Σπαρταλήδικο τριαντάφυλλο: Συλλογή, απόσταξη, οφέλη για την υγεία, αντενδείξεις, άλλες χρήσεις – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου , Σπάρταλη εκ πατρός:

Παρουσιάσαμε στην προηγούμενη δημοσίευση σε video αρχείου ,το 1ο μέρος παλιότερης εκπομπής μας στην τηλεόρασή με την ιστορία και την καλλιέργεια του Ροζ Τριαντάφυλλου .ή όπως επιστημονικά αποκαλείται Rosa damascena που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή Ροδέλαιου στην Σπάρτη της Μικράς Ασίας Σήμερα θα παρουσιάσουμε το δεύτερο μέρος εκείνης της εκπομπής που συμπεριλαμβάνει Την συλλογή και απόσταξη τους για την παραγωγή ροδέλαιου, ,τα διατροφικά οφέλη ,τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και τις διάφορες άλλες χρήσεις , φυσικά αφού προηγηθει μια μικρή εισαγωγή με λίγες λεπτομέρειες για την χρησιμότητα τους .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΠΑΡΤΑΛΗΔΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΥ Το τριαντάφυλλο πέραν της ομορφιάς και του αρώματος του παρέχει σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Είναι πλούσιο σε: Βιταμίνη C * Βιταμίνη A * Βιταμίνη E * Βιταμίνη K * Πηκτίνες * Ταννίνες και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι καρποί της είναι πολύτιμη πηγή βιταμίνης C και χρησιμοποιούνται σήμερα σε τσάγια του εμπορίου, σιρόπια και ποτά φρούτων. Παλιά χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και ως υποκατάστατο του τσαγιού.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΟΔΕΛΑΙΟΥ

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται συνήθως στην αρωματοθεραπεία. Η χρήση του αυξήθηκε γιατί πιστεύεται ότι οι αρωματικές ουσίες του λουλουδιού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

– Ευνοϊκή επίδραση στο νευρικό σύστημα,αρτηριακή πίεση , καρδιά, Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αρωματοθεραπείας, εισπνέοντας μόρια αιθέριων ελαίων ή απορροφώντας αιθέρια έλαια μέσω του δέρματος, μεταδίδουν μηνύματα σε μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συναισθημάτων και την επίδραση στο νευρικό σύστημα. μηνύματα που πιστεύεται ότι επηρεάζουν βιολογικούς παράγοντες όπως η αναπνοή η αρτηριακή πίεση τα επίπεδα στρες ,ο καρδιακός ρυθμός .

– Κατάθλιψη – πονοκέφαλοι Οι πιο πάνω ευνοϊκές επιδράσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται προβλήματα ,ανησυχίας,κατάθλιψης , πονοκεφάλων, συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης , οι κράμπες της εμμηνόρροιας,οι ημικρανίες το άγχος η αϋπνία κ.α – Φλεγμονές – ιοί – αφροδισιακή επίδραση Το ροδέλαιο καταπραΰνει τις φλεγμονές,τους σπασμούς του αναπνευστικού συστήματος και των εντέρων, προστατεύει από τους ιούς, είναι αφροδισιακό . – Βακτήρια -αίμα – ήπαρ. Εξαλείφει τα βακτήρια ,καθαρίζει το αίμα,τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία διατηρεί την υγεία του ήπατος.

– Μνήμη – ψυχική διάθεση Ακόμη τονώνει την μνήμη και ενισχύει τη διάθεση.

– Ενυδάτωση , ακμή ,γήρανση , εκζέματα κ.α. Όταν τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που περιέχουν αιθέριο έλαιο εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα, βοηθούν στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος.καθαρίσουν την ακμή, μειώνουν τα σημάδια γήρανσης, ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση των ουλών ,και καταπολεμούν εκζέματα και την ροδόχρου ακμή.

– Κινέζικη ιατρική Η αρχαία κινεζική ιατρική χρησιμοποιούσε τριαντάφυλλα για τη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών, του πόνου από τραυματισμούς και των διαταραχών της έμμηνου ρύσεως. Το τσάι από τριαντάφυλλο ήταν και είναι είναι ένα σημαντικό μέρος της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (TCM), όπου χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του qi, ή της ενέργειας της ζωής. Η TCM θεωρεί το τσάι τριαντάφυλλου μια πιθανή θεραπεία για:
• Στομαχικά και πεπτικά προβλήματα • Κούραση και βελτίωση του ύπνου
• Ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης
• Κράμπες περιόδου και συμπτώματα εμμηνόπαυσης

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΔΕΛΑΙΟΥ Δεν υπάρχουν προβλήματα με την χρησιμοποίηση του τριαντάφυλλου για διατροφικούς σκοπούς Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί με καταχρηστική χρήση του αιθέριου του ελαίου που είναι το ροδέλαιο. Κάτι που μπορεί να συμβεί για οποιοδήποτε ανάλογο έλαιο. Τα αιθέρια έλαια αν και φυτικά χρειάζονται προσοχή στη χρήση τους, καθώς η διαδικασία παραγωγής τους προκαλεί μεγάλη συμπύκνωση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τοπικών δερματικών ή συστηματικών αλλεργιών ή σε μεγαλύτερη έκταση έκθεσης και συμπτωμάτων ναυτία . Έτσι και στην περίπτωση του ροδέλαιου για λόγους αποφυγής κινδύνων.

– Έγκυες Δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν οι επιδράσεις του αιθέριου ελαίου μπορούν να επηρεάσουν ν στο έμβρυο.

– Θηλάζουσες μητέρες και παιδιά Οι θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς πριν χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια.

– Όχι λήψη αιθέριου ελαίου εσωτερικά. Το αιθέριο έλαιο δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά.

– Εφαρμογές στο δέρμα. & όχι στα μάτια Τα αιθέρια έλαια γενικώς θα πρέπει να αραιωθούν σε λάδι φορέα πριν από την εφαρμογή τους στο δέρμα και δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στα μάτια ή τις βλεννώδεις μεμβράνες ή να χρησιμοποιούνται υπερβολικά

– Προσοχή σε ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων με ξεχωριστή ευαισθησία Με οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επαφής σε ανθρώπους με ευαισθησία για τον λόγο αυτό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε νέου αιθέριου ελαίου συνιστάται δοκιμή επιδερμίδας.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΩΝ – –Κοσμετολογία Η κοσμετολογία είναι η επιστήμη της ομορφιάς. Πολλά προϊόντα που παράγονται από το τριαντάφυλλο ενέτεινα στην διάθεση της όπως Ροδόνερο. Αφρόλουτρα, Σαμπουάν Εν υδατικές κρέμες Γαλακτώματα Πολλά αρώματα.

– Διατροφή του ανθρώπου Τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται επίσης συχνά στην κουζίνα, ειδικά στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Κίνας. Το ροζ τριαντάφυλλο ( Rosa damascena ), και πιο συγκεκριμένα τα πέταλά του, είναι προς βρώση. Ειδικότερα το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ως : Συστατικό γεύσης ή μπαχαρικό.

Το αρωματικό λουλούδι προστίθεται σε κέικ, μαρμελάδες και γλυκίσματα. Παρασκευή παγωτών, γιαουρτιού, ποτών, λουκουμιών , και άλλων παρασκευασμάτων Συγχρόνως συχνά προστίθεται πασπαλισμένο σε πιάτα με κρέας, ενώ σε σάλτσες προστίθεται ρόδινη σκόνη τριαντάφυλλου.

Για όλα αυτά. αλλά και μεγαλύτερη πληροφόρηση δείτε στο 2ο video αρχείου που ακολουθεί:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.