Πρόταση για δημοψήφισμα στο Βελβεντό: Ναι ή όχι στις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια; Γιατί δημοψήφισμα και γιατί τώρα; Γράφει ο Γιώργος Τσιουκάνης



Το δημοψήφισμα είναι ο πιο αυτοδιοικητικός θεσμός. Εξασφαλίζει ενημέρωση και συμμετοχή κάθε δημότη σε κρίσιμες για την τοπική κοινωνία αποφάσεις.

Στο μήνα που μεσολαβεί από την προκήρυξή του μέχρι την ψηφοφορία, θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί και συζητηθεί κάθε γνώμη για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια , το ενεργειακό πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή. Το ενδιαφέρον των δημοτών, η ποιότητα των συζητήσεων, το πόσοι δημότες θα ψηφίσουν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα είναι η αξιόπιστη αποτύπωση της αυτοδιοικητικής μας συνείδησης .

Στις αυτοδιοικήσεις των τοπικών κοινωνιών της καλημέρας έχει επικρατήσει το αντιπροσωπευτικό μοντέλο διοίκησης των μαζικών κοινωνιών. Αντί για τη χαρά της μετοχής στα κοινά, πρόσκαιροι εντυπωσιασμοί. Η κοινωνία πολιτών δεν λέει να φανεί. Τα τοπικά κινήματα αντίστασης στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών ανά την Ελλάδα περιορίζονται σε πρωτοβουλίες λίγων πολιτών. Και οι αρνητικές αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων δεν εμποδίζουν, ως τώρα, την εγκατάστασή τους.

Τρία χρόνια πριν, ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος έγινε νόμος του κράτους. Καταργήθηκε το 2020.Την ανάγκη όμως μιας τοπικής κοινωνίας να εκφραστεί με δημοψήφισμα για ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως οι ανεμογεννήτριες στα Πιέρια, ούτε- την γεννά- ούτε- την- εμποδίζει- να -υπάρξει, ένας νόμος.

Η εμπειρία της συμμετοχικής και αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης στο χωριό μας έγινε σημαία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας του Δήμου, για εννιά (9) χρόνια. Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την επανεκκίνηση του Δήμου μας, είναι φανερό ότι οι κοινωνικοί θεσμοί, στο σύνολό τους, έχουν χάσει την ζωντάνια τους.

Σ΄αυτές τις συνθήκες, η βίαιη εισβολή των ανεμογεννητριών στα Πιέρια γίνεται και προκληση για το πρώτο Δημοτικό δημοψήφισμα. Για να αποτυπωθεί η πραγματική συλλογική βούληση και αυτεπίγνωση της τοπικής κοινωνία, αναλαμβάνοντας ο κάθε δημότης, στην πράξη, την ευθύνη που του αναλογεί. Και ίσως γίνει αφετηρία να μπεί και το δημοψήφισμα στη ζωή του χωριού μας ως αυτοδιοικητική πρακτική, από δω και πέρα. Ένας νέος στόχος.

Tσιουκάνης Γ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.