Η αδικαίωτη επανάσταση – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

Συμπληρώνονται εφέτος διακόσια έτη από την έναρξη της επανάστασης προς αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Η επέτειος θα έπρεπε να εορτασθεί πανηγυρικά, η σοβούσα όμως επιδημία δεν το επιτρέπει. Και παρέχει πρώτης τάξεως δικαιολογία για τον υποτονικό εορτασμό, καθώς, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν θέλουμε να τον πανηγυρίσουμε, όπως οι θυσιασθέντες θα ήθελαν.

Τα ιδανικά εκείνων έχουν φυγαδευτεί από μας προς άγνωστη κατεύθυνση και έχουμε αλλοτριωθεί κατά το φρόνημα υπό την επήρεια ιδεολογιών που έχουν εισαχθεί από τη Δύση. Αυτήν λατρεύουμε, αν και υπήρξε διαχρονικά ύπουλος εχθρός, που έμπηγε το μαχαίρι πισώπλατα, ενώ οι πρόγονοί μας αγωνίζονταν να αναχαιτίσουν τις ορδές των βαρβάρων εξ Ανατολής.

Υποταγμένοι άνευ όρων και δεχόμενοι διαρκώς ταπεινώσεις και εξευτελισμούς από τους δυτικούς «φίλους» μας, τους εγκωμιάζομε για τα φώτα που μας πρόσφεραν και εκφραζόμαστε απαξιωτικά για την πίστη των προγόνων ας και την παράδοση που μας κληρονόμησαν αυτοί. Μικρόψυχοι, μικροπρεπείς και άβουλοι, υποταγμένοι σε πάθη, αδυνατούμε να αντικρύσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, γι’ αυτό και τους απαξιώνουμε ή συγκαλύπτουμε τα όσα θαυμαστά έπραξαν, ώστε να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές στρεβλωμένη την ιστορία υπερηφανευόμενοι συνάμα ότι επιφέραμε κάθαρση αυτής από τις παραχαράξεις ιστορικών του παρελθόντος, «προκατειλημμένων» και «εθνοκεντρικών».

Οι πρόγονοί μας αποδέχθηκαν αβίαστα τη χριστιανική πίστη. Δεν την επέβαλε κάποιος κατακτητής. Και όμως ο σημαιοφόρος των δυτικόπληκτων, ο Αδαμάντιος Κοραής, που η Επιτροπή 2021 τίμησε ιδιαίτερα με τη χάραξη της μορφής του στο αναμνηστικό μετάλλιο, έγραψε ότι η Ελλάδα έμεινε δουλωμένη από την κατάκτησή της από τον Φλίλιππο Β΄ μέχρι το 1830. Δουλωμένος στο δυτικό πνεύμα υιοθέτησε το ιδεολόγημα της μη ελληνικής ταυτότητας των Μακεδόνων, που καλλιεργήθηκε στη Δύση κατά τον 19ο αιώνα. Απαξίωσε την ιστορία της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας των Ρωμιών.

Την αυτοκρατορία αυτή πολέμησαν με πάθος και με μίσος οι Φραγκογερμανοί ήδη από την εποχή του Καρόλου, που αποκάλεσαν μεγάλο, παρά τις μικρότητες και ωμότητές του! Η αυτοκρατορία αυτή, παρά τις όποιες αδυναμίες των πρωταγωνιστών της ιστορίας της στάθηκε φάρος πολιτισμού, ενώ η Δύση ζούσε βυθισμένη στη βαρβαρότητα, μετά την κατάλυση του δυτικού ρωμαϊκού κράτους. Και ενοχλεί βέβαια αφάνταστα τους οπαδούς του λεγόμενου διαφωτισμού, το ότι κύριο γνώρισμα αυτής υπήρξε η ορθόδοξη χριστιανική πίστη του λαού της. Φορείς της υλιστικής ιδεολογίας επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα πάντα με βάση ιδεοληψίες παραχαράσσοντας τα συμβάντα, προβάλλοντας υπερβαλλόντως τις μελανές σελίδες, που ασφαλώς υπήρξαν, και συγκαλύπτοντας επιμελώς κάθε τι το θαυμαστό.

Οι από το πνεύμα αυτό εμφορούμενοι θέτουν το ερώτημα: Τι έκανε η Εκκλησία κατά τη μακραίωνη δουλεία υπό τους Οθωμανούς; Και απαντούν πικρόχολα: Συνέπραξε με τους κατακτητές, για προσωπικά οφέλη και πρόσθεσε δεινά στα άλλα των κατακτητών! Ταυτίζουν κατά τρόπο ανέντιμο την Εκκλησία με τον κλήρο και μάλιστα τους επισκόπους και επιχειρούν ανάλυση ανάλογη με εκείνη των πατρώνων τους της Δύσης αστών. Αλλά εκείνοι ανέτρεψαν τη διεφθαρμένη τάξη των κληρονομικώ δικαίω «ευγενών», από την οποία προέρχονταν οι επίσκοποι και οι καρδινάλιοι. Στη δική μας παράδοση ποτέ δεν ενέσκηψε αυτή η κοινωνική πανούκλα. Και οι επίσκοποι υπήρξαν παιδιά του λαού. Η Εκκλησία λοιπόν, κλήρος και λαός, αγωνίστηκαν να επιβιώσουν υπό φρικτές συνθήκες δουλείας, τις οποίες οι αποδομητές επιχειρούν να εξωραΐσουν! Τί έκανε η Εκκλησία: Κράτησε κοντά της, όσα τέκνα άντεξαν και δεν εξισλαμίστηκαν είτε από τα δελεάσματα είτε από την εξάντληση της αντοχής τους. Τα τέκνα της Εκκλησίας, κληρικοί και λαϊκοί, έκαναν την επανάσταση. Της Εκκλησίας και μόνο. Οι εξισλαμισθέντες συμπολέμησαν με τον κατακτητή. Οι παπικοί των νησιών έμειναν ουδέτεροι. Και οι υλιστές εκφράζονται πικρόχολα κατά του «φανατισμένου όχλου» των ανθενωτικών, που ευθύνονται για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας, την οποία απαξιώνουν στο έπακρο!

Μέμφονται τους κληρικούς που κράτησαν στάση επικριτική κατά του λεγόμενου διαφωτισμού. Με ιδιαίτερη πονηρία διδάσκουν ότι υπήρξαν εχθροί της γνώσης, ενώ γνωρίζουν ότι υπήρξαν πολέμιοι της υλιστικής φιλοσοφίας.

Αποκρύπτουν επιμελώς ότι από τους 1500 διδασκάλους του Γένους οι 1000 υπήρξαν κληρικοί, αρκετοί από αυτούς σπουδαγμένοι στη Δύση. Λυσσομανούν κατά του «κρυφού σχολειού» το οποίο παραδίδουν στο λαό μας ως θρύλο, ενώ υπερεγκωμιάζουν τους ριψάσπιδες διανοούμενους, που διέφυγαν στη Δύση, για να διδάξουν τα τέκνα των πλουτοκρατών «ευγενών» και άφησαν τον πονεμένο λαό μας στο σκοτάδι. Και χλευάζουν τον παπά ή τον μοναχό που υπό τον φόβο των κατακτητών δίδαξε τα λίγα κολλυβογράμματα, για να μη λησμονήσει ο λαός μας τη γλώσσα του.

«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» είναι ο τίτλος της προκήρυξης του Υψηλάντη. Όλοι ξεσηκώθηκαν με σημαίες που έφεραν τον σταυρό. Τα όπλα ευλογήθηκαν από κληρικούς, και επισκόπους μεταξύ ατών, αρκετοί από τους οποίους υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Οι αποδομητές αυτοπροβάλλονται να γνωρίζουν καλύτερα από εκείνους πού έχυσαν το αίμα τους, γιατί επαναστάτησαν! «Έλα, παππού μου, να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου» λέει ο λαός μας.

Τουρκόφιλος υπήρξε ο πατριάρχης Γρηγόριος, ο άγιος της Εκκλησίας. Ούτε την αγχόνη ούτε τον διασυρμό του λειψάνου του σέβονται. Το πάθος τυφλώνει.

Δουλωμένοι στη Δύση, από την οποία απορρέει η εξουσία τους, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, κρατικοδίαιτοι διανοούμενοι και οικονομικοί παράγοντες επιχειρούν και την απαξίωση της ένδοξης κλεφτουριάς. Αποσιωπούν τα εβδομήντα επαναστατικά κινήματα, κατά τα οποία χύθηκε άφθονο το αίμα των προγόνων μας, λόγω εξαπάτησής τους από τη δολερή Δύση και την φραγκεμένη ομόδοξη Ρωσία. Προβάλλουν κατά κόρο τη γαλλική επανάσταση, με την οποία επικράτησε η αστική τάξη, η εξ ίσου διεφθαρμένη με την ανατραπείσα τάξη των «ευγενών». Μάλιστα τελευταία, δια στόματος του πρωθυπουργού μας ευχαριστήσαμε και τους επαναστάτες των ΗΠΑ που ενέπνευσαν τους προγόνους μας!

Ζητούν από τον λαό μας να έχει την αίσθηση του χρέους του προς τις «Μεγάλες δυνάμεις» που μας ελευθέρωσαν και ιδίως την Αγγλία! Αποσιωπούν ότι η τελευταία μας «ελευθέρωσε», για να μας καταστήσει προτεκτοράτο της και μέσω αυτού να λάβουν οι τραπεζίτες που έδρευαν στο έδαφός της τα οφειλόμενα από τα ληστρικά δάνεια, που σπαταλήθηκαν από τους εγκαθέτους των ισχυρών, για τη «αίσια έκβαση» του εμφυλίου πολέμου! Ζητούν να μη λησμονούμε να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη σ’ αυτούς που έδειξαν τη σκληρότητα στους αδελφούς Επτανήσιους, όταν τους «απελευθέρωσαν» από τους άλλους δυνάστες τους, τους Βενετούς!

Οι αγωνιστές έκαναν το τάμα να ανεγείρουν ναό σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης στον απελευθερωτή μας, τον Σωτήρα Χριστό. Δεν ετέθη ακόμη ο θεμέλιος λίθος. Δεν απόμεινε ευγνωμοσύνη γι’ Αυτόν, την προσφέραμε όλη στους «προστάτες» μας.

Η διοικούσα Εκκλησία, που από μακριά θεάται τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, δεν έχει δώσει ακόμη την εξήγηση στον λαό μας: Γιατί ο Παπουλάκος, που είχε συλληφθεί δολίως, κατ’ εντολή των Βαυαρών, από τον απωλέσαντα την γενναιότητα Γενναίο Κολοκοτρώνη, είχε εγκλεισθεί δια βίου σε μοναστήρι;

Πόσα δεινά πρέπει να μας βρουν ακόμη, για να συνέλθουμε;

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

11 σχόλια στο άρθρο “Η αδικαίωτη επανάσταση – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

  1. Ντο να φτάει ο αριφς!γραφτ γραφτ και ευρικ τον μπελανατουν!
   Επουγαλεφτεν!
   Α διμας χαπαρ όταν ινουμες καλά παιδιά!α φτάμε χίλια μετανοιας,νηστείαν και εκκλησίαν και λέξεις α σχωρα μας…

 1. καταμάγια,τι να σχολιασεις;οταν και σημερα υπαρχουν οι ghostbusters που κυνηγουν το φαντασμα,γι αυτους,του Διαφωτισμου να το ιεροεξετασουν;
  Ολοι τωρα οι δασκαλοι που θα διαβασουν το αρθρο θα αρχισουν απ την Παρασκευη ν’ αποκαθηλωνουν τις εικονες του Ρηγα και του Κοραη απο αιθουσες και διαδρομους των σχολειων!!!!
  Ειναι δυνατον οργισμενα κηρυγματα της παραεκκλησιας να περιεχουν στιχους του Θούριου;
  Μονο την λεξη Θουριος αναφερουν και αυτη απο χαλαρωμενη υποκρισια!!
  “Βουλγαροι κι Αρβανητες
  Αρμενιοι και Ρωμιοι
  Αραπηδες και ασπροι,
  με μια κοινη ορμη,
  για την ελευθερια,να ζωσουμε σπαθι,
  πως ειμαστ’ ανδρειωμενοι,παντου να ξακουσθει”
  απο τον Θουριο!!
  Και καποιο αλλοι μιλουσαν για αδικαιωτη επανασταση και ..ενα πρωινο ακουστηκε “εκαναμεν επαναστασιν”
  η λεξη επανασταση εχει μια δυναμικη μεσα της και δεν ειναι κατι το στατικο…
  Οσο περνουν τα χρονια και οι καιροι αλλαζουν,τοσο θα ξεπεταγονται καινουριες επαναστασεις,σε πολλα επιπεδα( εθνικες,κοινωνικες,οικονομικες,τεχνολογικες κ.λ.π)
  Οι επαναστασεις θα δικαιωθουν σε ονειρικες κοινωνιες..
  Οσον αφορα την ελληνικη επανασταση,δεν ελευθερωθηκαμε απο τους τουρκους;αυτο δεν ηταν το ζητουμενο;

 2. Αυτή η παραπομπή έγινε προς απάντηση στον ισχυρισμό του αρθρογράφου πως ”οι πρόγονοί μας αποδέχθηκαν αβίαστα την χριστιανική πίστη”!Γνωρίζουν πολύ καλά πως η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών ουδόλως ενδιαφέρεται να ψάξει για την αλήθεια,αποδέχεται και καταπίνει αμάσητα όσα σερβίρουν οι υπερασπιστές ”των ελληνορθόδοξων παρακαταθηκών και αξιών του γένους μας”!Διαστρεβλώνοντας αναίσχυντα την Ιστορία μας!

 3. ” οσοι το χάλκεον χερι βαρυ
  του φοβου αισθανονται
  ζυγον δουλειας ας εχωσι,
  θελει τολμη και αρετη η ελευθερια”
  Κατα την επταετη διαρκεια της δικτατοριας,σ ολα τα δημοσια κτιρια,δεσποζαν δυο πινακιδες!
  Η μια με το πουλι των παττακων κι απο κατω το ” ελλας ελληνων χριστιανων” και η αλλη με τον στιχο- γνωμικο του Α.Καλβου” θελει αρετη και τολμη η ελευθερια!!
  Τα σκυβαλα του σιταριου,εκεινης της εποχης και οι παραφυαδες του ανθρωπισμου – Διαφωτισμου της σημερινης εποχης μας μαθαινουν διαχρονικα,τι σημαινει Ελλαδα,τι ειναι ελευθερια,τι τολμη και τι αρετη!!
  Μιλωντας για τον Α.Καλβο,μιλαμε για τον ποιητη και δασκαλο του ελληνικου γενους σε μια περιοδο που η ελλαδα αναζητα την εθνικη της ταυτοτητα,καθως αποτασσει τον πολυχρονο τουρκικο ζυγο και βρισκει σιγα-σιγα την εθνικη της ανεξαρτησια!!
  Σε αντιθεση με το εργο του πνευματικου Διαφωτισμου,ερχονται η τυραννια,ο σκοταδισμος,η τυφλη υπακοη στο θρησκευτικο- πολιτικο δογμα!!ενω η αρετη,η παιδεια,η αγαπη για τη ζωη,το κάλλος και το ωραιο ειναι συνωνυμα του φωτος και αντιμαχονται τη δειδιδαιμονια,τον αυταρχισμο,το φοβο,την ελλειψη ισονομιας και της ο ρ θ η ς κ ρ ι σ η ς!!
  Στο Λονδινο οπου βρεθηκε υποστηριζει τα ελληνικα ζητηματα,μεσα απο δημοσιες διαλεξεις,καταδεικνυοντας την ενοτητα της ελληνικης σκεψης και γλωσσας απο την αρχαιοτητα μεχρι τις μερες του!!
  Κατα την διαρκεια της επταχρονης τυραννιας οπου τα παντα σκιάζονταν και πλακώνονταν απο την σκλαβια των μολυβενιων στρατιωτικων,η επισημη εκκλησια των επισκοπων,εδωσε η δεν εδωσε” γη και υδωρ” στους δικτατορες;
  Ταυτιστηκαν η οχι τα χνωτα τους;
  Λιβανιζαν ολημερις τους εθνοπατερες που μας επεβαλαν ν ακουμε καθημερινα το εμβατηριο της 25 ης Μαρτιου” ολη η δοξα ολη η χαρη” ναι; η οχι;( νοσταλγοι και εκεινοι της αδικαιωτης ελληνικης επαναστασης;)
  Και μια ερωτηση που δεν θ απαντηθει ποτε!
  Απ την μια μερια ,η τοτε εκκλησια με τους Ιερωνυμους Α’ και ολη την ιεραρχια,ολη την ιεραρχια, εγιναν ενα με τους κατακτητες,δυναστες της επταετιας και απο την αλλη μερια οι δεσποταδες της τουρκικης κατοχης,μηπως δεν ταυτιστηκαν με τον τουρκο κατακτητη;
  Κανεις ομως δεν αμφισβητει την προσφορα και τις θυσιες του πολυτιμου κατωτερου κληρου στο εγερτηριο σαλπισμα της επαναστασης!!
  Το ” κρειττοτερον εστιν ειδεναι εν μεση τη πολει φακιολιον βασιλευον τουρκου η καλυπτραν λατινικην” δεν το ειπε ουτε ο Βολταιρος,ουτε ο Κοραης,ουτε ο Ρηγας,ουτε ο Διαφωτισμος,ουτε ο Κολοκοτρωνης( αφορισθεις απο την εκκλησια),ουτε ο Παπαφλεσσας,ο κατα τον παλαιων Πατρων Γερμανο,απατεωνας και εξωλης και προωλης,οπως τον αποκαλει στα απομνημονευματα του!
  Ουτε το ειπε ο Ανδρεας Καλβος στη τεταρτη ωδη του και στροφη πρωτη!!!
  Οι αδικαιωτες επαναστασεις της δικαιωμενης υποκρισιας..
  “Μεγαρέων δάκρυα”
  Αρχαιοελληνικη παροιμιακη φραση!!!
  ( ψευτικα δακρυα,επειδη στα Μεγαρα καλλιεργουσαν πολλα κρεμμυδια!
  Τελικα οχι μονο στα Μεγαρα…..

 4. Θελει το καλο μας!!
  Ο θεος επετρεψε να ειμαστε 400 χρονια υποταγμενοι στους τουρκους γιατι οι δυτικοι ηθελαν να μας παρουν την πιστη,ενω οι τουρκοι ζητουσαν να μας παρουν μονο χρηματα!!
  Και αυτη η δοκιμασια κρατησε 400 χρονια και αν δεν γινοταν η ναυμαχια στο Ναυαρινο το ‘ 27 μεχρι ποτε θα ημασταν υποταγμενοι;
  Λες και ο θεος περιμενε τους γαλλους,αγγλους και ρωσους και μετα το 1830 να γινει ελευθερο κρατος!!
  Καλα εμας μας κοροιδευουν!
  Να κοροιδευουν και τον θεο που πιστευουν;
  Καμια σχολη καμικαζι περισσια;

 5. Προσφυγοπουλα

  - Edit

  Απαντήστε

  Μάλλον επ’ αόριστον μιας και δε βάζουμε μυαλό!εγώ αν είναι να γράψω κάτι το γράφω και σε άλλο άρθρο,έτσι και αλλοιως μας έχουν στα μαύρα τα κατάστοιχα!από τη μια καλύτερα ποιος αναλύει τέτοια κατεβατα τώρα!Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει!
  Αν δεν απαντάς θα κάνει μονόλογο!
  Άσε που πιστεύω πως δεν ήταν δική του επιλογή!
  Εκ των άνωθεν η επιλογή αυτή!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.