Η Ελλάδα ξεπέρασε τα 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τα ποσοστά θνησιμότητας ανά ηλικιακή ομάδα



Η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει πλέον περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 376.384 τεστ κορωνοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 1% προέκυψε θετικό. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 3.739, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα σε 700.959.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τεστ κορωνοϊού ημερησίως, γεγονός που μειώνει δραστικά τον δείκτη θετικότητας και φυσικά επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν νέα κρούσματα μεταξύ ασυμπτωματικών, ώστε να προλάβουν περαιτέρω διάδοση.

Αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού

Ωστόσο, η εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, όπως και σε μια σειρά άλλων κρατών της Ευρώπης μοιάζει ανησυχητική.

Ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που κατεγράφη σήμερα είναι ο υψηλότερος από την 24η Αυγούστου, ενώ παραμένουν ψηλά και οι διασωληνωμένοι (356).

Στον πίνακα ηλικιακής κατανομής του ΕΟΔΥ, ο οποίος καταγράφει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους ανά ηλικιακή ομάδα, είναι εμφανές πως ο Covid απειλεί άμεσα τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Έτσι, το 83,4% των απωλειών από τον κορωνοϊό αφορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, την ώρα που οι άνω των 65 ετών αποτελούν το γκρουπ με τον μικρότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού συνολικά.

Οι νεότεροι δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό

Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε νεότερες ηλικίες, τονίζοντας πως η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη και για εκείνους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των διασωληνωμένων βρίσκεται ένα παιδί κάτω των 17 ετών, ενώ 10 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 ετών.

Άλλωστε, εκείνο που επιτείνει την ανησυχία των ειδικών είναι το γεγονός πως το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται το φαινόμενο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού να είναι σταθερά περισσότερες από τον αριθμό των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο.

Παράλληλα, η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid υπολογίζεται σήμερα σε ποσοστό 70,84%, με την κατάσταση να είναι πιο πιεστική στη βόρεια Ελλάδα.

Τρεις νέοι μεταξύ 30 και 49 ετών έχασαν τη ζωή τους

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους τρεις -ανεμβολίαστοι- άνθρωποι, ηλικίας 30 έως 49 ετών. Χθες ένας ακόμη νέος άνθρωπος, στην Ξάνθη, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, μόλις 46 ετών, πατέρας δύο παιδιών.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανέρχεται σήμερα σε 29 ανθρώπους, με τον συνολικό αριθμό των απωλειών από την αρχή της πανδημίας να υπολογίζεται σε 15.447 νεκρούς.

Μέχρι σήμερα, από τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του έχουν πεθάνει 120 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 39 ετών. Πρόκειται για το 0,8% των θανάτων. Αντίστοιχα, 2.450 πολίτες άνω των 40 ετών και 12.877 άνω των 65 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.