Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 Ρίχτερ – «Σπάνιο φαινόμενο, ενεργοποιήθηκε άγνωστο ρήγμα»



Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τη σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ στην περιοχή.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα, ενώ ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι εντάσεως 5,1 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό «έκπληξη», ενώ υποστήριξε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Από την άλλη, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό του αποψινού σεισμού, ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Γκανάς: Σπάνιο φαινόμενο – Παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2014

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Γκανάς ανέφερε και αυτός με τη σειρά του ότι ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Στην Ελασσόνα μεταβαίνει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σήμερα στην Ελασσόνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ενώ, με εντολή του, στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εκκληση από την Πολιτική Προστασία: Να είστε προσεκτικοί, μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν ζημιές

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, για την αποφυγή τραυματισμών, και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

«Χορός» Ρίχτερ στη Θεσσαλία -Στους δρόμους οι κάτοικοι για ένα ακόμη βράδυ

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Λάρισας εξαιτίας των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι, που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στην περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει τραυματισμοί.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.