Επίσκεψη της Καλλιόπης Βέττα στις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ – «Επικίνδυνο το σχέδιο για την λειτουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι»



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, συνοδευόμενη από τον κ. Χρήστο Παπαγεωργίου, Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό Μηχανικό ΕΜΠ και τέως Διευθυντή ΛΚΔΜ ΔΕΗ και τον κ. Δημήτρη Τσιαμουρτζή, ενεργό μέλος του αντί-ΧΥΤΑΜ κινήματος.

Στην επίσκεψη, έγινε αυτοψία στον χώρο των μεταλλείων όπου, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζεται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου.

Σύμφωνα με τις έρευνες και τις τεκμηριώσεις του κ. Παπαγεωργίου, εκτός από τις υφιστάμενες απαγορεύσεις σε νομικό επίπεδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαπερατότητας των πετρωμάτων στους χώρους εναπόθεσης, γεγονός που αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στην περιοχή.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα:
– Με την έλλειψη διαβούλευσης, διαφάνειας και κοινωνικής συναίνεσης
– Με την περιβαλλοντική ασφάλεια και τη σεισμικότητα
– Με το ιδιοκτησιακό σχήμα του φορέα υλοποίησης
– Έλλειψη σχεδιασμού για διαφορετική παραγωγική και αναπτυξιακή λογική
– Ενδεχόμενη δυσφήμηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής
– Κίνδυνος για απόθεση των αποβλήτων αμιάντου από όλη την επικράτεια

Παράλληλα, έγινε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, ομοίως, διατράνωσαν την εναντίωσή τους στο σχέδιο δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι.

Η κ. Βέττα τους ενημέρωσε για την κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει καταθέσει προς το αρμόδιο Υπουργείο, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τις ενέργειές της για το συγκεκριμένο θέμα.

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.