Ψήφισμα Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στο τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΤΥΠΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ημερ: 08/03/2021
Προς: ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Υπόψιν Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Νούλα Τουμπουλίδου

Θέμα: Αίτημα για συζήτηση Θέματος ημερήσιας διάταξης σε Δ.Σ.

Αξιότιμη Πρόεδρε Δ.Σ. του Δήμου Κοζάνης.

Με αφορμή το εξαγγελθέν σχέδιο εκλογικού νόμου που φέρνει η κυβέρνηση προς συζήτηση.

Το πλαίσιο διαλόγου που έχει ξεκινήσει το άτυπο όργανο μας και πολλά από τα κοινοτικά μας συμβούλια. Ζητάμε να εισάγετε ως θέμα ημερήσιας διάταξης το από κοινού ψήφισμα που έχουμε λάβει οι πρόεδροι κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης, προσδοκώντας την ψήφιση του και την υποστήριξη σας στο θεσμό των Κοινοτήτων.

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με Εκτίμηση Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης

Για το άτυπο συντονιστικό Πρόεδρων

Γρηγοριάδης Ιωάννης Δ.Ε. Κοζάνης

Ζυμαρας Κωνσταντίνος Δ.Ε. Ελίμειας

Πεχλιβανίδης Θεοχάρης Δ.Ε. Ελλήσποντου

Βαβλιάρας Αστέριος Δ.Ε. Αιανης

Σπανίδης Αιμίλιος Δ.Ε. Υψηλάντη

 
 

loading…


 
 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.