Στάθης Κωνσταντινίδης: «Όση σχέση έχουν ο ναύτης με τον καντηλανάφτη, έχουν και τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης»

Είναι προφανές ότι με την απόσυρση των λιγνιτών σταθμών, πρέπει να αναζητηθεί η προσφορότερη εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των τηλεθερμάνσεων της ΠΕ Κοζάνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδίασε την κατασκευή μίας μονάδας συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και τη σύνδεση με αυτήν της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΤΗΠ. Στο μεσοδιάστημα, στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς τοποθετήθηκαν δύο ηλεκτρολέβητες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης της Πτολεμαΐδας, ενώ εκείνες της Κοζάνης καλύπτονται από τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ΙΙΙ, ΙV και την V, η οποία θα τεθεί σε επαναλειτουργία σύντομα).

Παράλληλα, με νομοθετικές παρεμβάσεις ενισχύθηκε οικονομικά η ΔΕΤΗΠ, προκειμένου να καλυφθεί το πρόσθετο λειτουργικό κόστος, ενώ εντάχθηκαν και οι τηλεθερμάνσεις στις επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης για τη στήριξη των πολιτών.

Το πρόβλημα, όμως, της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δε σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, αλλά με την εισαγωγή τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Εν προκειμένω, πριν από λίγες ημέρες ο Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ μπήκε σε προγραμματισμένη συντήρηση, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ να μην μπορούν να καλυφθούν εξολοκλήρου από τον Άγιο Δημήτριο ΙV και να χρειαστεί η ενεργοποίηση των λεβήτων πετρελαίου. Εξάλλου, για τους παραπάνω ανταγωνιστικούς λόγους, παραλίγο να τεθεί εκτός συστήματος και η Μονάδα ΙV, κάτι που φυσικά απετράπη, προκειμένου να υποστηριχθεί η τηλεθέρμανση της Κοζάνης.

Βεβαίως, το φαινόμενο της απόσυρσης λιγνιτικών Μονάδων από το σύστημα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από φθηνότερες πηγές, δεν είναι σημερινό. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα αντιμετωπιζόταν ¨άνωθεν¨.

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, στην αγορά ενέργειας μπαίνουν οι φθηνότερες πηγές ανάλογα με τη ζήτηση. Όταν αυτή είναι χαμηλή και οι ανάγκες καλύπτονται από φθηνότερες μορφές, τότε οι υπόλοιπες μένουν εκτός συστήματος.

Όμως, σε μία ανταγωνιστική αγορά, οι ¨από μηχανής¨ λύσεις ούτε απλές είναι, ούτε χωρίς συνέπειες. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθούν μόνιμες και συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο απαντήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση έστειλα έγγραφο στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Σκρέκα και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κύριο Στάσση, με το οποίο ζητώ να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ευελπιστώ στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Κατά τα λοιπά, είναι λυπηρό να διαστρεβλώνεται η αλήθεια, ιδίως από ανθρώπους που τη γνωρίζουν, για τόσο κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση και οι τηλεθερμάνσεις.

Όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι οι καταστάσεις έχουν ξεπεράσει αυτού του είδους την αντιπολίτευση, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο.

Σε μία ακόμα κρίσιμη για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας χρονιά, ας εργαστούμε όλοι με θετικές προτάσεις στην υπόθεση της Μετάβασης. Το τραίνο έχει ξεκινήσει και δεν μας περιμένει.

Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

 
 

loading…


 
 

2 σχόλια στο άρθρο “Στάθης Κωνσταντινίδης: «Όση σχέση έχουν ο ναύτης με τον καντηλανάφτη, έχουν και τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης»

 1. Ο καντηλαναφτης εχει σχεση με τον ναύτη!
  Η Εκκλησια ειναι ναύς( ναός)!!
  Ατυχές το παράδειγμα!
  Γλώττα λανθάνουσα την αλήθειαν λέγει;
  Και ο καντηλανάφτης διακονεί εν τη νηί( εντός της Εκκλησίας)
  Η Εκκλησία ειναι μια ναυς,ενα καραβι με πηδαλιούχο τον Χριστό!!!
  Ας βγω τωρα εξω,μιας και αρχισε να μας κουναει ο σεισμος!
  Χιλιαδες κρουσματα,εκατονταδες νεκροι,αυριο ανοιγουν τα σχολεια με ενα παραπανω σελφ τεστ,αλλα που δεν πιανει την Ομικρον,με καιρο χιονιά και εναν σεισμό δυνατο και εσεις,ως εξ άλλου πλανητου εμφανισθεις,μεσα σ ολη αυτη την Κανονικοτητα ,ως επιβατης επιμηθεύς ανακαλυψατε οτι το τρενο εχει ξεκινησει για την απολιγνιτοποιηση και την βίαιη Αποτηλεθέρμανση της Μετακοζανης εποχης!!
  Εκτος εαν θα ζεσταινονται οι Κοζανιτες με ενέργεια παραγωμένη απο των της Κερκύρας σκουπιδιων η απο την καύση της πολιτικης υποκρισιας και της Μουσουρούλειας γιαλατζί μεταβασης στην πρασινη αναπτυξη!
  Ζυγιστηκατε,μετρηθηκατε και ελλειπεις βρεθηκατε!
  Η πανδημια του μητσοτακη,της κεραμεως,του Μουσουρουλη και των Μόσιαλων πιο επικινδυνη,πιο καταστροφικη απο τον κορωνοιό,ο κορωνοιος παιρνει ανθρώπους,η πανδημια όλων των παραπάνω Μόσιαλων εμπαιζει θεό και ανθρώπους!
  Το τρένο ξεκινησε ,στην επομενη σταση κατεβαινετε….
  Ο ρολος της αντιπολίτευσης ειναι να λέει,εσεις ομως τι κανετε;
  Περιμενουνε εναγωνιως το επομενο καφε που θ ανοιξει στην Κοζανη και θα βρουν δουλεια καποια ανεργα παιδια..
  Ξανακατεβαινουμνε…κι αλλος σεισμος..μάλλον μετασεισμος…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.