Κάλεσμα στήριξης και συμμετοχής στη δράση ενάντια στη δημιουργία νεκροταφείου Αμιάντου στα ΜΑΒΕ – Συμμετοχή συλλόγων και φορέων στην κινητοποίηση

 

Στη Γέφυρα του Ρυμνίου   

Κυριακή  27/6/21  Ώρα 8.30 π.μ

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επιλέχτηκε να μεταβληθεί σε ένα απέραντο «περιβαλλοντικό νεκροταφείο» στα πλαίσια μάλιστα της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης που κατά τους εμπνευστές της εκτός από την Ανεργία και τη φτώχεια που θα έφερνε θα δημιουργούσε όμως ένα καθαρό και υγιεινό Περιβάλλον.

Αντίθετα αυτά που σχεδιάζουν δείχνουν την γενικότερη υποβάθμιση και εγκατάλειψη της Περιοχής. 

Συγκεκριμένα:

  1. Βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) ολόκληρης της Ελλάδας (ίσως και των Βαλκανίων) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα και της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός
  2. Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ισχύος 300 MW!
  3. Τα λιγνιτωρυχεία εγκαταλείπονται ανοιχτά χωρίς καμία αποκατάσταση με συνέπεια να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που θα καταστρέψει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς. Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπτώσεις υπάρχουν και στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω μόνιμης διάρρηξης. Εκτός των άλλων υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας) 
  4. Εκτός των άλλων η Περιοχή μας επιλέγεται από τους κερδοσκόπους για να εγκατασταθούν τεράστια Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα. Οι εκτάσεις που θα καλυφθούν μόνο από τα Φ/Β ξεπερνάν τις 300.000 στρέμματα. Το αιολικό μόνο του Βέρμιου δεσμεύει 230.000 στρέμματα! Η Ισχύς που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Περιοχή μας υπολογίζεται στα 13 GW (13.000 MW) όταν σε ολόκληρη τη Χώρα είναι γύρω στα 7 GW!!! 

Αυτά θα φέρουν καταστροφές στα Δάση, στα βοσκοτόπια, στα χωράφια, στον υδροφόρο ορίζοντα στο μικροκλίμα κλπ. Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κλπ) λόγω αλλαγής της χρήσης γης). Το χειρότερο όλων είναι αυτό που μας περιμένει αλλά δεν το γνωρίζουμε αφού δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε αντίστοιχο προηγούμενο επειδή απλά πουθενά στον κόσμο δεν έχουν γίνει τέτοιας τεράστιας έκτασης βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά δεν πρέπει και δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν, στο όνομα των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.

Καλούμες όλους τους κατοίκους της Περιοχής να στηρίξουν την αγωνιστική δράση της ομάδας «Αντι-ΧΥΤΑΜ» ενάντια στη δημιουργία νεκροταφείου Αμιάντου στα ΜΑΒΕ και να συμμετέχουν  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή  27/6/21  Ώρα 8.30 π.μ στη Γέφυρα του Ρυμνίου

«Ενέργεια – Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»


Ο αγροτικός σύλλογος Κοζάνης Σερβίων Βελβεντού συμμετέχει στην κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΑΜ στο Ζιδανι. 

Καλεί όλα τα μέλη του και τους κατοίκους της περιοχής στην κινητοποίηση στη γέφυρα Ρυμνίου την Κυριακή 27/6/2021 και ώρα 11:00 το πρωί. 

 Όλοι μαζί να διατρανωσουμε την αντίθεση μας στις αποφάσεις που υπονομεύουν την περιοχή μας και καταστρέφουν τις παραγωγές μας.  Στο όνομα των κερδών των λίγων, δεν θα επιτρέψουμε το δικό μας ξεκλήρισμα.


Η Ν.Ε. Κοζάνης στηρίζει τον αγώνα κατά του Χ.Υ.Τ. Αμιάντου και συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα Ρυμνίου.

Η Ν.Ε. Κοζάνης συμπαραστέκεται στον αγώνα ενάντια στη δημιουργία Χ.Υ.Τ. Αμιάντου. Αύριο Κυριακή 27 Ιουνίου διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε πρακτικές υπονομεύουν τις αναπτυξιακές και παραγωγικές προοπτικές της Περιφερειακής μας Ενότητας. Δίνουμε ραντεβού στις 11:00 π.μ. στη Γέφυρα Ρυμνίου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ν.Ε. Κοζάνης 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.