Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 11:00 στην ΖΕΠ Κοζάνης με αφορμή την έλευση του ΠρωθυπουργούΚάλεσμα του ΕΚΝΚ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή (26/11) και ώρα 11 το πρωί.

Την Παρασκευή 26/11/2021 και ώρα 11 το πρωί από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (ΖΕΠ) στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, την άμεση υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), την δημιουργία προϋποθέσεων για ένταξη του τόπου μας σε αναπτυξιακή τροχιά
Το Ε.Κ.Ν.Κ ενώνει τη φωνή του και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την έλευση του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας.

Γραφείο Τύπου


Συναδέλφισσες-οι

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», σας ενημερώνει ότι, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, θα γίνει η ώρα 11:00 το πρωί στην Περιφέρεια (ΖΕΠ).

 Συναδέλφισσες-οι

Από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν πρέπει να λείψει κανείς.

 • Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημαίνει απαξίωση για την περιοχή μας.
 • Σημαίνει Ανεργία.
 • Σημαίνει οικονομικό μαρασμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –  ΚΑΛΕΣΜΑ 

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ «ΥΠΟΔΟΧΗ» ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

 ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΣΑ ΑΔΙΚΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

Απαιτούμε άμεσες λύσεις:

-Προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών, δημιουργία ΜΕΘ, και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

-Να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η 13η και 14η σύνταξη, με αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης  

-Να μας αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020-2021.

-Να μας αποδοθούν τα αναδρομικά για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις και για την 13η και 14η σύνταξη αφορολόγητα αφού αυτά αποδίδονται  μετά από χρόνια άτοκα.

-Και επιτέλους, κ. πρωθυπουργέ βρείτε και για μας χρόνο για το ραντεβού, που ακόμα περιμένουμε από πέρυσι και που μας έχετε υποσχεθεί, ως Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Συνάδελφοι –  συναδέλφισσες,

Καμία επανάπαυση! Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για εμάς και τα παιδιά μας, που τα ντύνουν με ωραία λόγια. Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων που ψηφίσθηκαν μέσα στην πανδημία από την κυβέρνηση για να προστεθούν σε αυτούς που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι εντολές των επιχειρηματικών ομίλων είναι να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία και δεν θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε. Γι΄αυτό με κάθε τρόπο προσπαθούν να εμποδίσουν και να πνίξουν κάθε διεκδικητική  και αγωνιστική φωνή. 

Θεωρούμε  απαράδεκτο το γεγονός την στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή  έφθασαν την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να παίρνει συντάξεις που δεν φθάνουν για τις 15ημέρες του μήνα, να έρχονται και να πετούν στην χάση και την φέξη κάποιο αντίδωρο όπως αυτό  των 250 Ευρώ που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Κάνουμε καθαρό στους πάντες ότι με φιλοδωρήματα δεν μας κοροϊδεύεται,  αγωνιζόμαστε απαιτούμε και διεκδικούμε ότι άδικα μας έχετε αφαιρέσει. 

Παίρνουν όμως τις απαντήσεις που τους αξίζουν από τους συνταξιούχους αλλά και από τους αγώνες που έδωσαν τα παιδιά μας, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης απέναντι σε επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκοσμίου μεγέθους με θετικό αποτέλεσμα.

Οι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι της ζωής και του αγώνα, δίνουμε για μια ακόμη φορά το αγωνιστικό μας παρόν και θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, αφού γνωρίζουμε πως ό,τι μέχρι σήμερα καταφέραμε να αποκρούσουμε να καθυστερήσουμε αλλά και να κερδίσουμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Θα κερδίσουμε  και θα λύσουμε προβλήματα μόνο με μαζική συμμετοχή και την πύκνωση των γραμμών μας στους αγώνες.

Όλοι λοιπόν ξανά και ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο, στην αγωνιστική  συγκέντρωση διαμαρτυρίας που και άλλα σωματεία  θα οργανώσουν υποδεχόμενοι τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στην Κοζάνη.

 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΝΗΣΙΑ-ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΟΥΤΕ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΠΟΛΛΑ 

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ


Με αφορμή τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση», Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις (Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, εγκατάλειψη) βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη Περιοχή μας και εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, που έχουν επιπτώσεις στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, στην καταστροφή της βιοποικιλότητας, στην υγεία των κατοίκων, στην αλλαγή χρήσης γης που φέρνει μείωση βοσκοτόπων και γόνιμης γης αλλά και στην απαξίωση τουριστικών προορισμών της Περιοχής.

Οι μεγάλοι Ενεργειακοί όμιλοι με τη στήριξη της ΕΕ και της Κυβέρνησης, σε συνέχεια πολιτικών και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, λειτουργούν ως νέοι αποικιοκράτες καταστρέφοντας δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις, λίμνες και ποτάμια αλλά και εκτάσεις υψηλής γονιμότητας, βάσει σχεδίων που έχουν ως στόχο το κέρδος των μεγάλων ομίλων και όχι την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη μία οικονομική και ταυτόχρονα μια εκτεταμένη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή που εντοπίζεται:

Στην οριστική και μόνιμη καταστροφή όλων των βουνών, των δασών, των λιβαδιών και των κάμπων με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τερατώδους ισχύος 16 γιγαβάτ (16.000 MW) Αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συστημάτων. Από αυτές τις παρεμβάσεις δεν εξαιρούνται ούτε τα παρθένα δάση, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε οι λίμνες και τα ποτάμια, ούτε καν οι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί.

Στην εγκατάλειψη ανοιχτών- μη αποκατεστημένων- λιγνιτωρυχείων που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων αφού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που καταστρέφει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς αλλά δημιουργεί και κινδύνους για να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας). Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με τεράστιες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα.

Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα δηλητηριάζει τους κατοίκους με διοξίνες και φουράνια!

Βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα, της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός.

Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.

Αγωνιζόμαστε για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και απαιτούμε:

Να μην γίνει καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή που είναι ήδη κορεσμένη όπως και ολόκληρη η Χώρα.

Προτείνουμε την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στέγης με επιδότηση στην εγκατάσταση καθώς και μικρής κλίμακας ΑΠΕ σε νοικοκυριά και γεωργικές- Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Να ακυρωθούν οι εγκαταστάσεις Μικρών Ιδιωτικών Υδροηλεκτρικών τα οποία αποδεδειγμένα καταστρέφουν το φυσικό τοπίο και δεν τα θέλουν οι κάτοικοι. Αντίθετα λέμε ΝΑΙ στα Μικρά Υδροηλεκτρικά των ΤΟΕΒ, που δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και συνεισφέρουν στην οικονομία των αγροτικών νοικοκυριών.

Την αποκατάσταση όλων των εκτάσεων των πρώην ορυχείων και την επιστροφή τους στην κοινωνία της Περιοχής.

Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής, Αχλάδας, Αναργύρων και όλων όσων οι κάτοικοι το ζητάν λόγω οξυμένων προβλημάτων από τη δράση της ΔΕΗ

Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του οικισμού Βαλτονέρων λόγω σοβαρού κινδύνου κατολίσθησης.

Να μην γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Χώρας: Όχι στην Καύση σκουπιδιών, ούτε εδώ, ούτε σε άλλη Περιοχή

Να μην γίνει Χώρος Ταφής υπολειμμάτων  αμιάντου στο Ζιδάνι, στα πρώην ΜΑΒΕ

Να αποκατασταθεί άμεσα ο δηλητηριασμένος υδροφόρος ορίζοντας Καστοριάς/Βοίου

Την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων

Να μην ιδιωτικοποιηθούν η Ηλεκτρική Ενέργεια και τα νερά

Καμία θυσία της ζωής και της φύσης μας για τα κέρδη τους – ρεύμα φθηνό για τις ανάγκες μας

Δημόσιος Φορέας Ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες του κόσμου

Θέλουμε αειφόρο βιώσιμη προοπτική σε έναν τουρισμό ήπιας μορφής που λαμβάνει υπ΄ όψιν και σέβεται τους ανθρώπους, τον τόπο, την Φύση, τον Πολιτισμό, την ιστορία, την μνήμη, και θα στηρίζει την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες, οι οποίες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική.

Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της Δ. και Κ. Μακεδονίας

«ΑντιΧΥΤΑΜ» κίνηση πολιτών ενάντια στη δημιουργία χωματερής ταφής αμιάντου στο χώρο της πρώην ΜΑΒΕ

Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος»

Σύλλογος επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου

SOS Πιέρια

SOS Βέρμιο

Πρωτοβουλία Αγώνα κατοίκων Πολυμύλου ενάντια στα Αιολικά στο Βέρμιο

«Πρωτοβουλία πολιτών στην Εορδαία κατά των ανεμογεννητριών και των Φωτοβολταϊκών πάρκων»

Ομάδα προβληματισμού για τις Ανεμογεννήτριες- Φλώρινα

Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – «Ελεύθερα Βουνά»

«Πρωτοβουλία ενάντια στη ”πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Γρεβενά»

Δίκτυο Πολιτών ν. Καστοριάς Ενάντια Στην Καταστροφή της Φύσης και του Πολιτισμού μας

Ορειβατικός Όμιλος Βελβεντού

Άνω Μηλιά Πιερίας. «Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια»

«Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»

Κάτοικοι Μαυροδεντρίου «Ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στο Άσκιο»

Εργατική Λέσχη Κοζάνης

Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια: «Εργατική Αλληλεγγύη»

2 σχόλια στο άρθρο “Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 11:00 στην ΖΕΠ Κοζάνης με αφορμή την έλευση του Πρωθυπουργού

 1. Το χειροκροτημα( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Θα ελθει την Παρασκευη να ξεδιπλωσει τα σχεδια απολιγνιτοποιησης!!
  Να δω τον μητσο-τακη και τον αδω- νη να ξεδιπλώνουν τα σχεδια της μετα λιγνιτου εποχης,απο το καμπαναριο μεχρι τα γκούντις,τραγουδώντας το “της Κο-ζανης οι κο- λασμενοι “και τι αλλο στον κοσμο!!
  Προσεξτε απ το πολύ ξεδιπλωμα μη πονεσει η μεση σας!!
  Οταν σβηνεται μια εποχη 70 χρονων και σχεδιαζεται μια εποχη 70 επομενων χρονων,”κουβαλας” μαζι σου και 70 επενδυτες η 7 τουλαχιστον επενδυτες,δεν κουβαλας μαζι σου τη συμπύκνωμένη ψευδολογια στη συσκευασία του ενος άδω- νη- συνοδού- εβαπορε!!
  Οταν εξαγγέλεις,στεκονται διπλα σου ισχυροι επενδυτες της Ελλαδος και της Αλλοδαπης!
  Δεν συνοδευεσαι απο ιλαρο- φαιδρούς χειροκροτητες προς αγραν και μονο ψήφων!!
  Ειναι δυνατον με μια επισκεψη μιση αστραπη ,με μια επισκεψη ,πριν κατακαθισει το καιμακι ενος γρηγορου καφε στο ποδι,να ξεδιπλωσεις σχεδια και μελετες και οραματα για εναν ημιθανη τοπο;
  Πολλα οράματα βλεπετε και οι επισκεπτες και οι υποδεχομενοι τους επισκεπτες,τους εξης δυο,τον” πρωθυπουργο” τον της ” αναπτυξης” και αντε και τον παπα-Θανάση με την αγιαστούρα του να ευλογει τους θορυβούντες κλακέρς(κλακαδοροι)!!
  Σε καποιο παλιο βιβλιο,αναφερονται τα εξης” ειδαμε μια ομαδα ανθρωπων να συμπεριφερονται ως κλακαδοροι ,εικονα που δεν ταιριαζει με το ηθος ενος περήφανου λαού!
  Ολα εναι καταγεγραμμενα στα βιβλία…
  Τωρα με τα βιβλια θα ασχολούμαστε;
  Τωρα ασχολούμαστε με τα Metaface book και τους claguers,γαλλιστι,πολιτικους και ψηφοφορους κλακαδορους,εξελληνιστί!!

 2. Εάν δεν κάνατε όλα τα εμβόλια σας, εάν δεν ενημερώνεστε από τον ΣΚΑΙ και δεν αγαπάτε την Παγώνη, οι κακιές γλώσσες λένε ότι θα ανακοινωθεί η εκτέλεσή σας.
  Η Ν.Δ.είναι πολιτικά πολύ πιο ύπουλη από όλα τα άλλα κόμματα και συνεπώς αποτελεί απειλή για το ελληνικό έθνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.