Τι είναι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά;



Οι παθητικές-επιθετικές (passive-aggressive) συμπεριφορές είναι αυτές που συνεπάγονται μια έμμεση επιθετική συμπεριφορά παρά μια άμεσα επιθετική. Οι παθητικοί-επιθετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στα αιτήματα ή τις απαιτήσεις από την οικογένεια και άλλα άτομα συχνά με ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη χρονοτριβή, την έκφραση της αδιαφορίας αλλά και της δυσφορίας.

Παραδείγματα

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί επανειλημμένα να χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να αποφύγει ορισμένα άτομα ως τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας ή του θυμού του έναντι αυτών των ατόμων. 

Σε περιπτώσεις όπου το παθητικό-επιθετικό άτομο είναι θυμωμένο, μπορεί επανειλημμένα να ισχυρίζεται ότι δεν διακατέχεται από θυμό και ότι είναι καλά – ακόμα και όταν όλα τα σημάδια δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Αρνούμενοι να μοιραστούν τα πραγματικά τους συναισθήματα με τον έξω κόσμο, διακόπτουν την περαιτέρω επικοινωνία και αρνούνται να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα που τους απασχολεί.

Η σκόπιμη αναβλητικότητα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με εργασίες που δεν θέλουν να κάνουν ή να συναντήσουν κάποιον που δεν επιθυμούν να συναντήσουν, το παθητικό-επιθετικό άτομο θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συγκεκριμένη κατάσταση. 

Αιτίες

Οι παθητικές-επιθετικές συμπεριφορές μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ ατόμων σε οικογένειες, ερωτικές σχέσεις και ακόμη και στο χώρο εργασίας. Γιατί λοιπόν είναι τόσο συχνή αυτή η καταστροφική συμπεριφορά; Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να συμβάλλουν στην επικράτηση της παθητικής επιθετικότητας:

Ανατροφή: Μερικοί υποδηλώνουν ότι η παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από τη λανθασμένη ανατροφή των ατόμων σε ένα περιβάλλον όπου η άμεση έκφραση των συναισθημάτων αποθαρρύνεται ή δεν επιτρέπεται. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα πιο ανοιχτά, οπότε μπορούν να βρουν τρόπους να διοχετεύσουν παθητικά τον θυμό ή την απογοήτευσή τους.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης: Η κατάσταση επηρεάζει επίσης την παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου οι επιδείξεις επιθετικότητας δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές, όπως σε μια επιχείρηση ή μια οικογενειακή δραστηριότητα, μπορεί να έχετε την τάση να αντιδράτε με το συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς, κρατώντας κρυφά τα πραγματικά σας συναισθήματα.

Λήψη του εύκολου δρόμου: Το να είσαι δυναμικός και συναισθηματικά ανοιχτός δεν είναι πάντα εύκολο. Όταν το να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, σας φαίνεται δύσκολο ή ακόμα και τρομακτικό, η παθητική επιθετικότητα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων σας χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την πραγματική πηγή του θυμού σας. Όλα αυτά τα προβλήματα βέβαια μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη θα σας προσφέρει όλα τα κατάλληλα εφόδια για να εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα χωρίς φόβο, εξαλείφοντας τα διάφορα επεισόδια παθητικής-επιθετικότητας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με έναν φίλο, συνάδελφο ή ακόμα και με έναν σύντροφο που ασκεί συχνά συμπεριφορές παθητικής επιθετικότητας; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Το κατσούφιασμα, οι αιχμηρές απαντήσεις, η αναβλητικότητα, η απόσυρση και η άρνηση επικοινωνίας είναι όλα τους σημάδια παθητικής επιθετικότητας. 

Όταν το άλλο άτομο αρχίζει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο, προσπαθήστε να κρατήσετε τον θυμό σας υπό έλεγχο. Αντ ‘αυτού, επισημάνετε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου με τρόπο που δεν είναι επικριτικός αλλά ρεαλιστικός. Η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι συνήθως αρνούνται τον θυμό που βρίσκεται μέσα τους. Σε αυτό το σημείο, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τους δώσετε χρόνο να επεξεργαστούν τα συγκεκριμένα συναισθήματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.