Σ. Πέτσας: Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η άρση του lockdown αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN.

Ο κ.Πέτσας επιβεβαίωσε πως προτεραιότητα να επαναλειτουργήσουν -πιθανώς και από τις 7 Ιανουαρίου- έχουν τα σχολεία, απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθ’ όσον θα εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού.

«Όλο αυτό το μεσοδιάστημα, βέβαια, θα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα, τη μάσκα μας, τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, όλα αυτά, με τα οποία συνηθίσαμε να ζούμε τους τελευταίους 10 μήνες. Δεν μπορούμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας, βασιζόμαστε στα βασικά μηνύματα, να προσέχουμε, να μην ανοίγουμε τον κοινωνικό μας κύκλο. Τα Χριστούγεννα ήταν ένα πρώτο κρας τεστ, δεν τελειώσαμε, όμως, έχουμε μπροστά μας την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Επομένως, ο στενός κύκλος είναι καθοριστικός. Και για την Πρωτοχρονιά θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο. Θα περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία για να διαπιστώσουμε εάν είχαμε κάποια προβλήματα. Ελπίζω πως όχι. Είδα και εγώ τις εικόνες που δείξατε, όντως υπήρξε μία πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά εάν συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με τις εικόνες, που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η ανταπόκριση που είχαν οι συμπολίτες μας. Νομίζω ότι δείχνουμε την υπευθυνότητα που πρέπει, ελπίζω να την δείξουμε και τις υπόλοιπες ημέρες. Να μην χαλαρώσουμε μέσα στις γιορτές, αυτό είναι κρίσιμο»

Σημείωσε πως «καθ’ όσον έρχεται το εμβόλιο δεν εγκαταλείπουμε τα μέτρα προστασίας. Άρα θα πηγαίνουμε σταδιακά, βήμα- βήμα, σε ένα επίπεδο που δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το ΕΣΥ. Επομένως, αυτή την περίοδο τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε εβδομάδα έχουμε μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, της τάξεως του 20-25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Βλέπουμε όμως πως στο Σύστημα Υγείας δεν πέφτει τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε, ο αριθμός των διασωληνωμένων ή ο αριθμός των κατειλημμένων ΜΕΘ. Προσδοκούμε πως στις επόμενες 10-12 ημέρες θα δούμε μείωση και στα νούμερα των διασωληνωμένων και των ΜΕΘ»

Το χρονοδιάγραμμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης πως «μένουμε στο χρονοδιάγραμμα, που έχουμε ορίσει, σίγουρα τα σχολεία είναι προτεραιότητα για να ανοίξουν. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και προς το παρόν συζητάμε για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση. Θυμίζω πως στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε τα σχολεία μας κλειστά για δύο μήνες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, όχι μόνον για την πορεία της μάθησης, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών και την ψυχική τους ισορροπία. Προτεραιότητα, λοιπόν είναι τα σχολεία και σιγά σιγά και άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά, πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα, αλλά αυτό, που προέχει είναι να εκμεταλλευθούμε τις ημέρες, που μένουν έως τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε την καλή πτωτική πορεία, που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω θα πάνε όλα καλά».

Ο σχεδιασμός για το εμβόλιο

Αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η προσδοκία είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχει χτιστεί το επιθυμητέο επίπεδο ανοσίας. Προσέθεσε πως κατά τον μήνα Ιανουαρίο, θα δοκιμαστεί το σύστημα, από την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων έως την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, ενώ τόνισε πως η εθνική εκστρατεία θα διασφαλίσει ότι θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, αποκλείοντας την ίδια ώρα να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

«Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες κοντά στις 10.000 δόσεις, περί στους 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Αύριο θα έχουμε συμβολικούς κυρίως εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, για να έχουμε το παράδειγμα προς τους πολίτες, που όλοι θέλουμε. Σιγά-σιγά οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν σε όλα τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει, από την αποθήκευση και την διανομή έως την προτεραιοποίηση, δηλαδή άνθρωποι που είναι προγραμματισμένο να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν να μην χάσουν το ραντεβού τους. Μετά, και ιδίως ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουμε δόσεις και από άλλες εταιρείες και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων, που θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη πού θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός. Σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, είτε στον “Ευαγγελισμό”, είτε στο “Σωτηρία”, είτε στο «Αττικόν». Θα έχουμε πλάνα από τον εμβολιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει γίνει ο εμβολιασμός του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές»

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ανεξαρτήτως της εταιρείας, όταν παίρνει την έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων δεν έχει σημασία ποια εταιρεία το έχει παρασκευάσει. Επομένως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Ιανουάριο είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα της διανομής, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια. Κατόπιν και όταν φθάσουν τα εμβόλια και των άλλων εταιρειών, από Φεβρουάριο και Μάρτιο θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε για να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων είναι κάτι, που θα το βλέπουν σταδιακά όλοι οι συμπολίτες μας, όταν θα βλέπουν τους διπλανούς τους ή τους οικείους τους να εμβολιάζονται.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι φυσιολογικό να μας ανησυχούν όλες οι πτυχές της διαδικασίας. Όλη αυτή η διαδικασία διανομής δεν έχει ξαναγίνει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Είναι σημαντικό, όταν ξεκινάει κάτι τόσο μεγάλο να δουλέψει σωστά, επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο, ώστε να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, ώστε να έχουμε την ανοσία, που θέλουμε. Όπως ξέρετε η διαδικασία για να κλείσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι πολύ απλή, επομένως όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να βάλουμε τις ημερομηνίες και το εμβολιαστικό κέντρο, που πρέπει, ώστε να μην έχουμε απώλειες εμβολίων, γιατί δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, τουλάχιστον στην αρχή.

Σε αυτήν την χρονική περίοδο, έχουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, δηλαδή πολλοί περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να κάνουν το εμβόλιο από τα διαθέσιμα, που έχουμε και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο. Το σημαντικό είναι εντός αυτού του τριμήνου να πειστούν και όσοι είναι επιφυλακτικοί είτε μέσω του παραδείγματος, είτε μέσω της εθνικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει την ενημέρωση για τον εμβόλιο και την ασφάλεια, που προσφέρει, ώστε να ξαναπάρουμε τη ζωή πίσω στα χέρια μας. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως όσο θα πλησιάζουμε προς τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, υγειονομικών, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων, τότε θα δούμε πραγματικά και ποια είναι η συμμετοχή. Είμαι αισιόδοξος γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι πως πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, που παλεύουμε τους τελευταίους 10 μήνες.

Εθελοντικός ο εμβολιασμός – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «έχουμε μία προτεραιοποίηση για τους ανθρώπους, που είναι άνω των 65. Όταν θα τελειώσει αυτή η ηλικιακή ομάδα, μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει το ηλικιακό όριο κατά 5 ή 10 χρόνια ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρα άνθρωποι που είναι 40- 45- 50 δεν θα περιμένουν να φθάσει ο Ιούνιος, οι μικρότερες ηλικίες θα ακολουθήσουν. Και βεβαίως αυτή η στρατηγική μπορεί να αναθεωρείται ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου και καθ’ όσον θα καταφθάνουν στη χώρα μας τα εμβόλια και από τις άλλες εταιρείες, οι άνω των 65, περί τα 2,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, θα εμβολιαστούν. Μπορεί και περισσότεροι- απλά είμαστε λίγο επιφυλακτικοί μέχρι να πάρουν έγκριση όλες αυτές οι εταιρείες. Είδαμε και τι έγινε με την πρώτη παρτίδα της Pfizer, καθώς μία εταιρεία μόνη της δεν μπορεί να αντέξει αυτήν την παραγωγική διαδικασία.

Έχουμε βασιστεί στην πειθώ, δεν πρόκειται να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα παραμείνει εθελοντικός, απλώς θα πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα για όλους όσοι είναι πιο επιφυλακτικοί, δεν μιλάω για τους αρνητές. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλουν να κάνουν είτε γρήγορα το εμβόλιο, είτε θέλουν περισσότερη ενημέρωση. Μέχρι τέλος Ιουνίου υπάρχει στον σχετικό πίνακα που έχουμε καταρτίσει μία διαθεσιμότητα της τάξεως των 25 εκατομμυρίων εμβολίων- και μετά υπάρχουν και άλλα εμβόλια έως το τέλος της χρονιάς, εάν υπάρξει κάποια ανάγκη. Έχουμε φροντίσει να υπερκαλυφθεί όλος ο πληθυσμός, εφόσον το επιθυμεί να εμβολιαστεί. Ελπίζουμε έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχουμε χτίσει το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία»

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία, ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίξει όλους όσοι το έχουν ανάγκη. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους τομείς της οικονομίας, που πλήττονται από την πανδημία για όσο χρόνο χρειαστεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών. Θα το κάνουμε είτε με παρατάσεις υφιστάμενων μέτρων, είτε και με καινούργια εάν δούμε πως κάτι τέτοιο χρειάζεται σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο. Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, έχουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 εντός του Ιανουαρίου σε όσους έχουν μείωση τζίρου και το 50% αυτής δεν θα είναι επιστρεπτέα. Σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις χρεών έχουμε πει πως έως τον Απρίλιο δεν προβλέπεται να κάνουμε κάτι. Όπως ξέρουμε καλά “εάν θες να εισπράξεις, ρύθμισε”. Πιστεύουμε πως οι συμπολίτες που έχουν την δυνατότητα θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται, άνθρωποι, που δεν έχουν την δυνατότητα δεν θα τους αφήσουμε να πνιγούν από τα χρέη» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, newsit.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Σ. Πέτσας: Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown – Τι θα γίνει με τα σχολεία

 1. ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΝΕΙ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.

 2. Και θέλει να μας πείσει ο παραλίγο Μωυσής και νυν Έλβις της Ευρώπης ότι ένα φορτηγάκι με εμβόλια θα φέρει τη λευτεριά.

  Μάλλον έχει πελαγώσει από τα αδιέξοδα που αυξάνονται συνεχώς, εξ ου και η άθλια προπαγάνδα με τη δήθεν απελευθερωτική εμβολιαστική εκστρατεία.

  Η οποία αν καταφέρει να δημιουργήσει ανοσία της αγέλης έστω και στο Μαξίμου, θα πρόκειται περί θαύματος.

  Αλήθεια, τι απέγιναν οι 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διαφημίζατε κύριε πρωθυπουργέ;

  Ναι, ναι, ξέρουμε, δεν φταίτε εσείς αλλά η Ευρώπη που δεν έκανε καλά παζάρια με τις φαρμακευτικές.

  Αυτά τραβάς όμως όταν δεν έχεις επίγνωση της πραγματικότητας. Εγκλωβίζεσαι όλο και περισσότερο στην ανεπάρκειά σου.

  «Και τώρα τι κάνουμε;», εύλογα θα αναρωτηθείτε.

  Τίποτα, προχωράμε και βλέπουμε παρατείνοντας τα καταστροφικά lockdowns.

  Παρακαλώντας στο μεταξύ να εγκριθούν και τα υπόλοιπα εμβόλια μπας και επιτευχθεί αυτή η ρημάδα η ανοσία.

  Κι αν είμαστε τυχεροί, εκεί κατά το φθινόπωρο… θα απελευθερωθούμε από τα δεσμά του λοιμού.

  Έχοντας όμως να αντιμετωπίσουμε τα πολύ χειρότερα του λιμού.

  Τον οποίο θα είχαμε τιθασεύσει σε μεγάλο βαθμό αν ο υποτιθέμενος μεγάλος τιμονιέρης δεν είχε επαναπαυθεί στις δάφνες του αυτονόητου και βολικού πρώτου lockdown, αμελώντας να οχυρώσει τη χώρα ενόψει της αναμενόμενης αντεπίθεσης του αόρατου εχθρού.

  Αυτές οι έρμες οι αυταπάτες των εκάστοτε σωτήρων…

  Σε κάθε περίπτωση… επιεικώς έχει χαθεί η μπάλα που λέει κι ο λαός, ο οποίος από τα συμφραζόμενα οδεύει σε ακόμη μια χαμένη δεκαετία με άγνωστο το πότε θα σηκώσει κεφάλι.

  Κι αν τελικά το καταφέρει, είναι δεδομένο ότι θα αντικρίσει μια άλλη Ελλάδα.

  Η οποία πλέον θα είναι μια πλήρως ελεγχόμενη αποικία.

  Με όλο της τον πλούτο ξεπουλημένο στα περιβόητα ντόπια και αλλοδαπά επενδυτικά κοράκια και το… παντεσπάνι να αποτελεί αναφαίρετο εργασιακό κεκτημένο.

  Με την κυριαρχία της λαβωμένη και τους ιθαγενείς να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας επειδή τελικά τα σύνορα δεν επέστρεψαν στην Πελοπόννησο.

  Με την κοινωνία μπολιασμένη με «πρόσφυγες» από χώρες που δεν έχουν πόλεμο και τους τότε ταγούς να πανηγυρίζουν που έλυσαν το δημογραφικό, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αφανισμού του έθνους, καθώς θα έχουν εξασφαλίσει νέα εκλογική πελατεία για να συνεχίσει η φεουδαρχία ανεμπόδιστη πια να κατασπαράζει τις σάρκες της πατρίδας.

  Και τους όποιους πατριώτες έχουν απομείνει, να επιμένουν ότι δύναται να εξαφανιστεί ο αέναος φαύλος κύκλος της χαμένης σωτηρίας, ψηφίζοντας πολιτικούς απατεώνες, ανίκανους γόνους και άλλους δήθεν… πατριώτες απελευθερωτές.

  Μέχρι τότε ας απολαύσουν τις απίστευτες προκλήσεις του… νυν λυτρωτή και της συζύγου του, ενώ τους απειλούν με πρόστιμα και φυλακίσεις αν τολμήσουν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους 5 λεπτά παραπάνω.

  Καλή Χρονιά σύντροφοι κοψοχέρηδες… ο Θεός να την κάνει!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.