Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Ελλάδα – Συνολικά 57 δισ. ευρώ και 200.000 νέες θέσεις εργασίας με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης


 

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

200.000 νέες θέσεις εργασίας

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος» Εξάλλου στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στον πυρήνα του σχεδίου «βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο, όμως, πάντα όρους: όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο».

Εμβληματικές και συμβολικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σε μερικές από τις δράσεις του σχεδίου, χαρακτηρίζοντάς τες εμβληματικές όσο και συμβολικές, τονίζοντας ότι έχουν ένα βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής μεγάλα έργα υποδομής.

Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο άξονας Ε65 στα Τρίκαλα που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό.
Σημαντικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Δράσεις που αφορούν στην προστασία της μοναδικής μας βιοποικιλότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής.

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε στη ριζική ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων, προγράμματα για την κατ’ οίκον περίθαλψη -όπως ο θεσμός του προσωπικού βοηθού.

Στο κεφάλαιο του πολιτισμού σημείωσε ενδεικτικά τη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης.

Ενώ τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού θα υπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που θα αφορά συνολικά την αναβάθμιση των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης και την επέκταση της δια βίου μάθησης.

Δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του»

«Δεν είναι απλώς μία πορεία που θα ακολουθήσουμε σε ορισμένο χρόνο, αλλά μία ριζική ανακατεύθυνση που μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας τελικά στη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου. Γι’ αυτό άλλωστε και το σχέδιο ενσωματώνει προτάσεις όλων των Υπουργείων, ενώ η εφαρμογή του θα γίνει με συνέργειες και ανά τομέα, αλλά και ανά Περιφέρεια. Με δύο λόγια, η προσπάθεια η οποία σήμερα ξεκινά σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες δουλειές, πρωτίστως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δεν αφορά τελικά μια κυβέρνηση. Αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, καθώς συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας. Και η εμβέλειά του βέβαια δεν μετριέται με θητείες, μετριέται με δεκαετίες. Αποτελεί επομένως ευκαιρία γόνιμου διαλόγου με όλους, ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, αποτελεί όμως και τελικά ένα μεγάλο στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα».

Το Σχέδιο παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Δείτε την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης:

Πηγή: iefimerida.gr

loading…

4 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Ελλάδα – Συνολικά 57 δισ. ευρώ και 200.000 νέες θέσεις εργασίας με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

 1. Σιγα μην σταξει η ουρα του γαιδαρου!
  Υπολογιζεις μεσα στις χιλιαδες θεσεις τις καινουριες και τους χιλιαδες ανεργους απο το κλεισιμο της ελλαδας;απο χιλιαδες χαμενες θεσεις στην εστιαση;στο λιανεμποριο;σε επιχειρησεις; κ.οκ;
  200.000 χιλιαδες θεσεις!!δηλαδη 0% ανεργια;
  Αλαργα!!χαμηλα και ταπεινα!!
  Εδω ο κοσμος χανεται και συ θα βρεις 200.000 θεσεις!!
  Αραμπαδες και καρουλια
  Ραπανακια και μαρουλια
  Ωραια που’ ναι η Ελλαδα
  Χωρις καμια αιτια!!
  Παραφραζοντας τον κ.Δημητρη!!
  Ενα νταλκα εχεις!ενα σκεπτεσαι!
  Αν το πασχα θα συνοδευεις την αδελφη σου στην κρητη η θα πας μονος σου,γιατι κι αυτη σε βγηκε απ τ αριστερα,εκανε κι αυτη την επανασταση της!!!
  Προσεξτε εκει στην κρητη,μην πεσετε πανω στον Πολακη που καπνιζει και πνιγειτε απ τον καπνο!!
  Ενα να γνωριζεις!!
  Με τις αναλγητες πολιτικες σου,τις ανερυθριαστες,τις εκδικητικες στον ελληνικο λαο,ενα κανεις!!
  Προσφερεις την ΥΒΡΙ (την πολιτικης σου) ,θυσια στη θυμέλη,στον βωμο της πιο αναλγητης μεταπολιτευτικης κυβερνησης,ξεχνώντας ομως οτι υπαρχει και το κοιλον,το διαζωμα,υπαρχει ο λαος,υπαρχει η ΝΕΜΕΣΙΣ!!
  Για ψαξτο λιγο…μηπως οι θεσεις ειναι 199.999 η 200.001;
  Εδω στην παγκοσμιο σκηνη δεν θα μεινει κολυμπηθροξυλο ορθιο και συ θα βρεις 200.000 θεσεις εργασιας!
  Μηπως μπερδεψες τα 200 χρονια απο την εκρηξη της επαναστασης και μιλησες για 200.000 θεσεις;δηλαδη συνελοντι ειπειν: οοο θεσεις;
  Ωραιος εισαι!τωρα που μιλαμε ολοι για τα 200 χρονια,θα κολλαμε και 1 ευρω πριν το 200!!!
  Και ετσι θα γινουμε ολοι πλουσιοι,χωρις θεσεις εργασιας!!!
  Μηπως εννοεις” 20.000 η 200.000 λευγες κατω απο τη θαλασσα πως, θα βρεθουμε;
  Παλαιοτερα,” εικοσακισχιλιαι λευγαι υπο την θαλασσαν”( τιτλος μυθιστορηματος του Ιουλίου Βερν)
  Τελειώνοντας,θα πω το μισο απ αυτο που ειπε ο χαρρυ κλυνν,στην ταινια “τα 201 καναρινια”
  Εδω ο κοσμος κά. ί. γε. τά. ι!!!!
  Απο 200 σε 200 το παμε!!

 2. Τελικα πολυ ευφυης και ευστοχος εκεινος που σε ξαναβαπτισε: μωυση!!
  Με μιαν ομως διορθωση!!
  Στην δεξια πετρινη πλακα των εντολων σου,στο κατω μερος,λειπει η 9η εντολη” ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή”
  Μονο εσυ στον κοσμο,μεσουσης της πανδημιας,ως μωυσης,θα βρεις χιλιαδες θεσεις εργασιας για τους ελληνες!
  Οπως βρηκες και για τους δυτικομακεδονες!!
  Οταν σε προκαλεσε η φραου μερκελ( Frau Merkel) να τις πεις με τι θα ασχοληθουν οι δυτικομακεδονες μετα την απολιγνιτοποιηση,εσυ ειπες στα γερμανικα,απταίστως:Lassen Sie die wedtlichen Mazedonier heraudfinfen ,was sie tun werden,ο εστιν μεθερμηνευομενο: ας βρουν οι δυτικομακεδονες,τι θα κανουν!!!
  Για την περιοχη δεν βρηκες 200 θεσεις εργασιας και θα βρεις200.000 θεσεις!
  δωσαμε!δωσαμε!αλλα δεν πηραμε τιποτα….η μαλλον πηραμε…

 3. Κοιταξε να στειλεις καμια 200 ρια σκηνες στην σαμο και καμια 200ρια σκηνες στην ελασσονα γιατι οι ανθρωποι εξω ειναι ακομα!!
  στις 3 απριλιου συμπληρωνεται ενας μηνας απο τον σεισμο στην ελασσονα!
  Οι παπαζαχοι μιλανε για μετασεισμους ακομα!!
  Καθε φορα που βγαινεις και εξαγγελεις κατι,κατι ομορφο μας συμβαινει…..
  γιαυτο” το σιγάν κρείττον εστι του λαλείν”
  δεν εχουμε ορεξη να ανεβοκατεβαινουμε τις σκαλες….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.