Το γράμμα “Ξξ” στη Σιατιστινή ντοπιολαλιά – Το σχολικό πρόγραμμα της Α΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας

Με την έννοια της ντοπιολαλιάς επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Μέσω του σχολικού προγράμματος «Το γράμμα Ξξ στη σιαστιστινή ντοπιολαλιά», έγινε μια προσπάθεια να κατανοήσουν ότι κάθε τόπος έχει τους δικούς του ιδιωματισμούς και λέξεις.

Συνδυάζοντας το γράμμα Ξξ από το μάθημα της Γλώσσας, τα πρωτάκια μας παρουσιάζουν σιατιστινές λέξεις από το παρελθόν.

Αναμφίβολα, η ντοπιολαλιά αποτελεί μέρος της Γλώσσας ενός τόπου κι αυτομάτως στοιχείο του πολιτισμού του. Πλέον, τα παιδιά δε χρησιμοποιούν σιατιστινούς ιδιωματισμούς. Παρόλο αυτού, βρήκαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια μικρή οπτικοακουστική παρουσίαση – αρχείο σιατιστινών λέξεων με αρχικό γράμμα το Ξξ.

Ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν για μικρούς και μεγάλους. Ένα ταξίδι στη Γλώσσα που φέρνει στο μυαλό μας τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, με λέξεις που θυμόμαστε από αυτούς…

Μια παρουσίαση γεμάτη… Σιάτιστα. Λέξεις από τη Σιάτιστα και καρτέλες γραμμένες στον τοίχο του πέτρινου σχολείου μας, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το 1908. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους σιατιστινών τραγουδιών… «Σούστα», «Αη Βασιλιάτικος» και «Πέρα στον πέρα μαχαλά».

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των παιδιών καθώς και τον «Παύλο Μελά», δημοτικολαϊκή ορχήστρα και τη «Χάλκινη Πανδαισία», μουσικό συγκρότημα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.