Κορυφώνεται η Α’ φάση της κακοκαιρίας – Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα – Αναλυτική πρόγνωση καιρού



Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης από το meteoclub.gr:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της κακοκαιρίας από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας , της δυτικής – κεντρικής και μέρος της ανατολικής Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελοποννήσου.

Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει γενικευμένη έξαρση των φαινομένων με χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως και τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Έντονες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τη νύχτα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής στη κεντρική Μακεδονία , τη Θεσσαλία και τα ημιορεινά – ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Θα παρατηρηθεί επίσης και μία εντυπωσιακή θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης όπου η διαφορά του θερμομέτρου μεταξύ Φλώρινας και Ηρακλείου Κρήτης, ενδέχεται και να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου προς το μεσημέρι της Κυριακής.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο με πιθανότητα έντονης έως αρκετά έντονης βροχής και με συνοδεία χαλαζόπτωσης. Βροχές θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες , τη βόρεια Κρήτη και το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων αλλά τοπικά έντονων βροχοπτώσεων.

Στο κομμάτι των χιονοπτώσεων:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα συνεχιστούν τα φαινόμενα χιονόπτωσης στη δυτική – κεντρική – βόρεια και στην ανατολική Θεσσαλία με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά τμήματα όπως και τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στη δυτική – βόρεια – βορειοανατολική και νότια Θεσσαλία. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να δέχονται έως και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι πόλεις: Τρίκαλα – Καρδίτσα – Καλαμπάκα , ενώ συνέχεια των χιονοπτώσεων θα πρέπει να έχουν στη Λάρισα και την πόλη του Βόλου εώς και τη νύχτα.

Στη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά. Στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά έντονες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και από το μεσημέρι σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων με παύση αυτών το απόγευμα και τη νύχτα.
Χιονοπτώσεις πιθανόν έντονες τις πρωινές ώρες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη , όπως και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως και τις μεσημβρινές ώρες.

Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου το ξημέρωμα και τις πρωινές ώρες της Κυριακής με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά.

Από το βράδυ της Κυριακής έως και το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα εστιαστούν περισσότερο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα με τον άξονα των έντονων χιονοπτώσεων να εντοπίζεται στους νομούς: Λάρισας – Μαγνησίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας – Βοιωτίας – Αττικής – Εύβοιας.

Τη νύχτα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα σε Λευκάδα – Κεφαλλονιά – Ιθάκη και τη Ζάκυνθο έως τα 100-200μ. υψόμετρο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.