Τα σημεία της ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίησηΌλοι όσοι δεν ζούμε στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, έχουμε ένα μεγάλο χρέος σε αυτές τις κακοποιημένες περιοχές που κακοποιούνται εδώ και χρόνια, μέσα από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη. Η γη των περιοχών αυτών απαλλοτριώθηκε ουσιαστικά για εθνικούς λόγους από την πολιτεία, μαζί με τα χωράφια και το νερό, μετατρέποντας αυτούς τους ανθρώπους σε νεο-κολίγους, τους αποξενώσαμε από το περιβάλλον τους και οδηγηθήκαμε σε μια τοξική μονοκαλλιέργεια.

Έχουμε χρέος λοιπόν, να μην αφήσουμε καμένη γη πίσω και καμένες ζωές με μεγάλα ποσοστά καρκίνου. Κάναμε κάτι σαν μια ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε αυτές τις περιοχές, και τώρα ερχόμαστε και πατάμε ένα κουμπί και τους πετάμε στα σκουπίδια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη γη και το νερό, τους ανθρώπους και τις κοινότητες τους. Χρειάζονται γόνιμη γη, καθαρό νερό και καθαρό αέρα. Όχι να βάλουμε φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί πάνω σε μια δηλητηριασμένη γη. Ναι στα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες της Αθήνας, όχι όμως εκεί.

Όσον αφορά την αποκατάσταση των ανθρώπων, καλώς κάνουμε την απολιγνιτοποίηση, όμως πατήσατε ένα κουμπί και σταματήσατε την οικονομία των ανθρώπων στην περιοχή. Είναι το αντίστοιχο του να πάμε στην Κρήτη, να πατήσουμε ένα κουμπί και να σταματήσει ο τουρισμός. -Προσοχή, ΜΗΝ το κάνετε γιατί σας έχουμε ικανούς, διανοητικό πείραμα είναι. Όμως εσείς έχετε δημιουργήσει μια το μοντέλο της οικονομίας της πανδημίας, που θα μπορούσατε να το εφαρμόσετε σε μια μεταβατική περίοδο. Καλά σταματήσαμε το λιγνίτη, όμως να εφαρμόσουμε μέτρα για να μην σταματήσουμε και την οικονομική ζωή των κατοίκων.

Αναφορικά τώρα με τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων, δεν θέλουμε λιγνίτη, αλλά οι κοινωνίες δεν πρέπει να μετατραπούν σε μαύρες τρύπες. Η πολιτεία πρέπει να βρει ένα μοντέλο που να μην εξαρτάται από μια μονοκαλλιέργεια, να μην εξαρτάται από κάτι τοξικό που κάποια στιγμή θα τελειώσει. Δεν πρέπει να τους επιβάλλουμε αυτά που δεν θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να φυτέψουμε πράγματα που δεν θα θέλατε στην Εκάλη ή στο Ψυχικό.

Αν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ για ένα τέτοιο χρέος σημαντικό απέναντι σε αυτές τις κοινωνίες, να νομοθετείτε με “ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε”. Θα έπρεπε να υπάρξει σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης που θα έπρεπε να είχατε εφαρμόσει για την αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί διαχρονικά. Όχι να τους οδηγείτε σε νέα κακοποίηση της περιοχής τους, με νέες εξαρτήσεις από τοξικές μονοκαλλιέργειες. Έχετε κάνει πραγματικά τον Τζορτζ Όργουελ θεό με όλα όσα κάνετε. Ούτε δίκαιη είναι η μετάβαση που προτείνετε, ούτε πράσινη.

Θα στέλνετε σε αυτούς τους ανθρώπους τα σκουπίδια σας εκεί για καύση; Αυτή είναι η αποκατάσταση που προτείνετε; Η απάντηση στους ανθρώπους αυτούς που συμπεριφέρεστε σαν σκουπίδια, είναι να τους στέλνετε και τα σκουπίδια μας; Προφανώς η πρωτόγονη καύση που προωθείτε πραγματοποιείται και αλλού στην ΕΕ, που πιστά ακολουθεί τις πολιτικές του “πράσινου πλυντηρίου”, μέσα από κατ’ ουσίαν κατάμαυρες διαδικασίες. Εσείς όμως εδώ δεν συνδέεται καν αυτή την καύση με την παραγωγή τσιμέντου από αυτήν. Στήνετε νέες τσιμινιέρες, νέες μορφές καρκίνου, χωρίς καν να παράγεται τσιμέντο κοντά στην περιοχή.

Πλαστικά θα καίτε στην ουσία και μην το αρνηθείτε, γιατί σας προκαλούμε αν είναι έτσι να στήσετε ένα τέτοιο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Εκάλη. Και μάλιστα με όσα κάνετε θα πλήξετε και ολόκληρη την περιοχή ευρύτερα της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, τη στιγμή που αφαιρείτε από τους δήμους και τα κίνητρα για την ανακύκλωση και την μείωση της παραγωγής των σκουπιδιών που παράγουμε κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κόστος όλων όσων κάνετε.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, την οποία σωστά έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ολιστικά, αλλά εσείς με τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που ακολουθήσατε μαζί με τους προκατόχους σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, διασπάσατε αρχικά και ξεπουλάτε σταδιακά τα πάντα από την μέχρι πρότινος δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Καταργήστε τουλάχιστον το Χρηματιστήριο της Ενέργειας και την τιμολόγηση της ενέργειας στο οριακό κόστος, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργούς μαζί με άλλους ηγέτες στην ΕΕ και έλαβε ένα τεράστιο nein από το Βερολίνο.

Μόνο με τη ρήξη με την ΕΕ μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στον τόπο αυτό και στην ίδια την ΕΕ. Εσείς εδώ όμως, ούτε σχέδιο για την ολιστική πράσινη μετάβαση έχετε, φέρνετε ένα καρτέλ κερδοσκοπίας που στο όνομα της πράσινης μετάβασης κακοποιεί τα πάντα.

Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε 3 σημεία για την περιοχή:

Μεσοπρόθεσμα να εφαρμόσετε ένα μοντέλο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σαν αυτό της πανδημίας. Αφού δημιουργήσατε ορισμένα εργαλεία τα χρόνια αυτά, μπορούν να βοηθήσουν στην μετάβαση ώστε να μην παγώσει η οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, να γίνει νόμος του κράτους ότι δεν θα υπάρξει τίποτα στις περιοχές της απολιγνιτοποίηση που δεν εγκαθίσταται στην Αττική, στα βόρεια προάστια. Τέλος αντί για τοξική μονοκαλλιέργεια, εφαρμόστε ένα πρόγραμμα πολυκαλλιέργειας στην περιοχή, με αποκατάσταση της γης, με μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών στην περιοχή που δεν θα εγκαθίστανται όμως εκεί, με μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή ένα παγκόσμιο παράδειγμα αποκατάστασης ορυχείων και γης, όπου ό,τι θα παράγεται θα ανήκει συλλογικά στους κατοίκους, δεν θα υπάρχουν απλώς ενεργειακές κοινότητες. Εμείς ως κόμμα δεσμευόμαστε να επισκεφτούμε τις περιοχές αυτές το Γενάρη.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε φέρει ένα φαιοκατάμαυρο νομοσχέδιο με πράσινο περιτύλιγμα, αντί για την εκπλήρωση ενός χρέους σε αυτές τις κακοποιημένες περιοχές. Εδώ βέβαια τους σκοτώνατε τόσα χρόνια με τον λιγνίτη, στο RDF κολλήσετε, όταν οι φίλοι σας θα βγάλουν και τεράστια κέρδη απ’ όλο αυτό. Μετά τον τζόγο λοιπόν, την τσιμεντοποίηση, το χρέος και τα αρπακτικά funds, προσθέτετε από σήμερα και την καύση των σκουπιδιών στο μοντέλο της Μητσοτάκης Α.Ε., αυτό είναι άλλωστε το υπόδειγμα ανάπτυξης της υποανάπτυξής σας.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.