Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημαΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» και αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα ΜΜΜ και να επιβάλλει την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, την στελέχωση των νοσοκομείων, της ΠΦΥ, καθώς και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη τους σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη ενάντια στον ιό, ωστόσο με τις παλινωδίες και τις αντιφατικές επιλογές της κυβέρνησης, που αναπαρήγαγε το φόβο, τους ενδοιασμούς, τη διστακτικότητα, που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα του πληθυσμού, ανάμεσά του και υγειονομικοί, δεν αρκεί από μόνο του για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Χρειάζεται δωρεάν προληπτικός ιατρικός έλεγχος, κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης για παρακολούθηση τυχών παρενεργειών, πρόσβαση σε όλους τους τύπους των εμβολίων, εμβολιαστική εκστρατεία με επιστημονικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Κατοχύρωση με επιστημονικά κριτήρια για όσους πρέπει να εξαιρεθούν. Η πολιτική των προστίμων και των αναστολών είναι απαράδεκτη.

Στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο είμαστε εδώ και μήνες αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της πανδημίας χωρίς να έχουμε ουσιαστικά ενισχυθεί σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές.

Οι λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγους μήνες, ενώ στην καθαριότητα, τους τραπεζοκόμους και τη φύλαξη οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) παρατείνονται για λίγους μήνες-παρατείνοντας κάθε φορά και την αγωνία τους για δουλειά. Αυτή τη στιγμή από τους περίπου 450 εργαζόμενους, οι μισοί είναι συμβασιούχοι. Ποια διοίκηση μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό; 

Οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού καταλήγουν κατά κανόνα άγονες. Σε καμία περίπτωση οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει ως τώρα δεν καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν.

Οι προσωρινές μετακινήσεις μέχρι τέλους του χρόνου ειδικευόμενων ιατρών από τα κέντρα υγείας και ενός ιδιώτη για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μπορεί να μπάλωσαν προσωρινά το πρόβλημα λειτουργίας του ΤΕΠ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έλυσαν, ενώ δημιούργησαν επιπλέον κενά στην ΠΦΥ. 

Υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος για όλο το νοσοκομείο, ούτε για τα επείγοντα περιστατικά, (τροχαία, ανακοπές κα), ούτε για επείγοντα χειρουργεία, ούτε για διακομιδές, αλλά ούτε για επείγουσες διασωληνώσεις στα τμήματα πχ  κλινικές covid-19. Είναι αξιοσημείωτη η αυτοθυσία ιατρών που εργάζονται εκτός εφημερίας.

Η Παθολογική έχει δεχτεί δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Τα περιστατικά covid που δέχεται αυτή την περίοδο η Π/Θ κλινική είναι μαζικά, ειδικά από άλλες περιοχές.  Οι ιατροί της κλινικής είχαν αναδείξει τις ελλείψεις σε προσωπικό με προηγούμενη αναφορά τους. Μόλις 4 είναι οι μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι και ένας ιδιώτης, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της μιας επικουρικού παθολόγου, ενώ και οι 3 ειδικευόμενοι αποχωρούν τις επόμενες μέρες.

Έχουν γίνει έγγραφα επισφαλών εφημεριών της Παθολογικής λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, καθώς για ολόκληρη την Παθολογική και ανεπτυγμένες 48 κλίνες covid-19 τυχαίνει να εφημερεύει ένας ιατρός. Και αυτό τη στιγμή που επανειλημμένα διασωληνώνονται συνάνθρωποί μας σε απλές κλίνες covid. Είναι τραγικό να ακούγεται από τη διοίκηση ότι μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες covid με το υπάρχον προσωπικό. 

Παραμένει «κλειστή» η έκτη κλίνη στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, ενώ το πρόβλημα θα ενταθεί λόγω της αποχώρησης τουλάχιστον ενός ιατρού και από εκεί. 

Όλες κλινικές έχουν κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πολλές φορές το πρόγραμμα βγαίνει με δυσκολία, η περίπτωση να αρρωστήσει κάποιος είναι εκτός συζήτησης. Για να καλυφθούν τα κενά γίνονται διατμηματικές μετακινήσεις. Το σύνολο του προσωπικού βρίσκεται κυριολεκτικά «στα όρια» καθώς έχουν κοπεί άδειες, τα χρωστούμενα ρεπό είναι εκατοντάδες και οι ρυθμοί δουλειάς είναι εξαντλητικοί. 

Πάνω από 30 είναι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αξιοποιούνται οι αναστολές εργασίας για την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες, καθώς και για να επιταχυνθούν οι κεντρικά προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια. Ήδη στο νοσοκομείο μας εργασίες καθαριότητας και φύλαξης έχουν αναλάβει εργολάβοι που αναπληρώνουν το προσωπικό που βρέθηκε σε αναστολή.   

Για να χρυσώσει το χάπι της όλης κατάστασης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθεί φέτος το περίφημο «μπόνους» των Χριστουγέννων, ένα ποσό από τα κλεμμένα ουσιαστικά που έχουμε χάσει από τον 13ο και 14ο μισθό που μας έχουν κόψει εδώ και τόσα χρόνια, τις αυξήσεις που δεν γίνονται ποτέ παρά μόνο στα τρόφιμα, το ρεύμα και τα καύσιμα. Δεν είμαστε ιθαγενείς, ούτε μας ξεγελάνε με χειροκροτήματα. 

Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα Β.Α.Ε.

Απαιτείται σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και όσους τις υπηρετούν. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας, όλο το λαό της περιοχής να απαιτήσουν:

  1. Να ενισχυθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με επείγουσες διαδικασίες. Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του Μποδοσάκειου νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  2. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος υγειονομικός. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)
  3. Να ανακληθούν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για την ανάθεση της καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή.
  4. Να ανοίξει άμεσα η έκτη κλίνη στη ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το σχεδιασμό για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, για το Νέο ΕΣΥ, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. 

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.