Αλλάζει όψη ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης: Skate park, διαδρομές parkour, όργανα γυμναστικής, παιδικές χαρές και πρόβλεψη για καντίνα περιλαμβάνει η ανάπλαση



Στην αναβάθμιση της εικόνας του Δημοτικού Κήπου στοχεύει ο Δήμος Κοζάνης, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης «Ολοκλήρωση ανάπλασης Δημοτικού Κήπου Κοζάνης» από το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον ανάδοχο, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στο Δημαρχείο. Στη διαδικασία παρέστη και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νούλα Τουμπουλίδου.

Η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των χωμάτινων μονοπατιών, καθώς και μερική αλλαγή χρήσης της λίμνης. Αναλυτικότερα, το τμήμα της λίμνης ανατολικά της μικρής γέφυρας θα καθαιρεθεί μερικώς και θα διαμορφωθεί σαν χώρος συνάθροισης και δραστηριοτήτων, ενώ στο ανατολικό άκρο θα διαμορφωθούν κερκίδες. Το τμήμα της λίμνης στο οποίο θα διατηρηθεί το υγρό στοιχείο θα «συνδέεται» με το χώρο συνάθροισης με δυο σειρές επιδαπέδιων συντριβανιών. Παράλληλα, θα γίνει εμπλουτισμός της βλάστησης με θάμνους και δέντρα προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις σκιάς και όμορφα «σκηνικά» εποχιακού ενδιαφέροντος, σε σχέση με τις νέες χρήσεις του χώρου.

Πέραν τούτου, θα γίνει διαμόρφωση (με άλλη μελέτη) της υφιστάμενης παιδικής χαράς για παιδιά ηλικιών από 2 έως 8 ετών. Σε μέρος του αδιαμόρφωτου τμήματος του Κήπου θα χωροθετηθεί νέα παιδική χαρά για παιδιά ηλικίας 5+ ετών. Προβλέπονται όργανα παιδικής χαράς (ιδιαίτερες αναρριχήσεις, διαδρομές τύπου parkour κτλ).

Υπογραμμίζεται, ότι ορισμένα από τα όργανα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και άτομα με αναπηρία. Η διαμόρφωση του χώρου θα ολοκληρωθεί με τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων κτλ).

Τέλος, ένα τμήμα του υπαίθριου χώρου θα διαμορφωθεί σε skate park. Η πίστα θα δημιουργηθεί στο ανατολικό τμήμα της περίφραξης του 9ου-12ου Δημοτικού Σχολείου. (Επισυνάπτεται το σχέδιο διαμόρφωσης). Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος άθλησης με μονόζυγα, εμπόδια, αναρριχήσεις κτλ, που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τα υπάρχοντα όργανα άθλησης ενηλίκων. Βόρεια και πλησίον του πεζοδρόμου σε συνέχεια της οδού Αλκέτα προτείνεται η διαμόρφωση χώρου για την εγκατάσταση καντίνας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημειώνεται, ότι γενικό στόχο της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση του υφιστάμενου ανάγλυφου με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις και η διαφύλαξη της υφιστάμενης βλάστησης, ενώ δίνεται έμφαση στην ανάγκη των χρηστών και κυρίως των παιδιών για ψυχαγωγία και άθληση .

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 907.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Η συμβατική δαπάνη ανέρχεται σε 490.011,06 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΕΑΠ 2012-2016.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αλλάζει όψη ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης: Skate park, διαδρομές parkour, όργανα γυμναστικής, παιδικές χαρές και πρόβλεψη για καντίνα περιλαμβάνει η ανάπλαση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.