Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα Ρυμνίου ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ για προϊόντα αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ για προϊόντα αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ. Οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με φορείς, συλλογικότητες λένε “Όχι “στην κατασκευή και εναντιώνονται στη δημιουργια ΧΥΤΑ.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε στη γέφυρα Ρυμνίου Κοζάνης, η ομάδα ΑΝΤΙΧΥΤΑ που δημιουργήθηκε στα social media, με στόχο να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς και ταφής αμιαντούχων υλικών σε μια περιοχή που έχει αναβαθμιστεί μετά το τέλος λειτουργίας του εργοστασίου που λειτουργούσε πριν από χρόνια. Επαγγελματιες ψαράδες, κτηνοτρόφοι και αγρότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ επιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους που θα φέρει κυρίως στην λίμνη Πολυφύτου.

Οι πολίτες εναντιώνονται σε καθε ειδους επιλογή να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ, σε μια περιοχή -όπως υποστηρίζουν- η οποία έχει αναβαθμιστεί περιβαντολλογικά μετά το τέλος λειτουργίας του εργοστασίου των ΜΑΒΕ Βορείου Ελλαδος.

Μια περιοχή όπου βρίσκεραι στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 6,6. Οι διιργανωτές της ομάδας ΑΝΤΙΧΥΤΑΜ, που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όπως υποστηρίζουν κατέθεσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας: “ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ. Την ακύρωση της ΚΥΑ του 2016 που προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΑΜ για αμίαντο Δυτικής Μακεδονίας. Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας που θα εξαιρεί τα ΜΑΒΕ από κάθε σχεδιασμό για κατασκευή νεκροταφείου αμιάντου. Ο τόπος μας αξιώνει ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού του πλούτου, ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους”.

Έπειτα από συνεδριάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων τους, ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ ψήφισαν: Το Δ.Σ Σερβίων, το Δ.Σ Βελβεντού, το Κ.Σ Αιανής, το Κ.Σ Τρανοβάλτου, η Τ.Κ Λαζαράδων, η Τ.Κ Φρουρίου, η Τ.Κ Ρυμνίου.

Ψηφίσματα ενάντια στον ΧΥΤΑΜ εξέδωσαν: το Δ.Σ του Σ.ΥΠ.ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, οι Φρουροί Στρατοπέδων Δ. Μακεδονίας.

Από το ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.