Το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του Μιχαήλ Παπαγεωργίου, ένα από τα πολυτιμότερα ιστορικά κειμήλια του Βοΐου



Ο Δήμος Βοΐου, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ανατύπωσε ένα από τα πολυτιμότερα ιστορικά κειμήλια του Βοΐου, το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ». Το βιβλίο δώρισαν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων.

Το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά αλφαβητάρια που κυκλοφόρησαν στον υπόδουλο ελληνισμό. Το έγραψε ο δάσκαλος και λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1727-1796) από τη Σιάτιστα και πρωτό-τυπώθηκε το 1766 στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου υπήρξε ένθερμος δάσκαλος των απανταχού Ελλήνων και βοήθησε στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου γένους από τους Τούρκους.

Η συμβολή των αξιόλογων ανθρώπων του τόπου μας στην απελευθέρωση των Ελλήνων υπήρξε καθοριστική, μέσω της διάδοσης των γραμμάτων και της ιδέας της ελευθερίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Δήμος με την πρωτοβουλία του αυτή συμβάλει στην ανάδειξη του πολυδιάστατου έργου των πεφωτισμένων αυτών ανθρώπων και στην τόνωση του πατριωτικού αισθήματος των μαθητών μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.