προσωπικές πρωτοβουλίες, θέτοντας τον εαυτό του μοναδικό κριτήριο ορθότητας, που όλοι οι άλλοι πρέπει ν’ αποδεχτούν.

Τρυφωνόπουλος Γεώργιος
Θεολόγος Α.Π.Θ.

9 σχόλια στο άρθρο “Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Σκέψεις κι ερωτήματα – Γράφει ο Γεώργιος Τρυφωνόπουλος

  1. Στελιος Κ.καθηγητης...

    - Edit

    Απαντήστε

    Πολύ καλο και αξιολογο και ευστοχο άρθρο!
    Ο μητσοτακης βαδίζοντας πανω στο δόγμα του ,το κρατος ειμαι εγω,L’etat c’ est moi,οπως ελεγε και ο συνονοματος του Λουδοβικος 14ος,χωρις τη Σύγκληση του Συμβουλιου πολιτικων αρχηγων,χωρις την Σύγκληση του ΚΥΣΕΑ,αποφασισε μονος του για την αποστολη εξοπλισμου στην αιματοβαμμένη εδω και 8 χρονια Ουκρανια!
    Και η αποφαση του αυτη,η ανευθυνη,αποφαση εν θερμώ και Εμμονικου” πολιτικου” έγινε η θρυαλλίδα και ανατίναξε δεσμούς φιλίας,δεσμούς φιλίας μακροχρόνιους,φιλίας δυο κρατων,Ρωσιας και Ελλαδος!
    Και εσεις ,ως Θεολόγος,γνωριζετε πολυ καλά,πως η φιλία αυτη γεννηθηκε το 989μ.χ άμα τω Βαπτίσματι του Μεγάλου Πρίγκιπος του Κιεβου Βλαδίμηρου Α’!
    Στα νερά του Δνείπερου που βαπτίζονταν ομαδικα οι Ρωσοι,αρχης γενονενης απο το 989μ χ,στα νερά εκεινα γεννηθηκε η φιλία των δυο λαων!
    Έκρηξη αυτης της φιλίας ηταν η συμμετοχή της Ρωσιας στη Σωτήρια για μας τους Ελληνες,συμμετοχή της στη Ναυμαχία του Ναυαρινου( 1827)!!
    Θα μπορουσα να γραφω ωρες επι ωρών για να καταδείξω την αστοχια αυτη του ελληνα πρωθυπουργου,αλλα για να αφήσω θεση και σε αλλους σχολιαστες,θα γραψω τουτο και εσεις ως νοημων και με ευθυκρισια αρθρογράφος θα καταλάβετε πολυ περισσοτερα απο τα παρακατω λογια μου” εαν στον ελληνικο στρατο,το καύχημα ολων των ελληνων,εαν υπηρχε ενα τάγμα με εθνόσημο τον αγκυλωτό σταυρό,τον χιτλερικό,αυτο το τάγμα θα ήταν αποδεκτό απο τον υπόλοιπο Στρατό μας ή απ το συνολο του Ελληνικού Λαου;
    Αγαπητε Γεώργιε,με την αδεια σου και την αδεια του Καισάριου Δαπόντε,θα αλλάξω τα λογια του ,που ειπε” το γαρ πολυ της θλιψεως γεννά παραφροσύνη”
    Και θα πω” το γαρ πολυ των Εμμονων και της αγνωσίας της Ιστοριας του πρωθυπουργεύοντος γεννά παραφροσυνη και θα την πληρώσουμε μελλοντικά”
    Καισάριος Δαπόντες,ελληνας ιερομοναχος και λόγιος,η υπενθύμηση αυτή για σας που είστε θεολόγος είναι…σαν να παραβιαζω ανοιχτες πόρτες!
    Καλη Τεσσαρακοστή!!
    Ο Θεός να βαλει το χερι του..
    Αυτο ευχεται και ο Ζελενσκι,οταν προσευχεται,αυτο ευχεται και ο Πουτιν οταν προσευχεται με εδαφιαίες μετάνοιες μπροστα στην εικονα του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ,στο πρωτατο ,τον καθεδρικο ναό των Καρυών…τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε!!!
    Ο Θεος να βαλει το χερι του λενε οι χριστιανοι,ο Θεος να βαλει το χερι του οι μουσουλμανοι,ο θεος να βαλει το χερι του οι δικτατορες,οι δημοκρατες,οι ευρωπαιοι,οι αμερικανοι,οι πλουσιοι,οι φτωχοι…..στο τέλος θα μπερδεψουμε και τον Θεο και θα μας στείλει στον αγύριστο όλους μας!!
    Τα κλάματα των ορφανων της Κύπρου και των ορφανων της Γιουγκοσλαβιας δεν τ ακούγαμε,δεν τα βλεπαμε,τότε δεν είχαμε ιντερνέτια και φεισμπούκια και ινσταγκράμια..που θαλεγε και ο Στρατηγος Μακρυγιάννης στη γλώσσα την απλοική,κατακοφτερή….

  2. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.
    Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ.
    Ο ΡΩΣΟΣ ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΚΕΙ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ.
    Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ,ΟΥΤΕ ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΕΣΟΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ
    Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ.
    ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΝΗΡΟΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟ?
    ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΤΥΦΛΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ.
    ΚΟΥΛΗΣ,ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΕΣΜΟΣ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ.
    ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ,ΣΑΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

  3. Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει ως προς το θρήσκευμα των εμπλεκομένων;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  4. ……Με την αποστολή όπλων, επιλέξαμε πλευρά μπήκαμε ενεργά στον πόλεμο, κλείσαμε κάθε διπλωματική πόρτα στην Ρωσία. Με συνέπειες στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία μας.

    Η Ελλάδα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε σταυροδρόμι διαλόγου και ειρήνης. …….

    ΣΥΓΧΑΙΡΩ !

  5. Ο κυριος που ανακαλυψε ολους τους δικτατορες στο προσωπο του Πουτιν,ξεχασε ενα ονομα ακομα,τον Βαρθολομαιο,μαλλον δεν τον ξερει,αλλα ξερει μονο αυτα που θελει να ξερει!
    Λαλιστατος για ολες τις φυλές του Ισραηλ,καταπιε τη γλωσσα του ,ουτε το ονομα του πατριαρχη δεν ανεφερε!
    Ο ανθρωπος που με την υποταγη του και τον ραγιαδισμο του στην Αμερικη,κατεκοψε τους δεσμους,τους ισχυρους με την ρωσικη εκκλησια και ως συνεχιστης των ραγιαδων της τουρκοκρατιας,πουλησε στους αμερικανους την εκκλησια της Ουκρανιας αντι πινακιου φακης!
    Ανακηρυξε την αυτοκεφαλία της ουκρανικης εκκλησιας,για να προσφερει γη και υδωρ στους Ευρωπαιους και στους Νατοικούς!
    Αυτος εριξε λαδι στη φωτια,η φωτια απλωθηκε και εγινε πολεμος και θανατικό!
    Ποιος ειναι ανεπιθυμητος στη ρωσική εκκλησια;
    Ο Βαρθολομαιος!
    Γιατι;
    Γιατι ,ο Βαρθολομαιος,ο οποιος εβλεπε 8 ολοκληρα χρονια να σιγοκαίει ο πολεμος στην Ουκρανια,εκανε το αυτοκεφαλο και τα τιναξε ολα στον αερα!
    Η εκκλησια της ρωσιας,μισεί την εκκλησια της Κωνπολεως,η εκκλησια της ρωσιας μισεί την εκκλησια της ελλαδος,η αυτοκεφαλη εκκλησια της ελλαδος και το πατριαρχειο της Κων πολεως μισούν το πατριαρχειο της Μόσχας,το ντιλι ντιλι ντιλι…το καντηλι κι ολα τα καντηλια μαζι!
    Οπου ανακατευεται η εκκλησια,οχι η Εκκλησια του Χριστου,αλλα η εκκλησια των εκπροσωπων της ψευτιας και της υποκρισιας και των υποταγμενων σε πολιτικες εξουσιες για ν αυγατιζουν τα αλισβερίσια τους,οπου βαζουν το ποδαρι τους μόνο πληγες και δακρυ και θανατος βρισκουν τη ΖΩΗ!!
    Αληθεια,την παρασκευη που η Αγιά Σοφιά μας,το ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ,έγινε ΤΖΑΜΙ,που βρισκόταν ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;
    Μεσα σε γυάλα σαν χρυσόψαρο;και δεν ακουσε τον χοτζα να καλει τους πιστους του στο ονομα του ΑΛΛΑΧ;
    ή μηπως επαιρνε τηλεφωνο τον προεδρο της αμερικης για πουλησει την εκκλησια της ρωσιας;
    Και την παρασκευη εκεινη που η φωνη του χοτζα αγκαλιαζε ολον τον Βοσπορο και η φωνη του η δυνατη γινόταν χίλιες μαχαιριες και ξανατρυπούσαν τον Ποντιακό Ελληνισμο και τους ελληνες της Μ.ΑΣΙΑΣ που τρεχαν αρον- αρον να σωθουν ,πού ησαν οι φιλοι μας οι αμερικανοι και οι φιλτατοι μας ευρω…παιοι;
    Ουαι..ουαι.ουαι….χωρις αλλη εξηγηση!
    Φαρισαιοι,φαρισαιοι,χειροτεροι απ τους Σταυρωτες του Χριστου,φαρισαιοι που Σταυρωνετε Εκεινον ,2021 χρονια τωρα…
    Οταν εγινε το σπιτι της τουρκιας στην Αμερικη,ενα ΜΠΟΥΡΖ ΧΑΛΙΦΑ ,για να αποτελει την φωνη στην ΑΜΕΡΙΚΗ,ποιος ηταν διπλα στον ΕΡΝΤΟΓΑΝ που εγκαινίασε το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΑΡΑΙ ΤΟΥ;
    Ποιος κρατούσε την κορδέλα;
    Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ,ποιος ειναι ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ;
    Ο Αρχιεπισκοπος βορειου και νοτιου αμερικης!!!
    Ελπιδοφόρος σημαινει.. αυτος που φερνει την ΕΛΠΙΔΑ..πού τη φερνει την ελπίδα και που τη πάει;
    Δε μας παρατατε τσαρλατανοι και φθηνιαρικες μορφες;
    Ανθρωπακια που ζητιανευουν λιγη εφημερη δοξα,ζητιανευουν την αξιοπρεπεια τους,πετανε στα ποδια του ΝΑΤΟ και των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ,δεσμους ΦΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 989μ.χ και προδιδουν την εκκλησια και την κομματιαζουν και αναβουν φωτιες πολεμου για λιγη,λιγη δοξα παζαρίσσια!
    Μικροι ανθρωποι,που ντροπιαζετε τον Χριστό και ολους τους Χρυσοστόμους Σμυρνης ΜΑΖΙ!!!
    Βαρθολομαιος πνιγεται και κοιλοποναει για τα συμφεροντα της Αμερικης,μητσοτακης πολεμαει τον Πουτιν( τρέμε Πουτιν)για τα συμφεροντα της Αμερικης!
    Τελικα και οι δυο τους αγωνιζονται για τα συμφεροντα της ευρωπης και της αμερικης,για τον ελληνικο λαο;
    Ποιος αγωνιζεται;
    Ανθρωπακια- μαριονετες- φιγουρες φθηνες- χαρτινες και οχι ξυλινες ,θεατρου Σκιων….σας δινει τα αξιωματα ο πιστος λαος και ο λαος αντιστοιχα,για να αγωνιζεστε για συμφεροντα των ΞΕΝΩΝ!
    Βαρθολομαιος εγεννησε μητσοτακη,μητσοτακης γεννησε….Βιβλος Γενεσεως υποκριτών και ραγιαδων ,2021 χρονια,31 ημερες πριν την κ καινούρια Σταυρωση του- ξανασταυρωση του Χριστουυ

  6. Ο Ρώσος μία μέρα στην Ουκρανία….. κυρώσεις.!!
    Ο Τούρκος 48 χρόνια στην Κύπρο.!! ούτε μία κουβέντα.!! Μούγκα στη στρούγκα.!!
    Όπως σε ενοχλεί η κατοχή μέρους της Ουκρανίας….από τους Ρώσους.!!
    Το ίδιο και περισσότερο ακόμη θα έπρεπε να σε ενοχλεί η κατοχή μέρους της…. Κύπρου από τους… Τούρκους εδώ και… 48 χρόνια.!!

  7. Αυτο το σχολιο,ηθελα να το γραψω κατω απο το άρθρο” η εποχη των σπηλαίων,ο χορος των δαιμόνων”
    Απο λαθος ηλθε εδω,αλλα και εδω ταιριαζει με το θέμα σας!
    Εκει που βλεπει καποιος μονο τον Πουτιν,ως μεγιστο δικτατορα,ενω οι άλλοι φρονιμοι ως οι οφεις και λευκαί και ακεραιοι,ως αι περιστεραι,πολιτικοι και εκκλησιστικοι υποκριτες που πληγωνουν Χριστό κι ανθρωπους,2022 χρονια ,τωρα

  8. Το σίγουρο είναι ότι εμάς δεν πρόκειται κανείς να μας βοηθήσει αν ποτέ χρειαστεί. Όπως κανείς δεν ανακατεύτηκε στην Κύπρο κτλ.
    Κρίμα φυσικά… Όπου πεθαίνουν παιδιά είναι έγκλημα!

  9. Το σίγουρο είναι ότι εμάς δεν πρόκειται κανείς να μας βοηθήσει αν ποτέ χρειαστεί. Όπως κανείς δεν ανακατεύτηκε στην Κύπρο κτλ.
    Κρίμα φυσικά… Όπου πεθαίνουν παιδιά είναι έγκλημα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.