Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης: Δεν τσιμπάμε στα «δωράκια» της εργοδοσίας! Εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς

Διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

   Η πανδημία συνεχίζεται, αφήνοντας στο πέρασμα της εκατοντάδες νεκρούς και εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πάρουμε κάτι ως «επιστροφή» για τον κόπο μας…

Όταν οι εργοδότες μας «ανταμείβουν για τον κόπο μας»…

   Μια σειρά επιχειρήσεις, η μια μετά την άλλη, ανακοινώνουν παροχές προς τους εργαζόμενούς τους. Αυτές οι παροχές θα δοθούν είτε με τη μορφή δωροεπιταγών (ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Discount Markt), είτε με τη μορφή χρηματικών μπόνους (Μασούτης).

    Για άλλη μια φορά, ενόψει των εορτών και εν μέσω πανδημίας, οι εργοδότες μας παλεύουν να μας πείσουν ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια. Και κανείς θα μπορούσε να πει ότι μοιάζει να είναι έτσι…

 

…αλλά στην πραγματικότητα μας δουλεύουνε ψιλό γαζί

 

     Εμείς δουλέψαμε στο μέσον της πανδημίας. Χάρη στη δική μας εργασία έμεινε όρθια η κοινωνία, καταφέρανε χιλιάδες νοικοκυριά να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης.

    Εμείς τρέχαμε από πόστο σε πόστο, εμείς σακατευτήκαμε για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι αποθήκες και τα σούπερ μάρκετ. Εμείς ξεχάσαμε τι πάει να πει ξεκούραση, ρεπό, δουλέψαμε Κυριακές.

   Τι έκαναν οι εργοδότες μας; Απολύτως τίποτα! Τίποτα πέραν του να μπουκώσουνε στο χρήμα από τη δική μας εργασία! Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ την περίοδο της πανδημίας μετρά πολλά περισσότερα μηδενικά από ότι άλλες χρονιές. Τα κέρδη των μεγαλομετόχων ξεπεράσαν κάθε προηγούμενο, χωρίς οι ίδιοι να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Και φυσικά αυτό που μας «επιστρέφουν» είναι δωροεπιταγές (που θα γυρίσουν σε αυτούς) είτε ένα μικρό μέρος από τα κέρδη (ψίχουλα δηλαδή), αφού φυσικά κρατήσουν τα απαραίτητα ποσά για να ανοίξουν καινούργια καταστήματα, να κάνουν νέες επενδύσεις…

    Την ίδια στιγμή, διευθύνοντες σύμβουλοι και μεγαλοστελέχη «κλαίγονται» γιατί ξοδέψαν μερικά ευρώ για μάσκες και αντισηπτικά, ενώ στην πράξη τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Στην πραγματικότητα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, 10 μήνες μετά, ώστε στην πράξη να προστατεύονται εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Δεν είμαστε ιθαγενείς για να μας ξεγελάνε με καθρεφτάκια. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν ήταν ποτέ μια οικογένεια και ποτέ δεν θα γίνουν. Εμείς παράγουμε και διανέμουμε όλο τον πλούτο, αυτοί είναι τα παράσιτα που ζουν από τα κέρδη που βγάζουν από την εργασία μας. Δεν πάμε βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε. 

 

Στα «δωράκια» της εργοδοσίας απαντάμε βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Διεκδικούμε:

  • Εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
  • 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
  • Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Συνεχή επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.