ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαούΤην τελευταία περίοδο βλέπουμε, όπως και πανελλαδικά, στην ΠΕ Κοζάνης, ιδιαίτερα στο Δήμο Κοζάνης, να μετράμε για ακόμη μια φορά θλιβερά «ρεκόρ» κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και θανάτων. Σχεδόν 19 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ο λαός για άλλη μια φορά καλείται να αντιμετωπίσει την ίδια και χειρότερη κατάσταση, «σα να μην πέρασε μια μέρα». 

Η αύξηση για άλλη μια φορά των κρουσμάτων δεν «ξαφνιάζει», καθώς είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που άφησε  το λαό να παίζει στα «ζάρια» τη ζωή του, μια πολιτική που εξακολουθεί να επικεντρώνει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη, να χρησιμοποιεί τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων ως άλλοθι για να συνεχίζει να μη στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους διασποράς, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία, όπου συνωστίζονται και οι μεν και οι δε, πολιτική που επιβεβαιώθηκε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού  δεν αποτελεί πανάκεια για την προστασία της υγείας του λαού όσο δεν παίρνονται και άλλα ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να τον προστατεύσουν.

Για παράδειγμα, κουβέντα δε γίνεται για το τι γίνεται στους πλέον χώρους «υπερμετάδοσης» όπως είναι τα σχολεία. Καθημερινά ρεκόρ για τη διασπορά στα σχολεία, καθημερινές ουρές μαθητών έξω από τον ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως μόλις σε μια μέρα δηλώθηκαν πάνω από 90 νέα κρούσματα σε σχολικές μονάδες της ΠΕ Κοζάνης. Παρ’όλα αυτά, για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα, όπως η αραίωση μαθητών ανά τάξη, αντίθετα, μέσα σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση προκλητικά προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, με τους μαθητές να φτάνουν μέχρι τους 30 ανά τάξη! Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας με μοναδικό μέτρο τα self-test και το «κλείσιμο του τμήματος μόνο αν αρρωστήσει το 50%+1» είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης. 

Στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται η κατάσταση με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού, ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι, όπως στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνολικά στους χώρους της ΔΕΗ και αλλού. Τα «μέτρα» στηρίζονται στη λογική της ατομικής ευθύνης. Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι είναι επείγον εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας (αποστάσεις, Μέσα Ατομικής Προστασίας, περισσότερα δρομολόγια) και να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση και μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους,  με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. 

Στις δομές δημόσιας υγείας η εικόνα είναι θλιβερή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως των αναισθησιολόγων, αφήνοντας το νοσοκομείο ακάλυπτο για μέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες χειρουργεία να αναβάλλονται, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν με περιστατικά όπως τροχαία, τοκετούς κλπ. Η ΜΕΘ εδώ και καιρό είναι γεμάτη, ενώ οι ελάχιστοι παθολόγοι που υπάρχουν δεν φτάνουν για να καλύψουν τα περιστατικά και τις εφημερίες στα ΤΕΠ. Κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας έχουν ξεκινήσει να μετατρέπονται σε Covid, μετατρέποντας ξανά το νοσοκομείο σε νοσοκομείο μιας νόσου. Πολύτιμο προσωπικό στερείται από το νοσοκομείο μετά από τις απαράδεκτες αναστολές εργασίας των υγειονομικών, τη στιγμή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε δομές και υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού. Το πραγματικά εξουθενωμένο προσωπικό, μετά από τόσους μήνες πανδημίας, καλείται να ανταπεξέλθει σε μια εκρηκτική κατάσταση και να «μπαλώσει» τα δεκάδες κενά που υπάρχουν. 

Τη στιγμή που η κατάσταση στους χώρους της υγείας είναι τραγική, προκλητικά η κυβέρνηση ουσιαστικά μειώνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των δομών υγείας, ανακοινώνοντας νέα σχέδια για συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Έτσι, διαμορφώνει ένα νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για  επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Από την υποτιθέμενη αύξηση κατά 209 εκατ. των συνολικών κρατικών «δαπανών για την Υγεία», τα 176 θα πάνε στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για το χτίσιμο του «νέου ΕΣΥ», με τα ίδια παλιά αντιλαϊκά υλικά που έχουν οδηγήσει στο σημερινό χάλι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. 

Με αυτήν την αντιφατική πολιτική και την εγκληματική διαχείριση υπονομεύεται η προστασία από την πανδημία. Αυτά τα στοιχεία διαπερνούν τη διαχείριση σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη και υπακούουν μόνο στη λογική «τι συμφέρει την οικονομία».

Τα ψέματα τέλειωσαν. Μόνο λαός θα σώσει το λαό, με τη διεκδίκηση και τον αγώνα για το δίκιο και τη ζωή του. Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  • Στελέχωση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και σταθερού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπό προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης. 
  • Στελέχωση του ΕΟΔΥ με το απαραίτητο προσωπικό και τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό ώστε να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση. 
  • Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό του σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Εξασφάλιση όλων των υγειονομικών μέτρων στους χώρους της εκπαίδευσης, σχολεία και πανεπιστήμια. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Εξασφάλιση καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή, με επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.