Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράθυρο για να γίνει μη Επιστρεπτέα – Τι ανέφερε ο Σταϊκούρας για ταξί, εστίαση, πρακτορεία ΟΠΑΠ



Ανοιχτό το ενδεχόμενος μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προηγούμενων φάσεων να μη γίνει Επιστρεπτέα. Τι προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών για ταξί, εστίαση, πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Τη μετατροπή μέρους των χορηγήσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε Μη Επιστρεπτέα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Ρ/Σ Real Fm.

Όπως ανέφερε υπάρχουν ήδη δυο σημαντικές αποφάσεις της Κομισιόν που ανοίγουν το δρόμο για περισσότερες ενισχύσεις τις επιχειρήσεις. Η μία αφορά αύξηση στο όριο κρατικών ενισχύσεων δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής ορισμένων επιστρεπτέων μέσων σε άμεσες επιχορηγήσεις έως το τέλος του επόμενου έτους και η άλλη την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 του χρονικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020.

Τα νέα ανώτατα όρια είναι 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (προηγουμένως 100.000 ευρώ), 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (προηγουμένως 120.000 ευρώ) και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς (προηγουμένως 800.000 ευρώ).

Όπως και προηγουμένως, οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους έως 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση (έως 30.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και έως 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον γεωργικό τομέα) για περίοδο τριών οικονομικών ετών, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των αντίστοιχων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Ειδικά για το νέο μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών ορίζεται πως για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού, με απώλειες κύκλου εργασιών ύψους τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση (προηγουμένως 3 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την πρόθεσή του να διευρύνει τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας 5, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου Προκαταβολής μιλώντας στο Real Fm υπονόησε ότι σε πολλές περιπτώσεις που δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα οφείλεται στο ότι είτε έχει κάνει λάθος στην αίτηση είτε είχε «κρύψει» πέρυσι εισοδήματα.

«Βάλαμε τον πήχη της μείωσης σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που βάζει η Ευρώπη. Εδώ βάλαμε όριο το 20% ενώ στην ΕΕ υπάρχει το 30%» σημείωσε και συμπλήρωσε σε σχέση με το θέμα του τζίρου αναφοράς, δηλαδή το ότι πολλές επιχειρήσεις το τετράμηνο του 2019 για το οποίο ζητούνταν στοιχεία δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν μίνιμουμ μηνιαίο τζίρου τα 150 ευρώ όπως προέβλεπε η υπουργική απόφαση με τις προϋποθέσεις ένταξης. Ειδικά ανέφερε σε σχέση με τα ταξί ότι πάνω από 16.000 εντάχθηκαν στο μέτρο ενώ 8. 238 ταξί δεν μπήκαν γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν το τζίρο αναφοράς για το 2019. Δηλαδή όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, υπήρξαν και πολλά ταξί που δεν μπορούσαν να αποδείξουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 150 ευρώ τον μήνα για το 2019.

Σε σχέση με τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ο κ. Σταίκούρας είπε ότι εξετάζουν να δουν γιατί πάνω από 900 επιχειρήσεις δεν μπήκαν στην Επιστρεπτέα 5. Όπως είπε πιθανόν να έχουν γίνει λάθη.

Αναφορικά με την εστίαση ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε βοηθήσει σημαντικά την εστίαση π.χ. ΦΠΑ, ενοίκια, αναστολές, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Δεν καλύπτουμε όλες τις απώλειες αλλά σε αντίθεση πχ. με τη Γερμανία που άφησε ελεύθερες τις απολύσεις. εμείς δεσμεύουμε τους εργοδότες σε μη απολύσεις. Σε 12 χώρες της ΕΕ το κράτος πληρώνει το 70% των εισφορών ενώ εδώ το παίρνουμε όλα πάνω μας» υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών που επανέλαβε ότι στις δράσεις της Επιστρεπτέας, των ενοικίνω και της κάλυψης παγίων λαμβάνεται μέριμνα στοχευμένης στήριξης γιαυτές τις επιχειρήσεις ακόμη και τις νεοιδρυθείσες πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι το τι θα γίνει σε εστίαση τουρισμό όπου εφόσον κάποια στιγμή δοθεί το πράσινο φως θα πρέπει να διασφαλιστούν όροι ανταγωνιστικότητας vis a vis τις άλλες χώρες, που και αυτές θα θελήσουν να πάρουν μερίδια αγοράς, θα καθορίσει και την γενικότερη πορεία της οικονομίας και της αλυσίδας αξίας που «σέρνουν» πίσω τους (αγροτική παραγωγή, μεταποίηση κτλ). Γαυτό ο κόσμος του τουρισμού, της εστίασης και των συνδεόμενων τομέων όπως των αλκοολούχων ποτών ζητούν μειώσεις φόρων σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή, εστίαση, αλκοολούχα ποτά) με αποκλιμάκωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό και βέβαια να αποφευχθεί ειδικά σε τομές όπως τα ποτά το λαθρεμπόριο που δημιουργεί σειρά στρεβλώσεων.

“Δεν αλλάζουμε προβλέψεις αλλά…”

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας για τον προϋπολογισμό είπε ότι «οι εκτιμήσεις που κάνουμε σήμερα δε διαφοροποιούν αυτό που έχουμε προβλέψει. Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά αλλά δε θα καλυφθούν όλες οι απώλειες του 2020. Η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και θα πάρει μεγάλο κομμάτι και από το 2022. Η ΕΚΤ εκτιμά, μάλιστα, ότι θα γίνει το τέλος του 2022. Εμείς εκτιμούμε ότι θα γίνει νωρίτερα.» Βέβαια αναγνώρισε στο φόντο της συζήτησης για νέο απαγορευτικό ότι όσο μπαίνουν περιορισμοί στην αγορά τόσο επηρεάζεται η οικονομία και βέβαια καλείται να πάρει μέτρα και να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της αγοράς χωρίς πάντα βέβαια να μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών. Δεν παρέλειψε να πει ότι η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 5% παραμένει.

«Όσο πιο γρήγορά αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Η οικονομία έπεται της υγείας αλλά πρέπει να ισορροπήσουμε. Άρα το θέμα το θέμα των εμβολίων είναι πού σημαντικό» τόνισε.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι καταγράφεται αύξηση της αποταμίευσης σε τομείς της οικονομίας καταγράφηκε από το Νοέμβριο αύξηση τζίρου με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Π.χ. στα ηλεκτρικά είδη η αύξηση είναι πάνω από 30%,

Σε σχέση με το μαξιλάρι ρευστότητας ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι οι κινήσεις ηγίνονται «νοικοκυρεμένα» ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

«Στα 34 δισεκ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Κάθε μήνα αυξάνουν και μειώνονται καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν. Άρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση. Δε θα επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές γιατί κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου.»

«Το χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης αυξάνεται. Όμως είναι κομβικό πόσο είναι το χρέος κα πότε πρέπει να το πληρώνεις. το προφίλ του χρέους έχει βελτιωθεί και ταυτόχρονα δανειζόμαστε με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο» συμπλήρωσε.

Από το news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.