Επιστολή των Δημάρχων Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου



Θέμα: Πλωτά Φωτοβολταϊκά ΡΑΕ και δημοσιεύματα

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επιθυμούμε να ενημερωθούμε επισήμως και επειγόντως για τα σχέδια, ανακοινωθέντα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναδημοσιευμένα διθυραμβικά, από διάφορα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναφέρονται στην αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου.

Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη ενημερωμένη και ότι οι διεργασίες αυτές δεν έγιναν ερήμην της Περιφερειακής Αρχής όπως γίνεται με τους Δήμους μας.

Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγειαπό τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό).

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής.

Αναμένοντας μια επείγουσα συνάντηση ενημέρωσης,

Με εκτίμηση,
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.