Νέο εργαλείο από τη Google για την πρόληψη δερματολογικών παθήσεων



Το Ίντερνετ έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, εξυπηρετώντας τις καθημερινές μας ανάγκες για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Η συνεχής κατασκευή ιστοσελίδων και εφαρμογών πολλαπλασιάζουν τις επιλογές μας, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό ποικίλες δραστηριότητες της οικονομικής και επαγγελματικής μας διαβίωσης. 

Η Google -η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου- δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές που δημιουργεί για τους χρήστες του Διαδικτύου. 

Αυτή τη φορά η πρωτοποριακή ιδέα αφορά στην πρόληψη για την υγεία καθώς η εταιρεία αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, και βοηθά στον εντοπισμό ασθενείς σε δέρμα, νύχια και μαλλιά των ανθρώπων. 

Τι είναι & πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή της Google;

Το καινούριο εργαλείο της Google χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς του ως «βοηθός δερματολογίας» (Dermatology Assist) και θα είναι διαθέσιμο για τους χρήστες αργότερα στη διάρκεια του έτους που διανύουμε. 

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αυτοδιάγνωση διαφόρων παθήσεων, από την ακμή έως το μελάνωμα, ενθαρρύνοντας τους ασθενείς να απευθύνονται έγκαιρα στον δερματολόγο προκειμένου να διαγνωστούν και να αναζητήσουν θεραπεία.

Η εν λόγω εφαρμογή έχει ήδη λάβει έγκριση για να χρησιμοποιείται ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρώπη και αναμένεται να λάβει και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ σύντομα. 

Προκειμένου το εργαλείο «Dermatology Assist» να αξιοποιηθεί από τους χρήστες, «απαιτεί» μόνο οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στην κατοχή τους ένα λογαριασμό Google. Οι χρήστες μέσω του λογαριασμού τους θα μπορούν να αναρτούν ύποπτες φωτογραφίες σημείων του δέρματός του στην ειδική ιστοσελίδα Derm Assist, οι οποίες θα συνοδεύονται από ορισμένες γραπτές ερωτήσεις σχετικά με πιθανά συμπτώματα.
 

 
Στο επόμενο στάδιο, οι εικόνες αυτές αναλύονται από ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που εισήγαγε ο ασθενής, παρουσιάζεται μια λίστα με πιθανές παθήσεις. Αν συμβεί κάποιο περιστατικό να παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπτώματα, τότε ο αλγόριθμος θα είναι σε θέση να συμβουλεύσει τον χρήστη να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό σε ιατρό ή/και εξειδικευμένο προσωπικό υγείας. 

Πώς γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίζει τις παθήσεις; 

Η νέα εφαρμογή της Google που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της πρόληψης της υγείας, μπορεί ως τώρα να αναγνωρίζει 288 διαφορετικές παθήσεις. 

Τονίζεται πως καμία εφαρμογή και κανένα ψηφιακό σύστημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία γι αυτό κάθε χρήστης πρέπει να είναι ενήμερος προτού τη χρησιμοποιήσει, ότι η λειτουργία της περιορίζεται στην πρόληψη. 

Ο ειδικός αλγόριθμος που αξιοποιείται για το εργαλείο -όπως ειπώθηκε και στο ετήσιο συνέδριο της Google- χρειάστηκε τρία χρόνια για να συσταθεί. Στην ουσία  το πρωτοποριακό σύστημα «εκπαιδεύτηκε» σε μια βάση δεδομένων από 65.000 εικόνες διαγνωσμένων παθήσεων, καθώς και εκατομμύρια εικόνων που έδειχναν ανησυχητικά σημάδια αναρτημένες από τους χρήστες. Φυσικά στη βάση δεδομένων συμπεριλαμβάνονταν και χιλιάδες φωτογραφίες υγιούς δέρματος, σε όλες τις αποχρώσεις και τους τόνους. 

Η ακρίβεια της διάγνωσης του συστήματος εκτιμάται πως είναι σχεδόν ανάλογη εκείνης των δερματολόγων. «Τέτοια εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πιο προσαρμοσμένες θεραπείες στους ασθενείς» εξηγεί ο καθηγητής Tim Underwood, επικεφαλής των επιστημών για θέματα καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

«Η τεχνητή νοημοσύνη ανανεώνει τη συζήτηση σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διάγνωση και ποια θεραπεία να προσφέρει στον ασθενή ο γιατρός, τόσο σε περιστατικά καρκίνου όσο και σε άλλους ιατρικούς τομείς» συμπληρώνει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.