Βλάβη στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα – Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας και Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ

Κοινή δήλωση συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης από την Πτολεμαΐδα

Για μια ακόμα χρονιά στα μεγάλα κρύα του χειμώνα υπάρχει “σοβαρή βλάβη” στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης και ο λαός της Πτολεμαΐδας είναι αναγκασμένος να αναζητεί, εάν βέβαια έχει τη δυνατότητα, εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Εορδαίας και με τους υπευθύνους της ΔΕΤΗΠ, παραδέχτηκαν ότι είναι ένα πρόβλημα γνωστό που όμως δεν ασχολήθηκε κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Αποδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση ότι όταν πρόκειται να πάρουν μέτρα στήριξης του κεφαλαίου αλλά και για να τσακίσουν των εργατικά δικαιώματα λειτουργούν με fast track διαδικασίες, όταν όμως πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα του λαού τότε υπάρχει αδιαφορία και τα αφήνουν να οξύνονται.

Η σημερινή βλάβη δεν είναι κάτι το έκτακτο όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων όσων διακυβέρνησαν και διοίκησαν και σε τοπικό επίπεδο, είναι η λογική της μείωσης του κόστους σε όλους τους τομείς που δεν φέρνουν κέρδη. Τα ίδια επιχειρήματα περί έκτακτων συνθηκών τα ακούμε συνέχεια για να καλύψουν τις ευθύνες τους. Τα ίδια ακούμε κάθε φορά που πλημμυρίζει κάποιο χωριό (Περδίκκας, Δροσερό κλπ), τα ίδια ακούμε για το σύστημα υγείας που κλείσανε κλινικές του Μποδοσάκειου, σταματήσανε αγροτικά ιατρεία λόγω Covid, τα ίδια ακούμε σε κάθε τι αφορά τα προβλήματα του λαού. Αλήθεια ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και του Δήμου για τις έκτακτες συνθήκες αν δεν είναι για τα μεγάλα κρύα, για πότε είναι; για όταν ο καιρός είναι καλός;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση κριτήριο είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Καλούμε τον κόσμο σε επαγρύπνηση γιατί και η σημερινή “σοβαρή βλάβη” είναι μια εικόνα από το μέλλον και της απολιγνιτοποίησης που έρχεται. Τα εργατικά σωματεία, οι φορείς της περιοχής να βγούνε μπροστά μαζί με το λαό και να διεκδικήσουν το απόλυτα σύγχρονο αίτημα: ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ – ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ.

Για τη Λαϊκή Συπείρωση:
Τσάκωνας Αντώνης (Περιφερειακός σύμβουλος)
Χόλμπα Αντωνία (Δημοτική σύμβουλος)
Σιδηρόπουλος Δημήτρης (Τοπικός σύμβουλος)


Σχόλιο Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ για τη σημερινή βλάβη στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης

Για ακόμα μια φορά ο λαός της Πτολεμαΐδας, σε συνθήκες κακοκαιρίας βιώνει τα αποτελέσματα της ενεργειακής φτώχειας. Οι βλάβες στο δίκτυο παροχής της τηλεθέρμανσης έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα αρκετές ημέρες του χειμώνα να ξεπαγιάζει ο λαός της περιοχής. Το παλαιωμένο δίκτυο παροχής τηλεθέρμανσης αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα αλλά και των δημοτικών αρχών για τη στήριξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών τηλεθέρμανσης και της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων με γνώμονα το κέρδος. Από αυτή την πολιτική υπονομεύονται οι υπερπροσπάθειες των εργαζομένων που παλεύουν να αποκαταστήσουν κάθε φορά βλάβες στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης σε αντίξοες συνθήκες. Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα κάνει ακόμα πιο συχνά τα προβλήματα στη λειτουργία και παροχή της τηλεθέρμανσης.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης με την αναγκαία θερμική επάρκεια. Να αντικατασταθεί το παλιό δίκτυο με νέο σύγχρονο και να επεκταθεί και στα χωριά της Εορδαίας. Να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια, κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.