Υπάρχουν και άλλοι τρόποι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εκτός από την εξωσωματική;



Υπάρχει και άλλη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εκτός από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ποια είναι; 

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για παιδί είναι γνωστό πως αναζητά συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά πάσα στιγμή. Δυστυχώς, στα ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, η αδυναμία τους να εντοπίσουν κάποιο σύμπτωμα εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. 

Τότε είναι που ξεκινούν οι εξετάσεις, οι επισκέψεις σε εξειδικευμένους ιατρούς και οι πρώτες προσπάθειες για υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη. Ακόμα και τότε βέβαια, τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διαδικασία,  υπάρχει η πιθανότητα να μην παρουσιαστούν συμπτώματα εγκυμοσύνης. Η εξακρίβωση του αν μια γυναίκα είναι έγκυος γίνεται μόνο με εξετάσεις αίματος και β’ χοριακή. 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όμως υπάρχουν και άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ποιες είναι αυτές και για ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες; 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ωορρηξία;

Αν και ο επιστημονικός όρος είναι «ωοθυλακιορρηξία», η διαδικασία απελευθέρωσης ενός ώριμου ωαρίου από τις ωοθήκες έχει γίνει γνωστή ως «ωορρηξία». Η ωορρηξία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα οποιασδήποτε προσπάθειας για εγκυμοσύνη, είτε φυσική είτε υποβοηθούμενη.

Κάθε γυναίκα όταν γεννιέται έχει ήδη στον οργανισμό της εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμων ωαρίων που αργότερα στη ζωή της αρχίζουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα ή και περισσότερα ωάρια από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα όπου είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί.

Εάν δε γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία (περίοδος). Εάν όμως γονιμοποιηθεί τότε κατευθύνεται προς τη μήτρα και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Σε οποιαδήποτε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γίνεται διέγερση ωοθηκών με σκοπό να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο. 

Τι είναι Εμβρυομεταφορά;

Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελικό στάδιο της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αφού έχει γίνει η ωοληψία, η διακολπική συλλογή δηλαδή των ωαρίων μετά την διέγερση ωοθηκών και έχει γίνει και η γονιμοποίηση των ωαρίων, τότε ξεκινά η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου στο ενδομήτριο. Συνήθως γίνεται 2 με 4 μέρες μετά την ωοληψία. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη καθώς διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, 10 με 15 λεπτά.

Τι είναι η Σπερματέγχυση; 

Η σπερματέγχυση είναι μία μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ουσιαστικά, αποτελεί έναν πιο φυσικό τρόπο σύλληψης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το κόστος της είναι μικρότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Βέβαια, τα ποσοστά επιτυχίας της δεν είναι τόσο υψηλά όσο αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Παρόλα αυτά, η σπερματέγχυση αποτελεί την ιδανική λύση για ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προβλήματα υπογονιμότητας ή για γυναίκες που είναι κάτω των 35 χρόνων και οι σάλπιγγες τους είναι διαβατές, χωρίς συμφύσεις. Η σπερματέγχυση είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει στις περισσότερες γυναίκες και δεν πονάει καθόλου. Διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν προκαλεί καμία ενόχληση στην γυναίκα.

Κατά την σπερματέγχυση εισάγεται στην μήτρα της γυναίκας, το σπέρμα. Πριν από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχουν διεγερθεί οι ωοθήκες και να έχει προκληθεί η ωορρηξία. Το σπέρμα που χρησιμοποιείται έχει υποστεί έναν ειδικό καθαρισμό με τεχνική που διαρκεί περίπου 2 ώρες και η τοποθέτησή του στην μήτρα γίνεται με έναν λεπτό καθετήρα, όταν λαμβάνει χώρα η ωορρηξία.

Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθήνα

Δρ. Πολύζος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.